公屋客2,168萬買天晉撻定 上唔到會輸一成首期

大力大力
|

住公屋....真係禾稈冚珍珠~

消息指,撻定是一名已婚中年女士,按揭上不到會被逼撻定,被業主沒收全數定金,若計及賠償代理雙倍佣金,損失近260萬元。根據金管局規定,樓價1,000萬以上住宅只能承造一半按揭,以今次天晉撻定戶為例,首期最少1,084萬元。

樓價回軟,早前高位接貨的買家頻現撻定。將軍澳天晉IIIB期1B座高層B室,實用面積945方呎,屬4房1套連工人套間隔,景觀開揚,望永久海景,由於同類優質單位罕有,今年5月以高達2,168萬元售出,呎價22,942元創下區內二手市場當時分層戶最貴紀錄。不過,買家最終撻定離場,而土地註冊處資料亦顯示,買賣雙方已撤銷交易。
大力大力
|

本報翻查交易文件,買家持香港身份證,報住房屋署豁下觀塘出租公屋秀茂坪南邨秀好樓,5月豪鄭逾二千萬元置業,購入天晉樓王單位,先支付樓價40萬元細定,同月28日簽定正式買賣合約前,再支付另外一筆定金共176.8萬元,即已合共支付樓價10%作為大定,並須於本月13日或之前完成交易。是次撻定離場,料被業主沒收所有定金,白白損失216.8萬元。該買家料為公屋富戶,交易文件披露,當時購入天晉單位只須支付最低印花稅共91.8萬元。

區內代理透露,業主已於本月中將物業重新放盤,並把叫價調高5.2%或112萬至2,280萬元,呎價24,127元。有代理估計,買家撻定或與上會問題有關。
大力大力
|

過去約一個月,二手市場已錄得最少4宗撻定。包括將軍澳都會駅6座極高層B室,實用面積503方呎,本月初原以943萬元沽出,成交價創下屋苑兩房最高價紀錄,呎價18,748元亦創下屋苑歷史新高,買家亦撻定收場。紅磡海濱南岸及黃埔新邨同樣出現買家撻定個案。

https://hk.finance.appledaily.com/finance/realtime/article/20180826/58609566
Froggy_joe
|
所以BK裏面的文員月入三萬係十分合理的
little06
|
一直都唔明點解唔改例,會容許公屋富戶出現!根本係唔make sense! 話之佢俾幾倍租金,事實上佢地唔應該霸住個單位!
crystal媽咪
|
Froggy_joe 發表於 18-8-27 09:12
所以BK裏面的文員月入三萬係十分合理的

仲有做職業司機閒閒地十幾二十幾一個月
luckybaby2011
|
little06 發表於 18-8-27 09:13
一直都唔明點解唔改例,會容許公屋富戶出現!根本係唔make sense! 話之佢俾幾倍租金,事實上佢地唔應該霸住 ...

咪係、幾倍都要納稅人津貼架
高不成低不就超慘
wcpcelia    發表於 18-8-27 16:13
mercurycc
|
little06 發表於 18-8-27 09:13
一直都唔明點解唔改例,會容許公屋富戶出現!根本係唔make sense! 話之佢俾幾倍租金,事實上佢地唔應該霸住 ...
富房都訂得好高4人家庭270萬先要搬出單位,
其實好多公屋戶都有樓收租的。
ricky0223
|

美之選468
|
公屋富戶應該讓出公屋俾更有需要的市民住,不應該死霸住社會資源。
iamlazy
|
撻幾十萬比我啦!我好窮
力神
|
mercurycc 發表於 18-8-27 09:28
富房都訂得好高4人家庭270萬先要搬出單位,
其實好多公屋戶都有樓收租的。
...

如果出面有物業270萬宜家黎講唔難,樓價升左唔少,問題係房暑係用當年買入樓價計還是現在升左樓價去計算資產
mercurycc
|
力神 發表於 18-8-27 09:45
如果出面有物業270萬宜家黎講唔難,樓價升左唔少,問題係房暑係用當年買入樓價計還是現在升左樓價去計算資 ...
咁又唔知,只係聽過有收租當收入唔過額係無問題。
(有無人知詳細,可解釋下)
toffeetong
|
佢公開得公屋地址係田土廳,應該入伙會搬入購買單位。大家唔洗激動。
至於資金來源,每星期都有人中六合彩,可能佢都係呢?!
nintendo
|

一搬人買樓,一定同銀行先溝通,睇下上唔上到會。
又會咁奇比咗大訂先話上唔到會。

有千幾萬現金比首期,佢也要上千幾萬會,人地唔借就唔借。
想上會真係要有真正實力,如果收入唔穩定,真係可能借唔到。
tingting2200
|
唔出奇,公屋大把隱形富豪,尢其國內有地有屋果批
Wingwingm
|
nintendo 發表於 18-8-27 10:22
一搬人買樓,一定同銀行先溝通,睇下上唔上到會。
又會咁奇比咗大訂先話上唔到會。

買樓前問下銀行是常識吧,但總有d奇人異事奇舉
yurijm
|
多數公屋富户係full pay
報導講果個反而唔算富户吧
只係上會不成
TinyTomato
|
要撻訂收場,不是珍珠,傻豬先啱。

大力大力 發表於 18-8-27 09:08
住公屋....真係禾稈冚珍珠~

熱狗媽
|
請問咩野係上會?