婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

Xmas吸收勳章

同6299食飯又好,同男家d長輩食飯又好,好似鬼上身咁,性格變到好似小朋友要得到長輩認同和要長輩關心咁,只限見到男家人物。
我覺得係關成長環境事,佢係大哥,要做榜樣,所以佢讀書攞獎學金,就係想父母諗同。
我同佢成10年,識佢已經1個人住,佢自己唔覺有呢個行為,男家長輩走左正常返,對住女家人好似對住我咁個人好放鬆。
例子1
明明唔算喉嚨痛,佢咳,62問係咪病,佢話有少少喉嚨痛,明明就佢口水濁親咳,之後俾餅佢食佢話喉嚨痛唔食wor,但62走左我帶小朋友食雪糕,佢同小朋友食一杯囉~

大宅

Xmas吸收勳章

cocoto313 發表於 18-8-27 07:31
同6299食飯又好,同男家d長輩食飯又好,好似鬼上身咁,性格變到好似小朋友要得到長輩認同和要長輩關心咁, ...

例子2
普通傷風感冒,同我講食下藥無事,但食飯前長輩問佢係咪病佢話係,係成個食飯佢提左3次自己病,1用公筷因為自己病,2佢食過唔好食因為佢病,但我無話食囉,3再攞多對筷子餵小朋友因為自己病。
其實話自己病係無問題,佢好似小朋友整傷左不停提,同我一齊唔會咁。
例子3
不停餵小朋友,長輩叫佢自己食佢話得,但無食,餵到小朋友食完先食。長輩係餐飯叫左佢幾次食,搞到我唔啱咁,平時佢都係餵小朋友,但唔會完全唔食,會自己安排架。

珍珠宮

好似細蚊仔

大宅

Xmas吸收勳章

同6299食飯又好,同男家d長輩食飯又好,好似鬼上身咁,性格變到好似小朋友要得到長輩認同和要長輩關心咁, ...

所以每次出去食飯我都黑黑地面,心諗你又搞咩呀,心情超差,6299就會覺得我點對佢個仔~

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

可能佢習慣左,咁樣可以引起人地注意,關心佢病、做好爸爸(餵飯)、老人家關心佢做咩仲唔食野。
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

公爵府

cocoto313 發表於 18-8-27 07:35
所以每次出去食飯我都黑黑地面,心諗你又搞咩呀,心情超差,6299就會覺得我點對佢個仔~
...

我也是這樣認為,你問吓佢是否人格分裂呀 ?

大宅

請問樓主喺屋企排行第幾? 應該唔係老大!!
我有少少明樓主老公心態, 因為我喺屋企都係排第一, 其實事事都可以自己做好, 但好想有長輩認同, 關心!
因為通常啲長輩都覺得我地啲老大可以handle 到啲嘢, 就好似應份, 唔會關心同認同我地!! 而啲細佬妹做到少少嘢, 就讚到上天, 好勁咁 !! 所以好想draw到長輩attention!!

子爵府

回覆樓主:

咁人有好多面,返工呀,對唔同朋友呀,對家人,都唔會全部相同。咁佢都係想長輩多關心佢。對你影響唔大的話咪側側膊唔多覺

大宅

Xmas吸收勳章

anyuser18 發表於 18-8-27 13:33
咁人有好多面,返工呀,對唔同朋友呀,對家人,都唔會全部相同。咁佢都係想長輩多關心佢。對你影響唔大的話 ...

唉,我知好多面,但係自己父母點解要咁tension呢,我登佢心痛傘。
所以係聚會我都無講咩唔多出聲,但佢往往都覺得我唔知嬲咩~

伯爵府

回覆樓主:

似係心理上覺得童年某部份有所缺失,而家通過呢種行為想獲得平同補償

別墅

回覆樓主:

佢應該係比起其他弟妹係比較被父母忽視,所以先做咁多依0的野同咁注視父母既看法.
依0的陰影性格比較難改.

男爵府

回覆樓主

去下Counselling?

公爵府

牛年勳章

咁大個人, 要做番細路仔, 都幾唔自然, 樓主見到老公突然變左, 也唔慣呀! 相信當時你老公, 也好想快d 吃完走囉, 總之順從左他們, 係係係

水晶宮

做返小朋友都好、我果個會變返做大男人
明明平時好正常

琥珀宮

咁佢自己知唔知有咩問題先

大宅

Xmas吸收勳章

CMMANDY 發表於 18-8-28 08:48
咁大個人, 要做番細路仔, 都幾唔自然, 樓主見到老公突然變左, 也唔慣呀! 相信當時你老公, 也好想快d 吃完 ...

,但佢無表現出來,佢家族食完飯就走,唔會有其他節目,所以次次都好快結束。

大宅

Xmas吸收勳章

luckybaby2011 發表於 18-8-28 13:30
做返小朋友都好、我果個會變返做大男人
明明平時好正常

咁搞笑,變返大男人

水晶宮

cocoto313 發表於 18-8-30 20:11
咁搞笑,變返大男人

要威要面

子爵府

cocoto313 發表於 18-8-27 13:40
唉,我知好多面,但係自己父母點解要咁tension呢,我登佢心痛傘。
所以係聚會我都無講咩唔多出聲,但佢往 ...

我就覺得無乜好嬲
有時自己在爸媽面前都會退化吓㗎喎
同好親嘅手足又會低低能能咁
總之只係見面嗰陣
唔影響平時
又唔太嚴重
咪唯有行開少少或視而不見

首頁

尾頁

跳至