急求幫忙

HoiYiLau
|
女前晚琴上去播道急診門診睇發燒,話得普通科無兒科睇加上未夠一歲話無得睇,差2日都5收,急急去政府Qe排个醫生話初步咩事都無,只係發燒又食得去大小都ok俾2个選擇我地,一拎藥翻去食二就留院,我地一梨咩都無凖備又第一天起,所以我地回家了,日頭都一落降緊溫輕微燒,但一到今晚1點起身食藥又高到39.1,39.3度,勁驚經即汁野想入院,但同先生傾他見意話甘夜5好又走梨走去俾她休息下,沖左个溫水涼後等她休息,奶都5想食又訓5到冧,睇多幾个鐘到天光有無降番落梨,想問問大家,家庭醫生係一般門診甘都係開藥俾你,但醫生就詳細幫到照下會5會影響到其他野,女在聯合出世應去番聯合排定邊到私人醫院大家知有得睇檢查下,先前她感冒發燒都只食3.4次藥就停左,今次快成3日都5停,好擔心麻煩大家有無經驗幫幫忙。
四眼雞丁
|
係我就即去急症,有咩事一世都補唔返
peggy_pigpeg
|
HoiYiLau 發表於 18-8-27 02:40
女前晚琴上去播道急診門診睇發燒,話得普通科無兒科睇加上未夠一歲話無得睇,差2日都5收,急急去政府Qe排个 ...

去急症啦,小朋友唔退燒急症會即收入院㗎。小朋友出過玫瑰疹未?玫瑰疹要發燒幾日D疹先會出嚟。
希望小朋友早日康復
藍尾巴
|
醫生有比高燒藥嗎?如果食左都唔退就急症,會退就ok。退唔係止退晒,係唔再咁高燒。我女之前都咁燒法,燒左4-5日出玫瑰疹。我試過食埋藥等4hrs都唔退,燒到104,去急症照左肺驗尿。
sako
|
唔等,去急症
心肝寶貝
|
peggy_pigpeg 發表於 18-8-27 03:29
去急症啦,小朋友唔退燒急症會即收入院㗎。小朋友出過玫瑰疹未?玫瑰疹要發燒幾日D疹先會出嚟。
希望小朋 ...

肺炎都會晚上燒, 最好照埋肺。 希望小朋友冇事。
大力大力
|
HoiYiLau 發表於 18-8-27 02:40
女前晚琴上去播道急診門診睇發燒,話得普通科無兒科睇加上未夠一歲話無得睇,差2日都5收,急急去政府Qe排个 ...

入院~

入返Q E,到急症室時同醫生講 ,上次醫生話收入院 或回家再觀察,如果有問題就立刻送返入急症室入院留醫~
HoiYiLau
|
大力大力 發表於 18-8-27 07:08

入院~

無番Qe去左附近聯合急診室,但等左好耐,b又直39度幾無降落梨,打算8點半法國私家兒科睇,今日岩岩夠一歲生日就見她甘,做媽心痛感覺難以形容,上年我生她都無甘辛苦,做媽自己辛苦都無甘痛,第一年生日就甘過
大力大力
|
HoiYiLau 發表於 18-8-27 07:20
無番Qe去左附近聯合急診室,但等左好耐,b又直39度幾無降落梨,打算8點半法國私家兒科睇,今日岩岩夠一歲 ...

去分流站同姑娘講,可否安排早些見醫生,因為上次睇Q E急症室醫生,叫你返嚟要入院的~
csy_0101
|
法國有兒科醫生8點鐘派籌嫁!
shine1981
|
無番Qe去左附近聯合急診室,但等左好耐,b又直39度幾無降落梨,打算8點半法國私家兒科睇,今日岩岩夠一歲 ...

聯合係咁,我仔上次半夜發燒39.5,即刻入聯合急症,由5點等到8點幾都見唔到醫生,足足3個幾鐘,之後走咗去睇私家。自此病親都唔敢再帶去聯合,一係去法國,一係去廣華急症
tsung
|
sako 發表於 18-8-27 03:36
唔等,去急症

X2
李露眉
|
小朋友燒幾日的,會上上落落,再入急症安心d
大力大力
|

我就一定等,因年纪小也好大機會立刻收入院,入了院便安心了~

入得法國排得来,聯合都輪到了~
HoiYiLau
|
大力大力 發表於 18-8-27 08:46

我就一定等,因年纪小也好大機會立刻收入院,入了院便安心 ...

聯合有啲等左5个鐘都未有得睇,成2个鐘先有醫生叫名,我等左2个鐘見前面發燒bb都未有得睇,就走左去聖德肋撒醫院兒科好快就可安排入院做各項檢查,好在有買到保險,5係又要轉番去政府走多轉。
VCBB小天使
|
四眼雞丁 發表於 18-8-27 03:01
係我就即去急症,有咩事一世都補唔返

絶對同意
VCBB小天使
|

應該返 QE 呀
VCBB小天使
|
其實 BB 咁細,第一次我唔會返屋企,我會揀留院。
HoiYiLau
|
VCBB小天使 發表於 18-8-27 12:18
其實 BB 咁細,第一次我唔會返屋企,我會揀留院。

無經驗我都好後悔,只希望她check到無事快退燒,第一个生日在醫院過真係好難忘(emoji)(emoji)(emoji)
VCBB小天使
|
HoiYiLau 發表於 18-8-27 13:06
無經驗我都好後悔,只希望她check到無事快退燒,第一个生日在醫院過真係好難忘(emoji)(emoji)(emoji)
...

唔好擔心,小朋友好快會無事。