好似多咗後生女講粗口

cheesebear
|
嗱!好怕出post, 各位高抬貴手唔啱聽都唔好打, 打都唔好打面呀下!

話說近半年在街上多了一部分美少女(講明一部分啦下)大聲傾計夾雜流利粗口(係好粗個隻)明明以前女仔講係唔光彩代表唔乖和失禮,但是宜家係咪變咗?美少女唔覺得有問題仲好似幾型,我開始覺得自己真係老,就好似當年阿媽鬧我地著爛牛染髮一樣
終極熊貓
|
以前即係幾多年前
lovelybaby2015
|
我認我保守,如果我女咁,我接受唔到
個人比較抗拒呢d 咁mk的文化
wcpcelia    發表於 18-8-28 10:46
cissie    發表於 18-8-27 06:36
cheesebear
|
終極熊貓 發表於 18-8-26 23:37
以前即係幾多年前

衰鬼
c.vieri
|
以前係幾耐以前

讀中學時d女同學已經成日粗口橫飛
kikiboy
|
食煙嘅後生女都越來越多
cheesebear
|
c.vieri 發表於 18-8-26 23:40
以前係幾耐以前

1x/20年前,女同學好斯文,街上都無美少女講粗口
北寄貝
|
我都覺,有時坐電梯,見d女仔斯斯文文,但一開口,好多助語詞,都忍唔住望一望。
我認自己是老土人,幾靚女都好,開口埋口係粗口的話,幾靚都扣晒分。
pumpumpurin
|
cheesebear 發表於 18-8-26 23:35
嗱!好怕出post, 各位高抬貴手唔啱聽都唔好打, 打都唔好打面呀下!

話說近半年在街上多了一部分美少女(講 ...

粗口呢啲少事啦,再核突好多都唔怕講。
cheesebear
|
c.vieri 發表於 18-8-26 23:40
以前係幾耐以前

Mk look個d唔計,而家係乖靚斯文美少女都勁講
B301
|
上星期出左旺角同朋友食野,隔離枱座兩個女仔,望落超斯文.座落一陣佢地好大聲講野,又夾雜左d粗口......!
好玉酸......!
c.vieri
|
cheesebear 發表於 18-8-26 23:41
1x/20年前,女同學好斯文,街上都無美少女講粗口

我2x年前中學畢業,果陣不論係名校校花定係band 5 學校,真係好少聽唔到粗口

著著校服、擔著枝煙,每句說話都夾住粗口完全係平常事。
c.vieri
|
cheesebear 發表於 18-8-26 23:44
Mk look個d唔計,而家係乖靚斯文美少女都勁講

以前九龍塘名校女生都一樣講晒粗口,一出學校門口成日都聽到,唔覺有乜咁奇。
twotigers
|

我細個,講個“薑”字都俾阿爸鬧(即係話佢好薑果啲),阿爸話係黑社會用語,唔俾我講,幾十年後今日,我好嬲會講粗口,平時唔講
曈曈媽咪
|
早十幾20年前都有既,女仔食煙講粗口,不過果陣D會避忌D,唔會日光日白當街講,同唔會著校服講,仲要來來去去得果2,3句,同而家果D差好遠
cheesebear
|
B301 發表於 18-8-26 23:44
上星期出左旺角同朋友食野,隔離枱座兩個女仔,望落超斯文.座落一陣佢地好大聲講野,又夾雜左d粗口......!
...

就係呢d,以前講嘅都係擺明MK look。 但宜家係斯文靚女
cheesebear
|
c.vieri 發表於 18-8-26 23:47
以前九龍塘名校女生都一樣講晒粗口,一出學校門口成日都聽到,唔覺有乜咁奇。
...

我唔識名校/band 5女生, 只識band 1/2村校
Charlotte_mom
|
我女中學已成班講,佢話咁多年堅持唔講個真係一兩個
岩岩去完大學o camp,佢話個個都講,差在流利定唔流利
我女返暑期工,社區中心咁正氣,一樣講

(佢不嬲無瞞我,我知佢講)

gracelam
|

由於我做左中學生阿媽, 亦接觸多左中學生, 因為親朋戚友D仔女都已經係中學生, 無論band 1a至band 3中學, 女校男校定男女校, 佢地好多溝通時都夾有粗口!!!
我已經鄭重同仔女講, 唔好咁mk開口埋口都講, 我接受唔到呀吓!!
good_pig
|

其實睇下去邊...我覺得一向都有