自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

ahpoo 發表於 18-8-27 18:56
香港同上面比已好好,起碼生死關頭都會醫左先

深圳已經唔係,會醫人先,亦唔敢收紅包,其他三線城市或許仲有

子爵府

cara.mak 發表於 18-8-27 22:22
你估醫療營運費用單睇一年就足夠嗎? 假如政府收入未來十年少左好多,但醫療營運卻在呢年決定開始優惠比更 ...

所以我話政府庫房水浸不應派錢,入mpf, 夠18歲冇樓派錢,個到淨係增派人手審查都唔知用幾多億,倒不如真係d錢諗下點樣改善,逐樣小小改都好過唔改。

禁止訪問

子爵府

nel1013son 發表於 18-8-27 22:40
你住邊區呀?如果方便可以去旺角或銅鑼灣UMH,個度醫生都算細心,可以見下問下詳情先,但記得預早打去約, ...

UMH 好似dr reborn 的公司,有專業牙齒矯正?

珍珠宮

2024年龍年勳章

豬BBBB 發表於 18-8-27 22:39
所以我話政府庫房水浸不應派錢,入mpf, 夠18歲冇樓派錢,個到淨係增派人手審查都唔知用幾多億,倒不如真係 ...

香港政府無入過錢比MPF喎!
希望每天開心渡過 ;-)

子爵府

Jessy 發表於 18-8-27 23:25
香港政府無入過錢比MPF喎!

有,2012年收入低過月薪1萬,注資去mp戶口。

珍珠宮

2018復活節勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

mother904 發表於 18-8-27 10:48
兒童學童牙科保健會唔會有得轉介?
我見衛生署網頁有寫:牙科醫生會視乎個別學童的需要而提供較複雜的牙科 ...

唔會轉介,樓主個case同我囡99%一樣,自己搵牙醫睇

翡翠宮

畀面勳章

小ice 發表於 18-8-27 11:15
香港醫療 唔係話唔好,只是for有錢人..咪咩都好
一般市民,一係等(排政府n年專科) ...

如果試過係外地生活,就會知道香港醫療有幾好。
有親人以前係台灣生活,住院輸血要另外買血,護士只負責派藥打點滴,其他一切由親人自己做番。最近有親戚黎香港探病,都問親人是否需要夜間留宿,佢話台灣護士一定唔會理,所有病床隔離都有一張床,病人親屬要再付費留宿,病人要咩照顧都要親人自理。

日日是好日

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

豬BBBB 發表於 18-8-27 19:00
牙科保健要開左學,但好似冇得做專業矯齒。

牙科保健係全年喎,唔駛等開學呀,有需要可以預約,你小朋友有number 就得
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

子爵府

sillything 發表於 18-8-28 01:14
牙科保健係全年喎,唔駛等開學呀,有需要可以預約,你小朋友有number 就得
...

樓上己有mama同樣case,牙齒保健不轉介牙齒矯正。

男爵府

我去既地方不多,想問香港的私家醫生或牙醫算不算多。好似現正好的醫生全部都去晒私家。

侯爵府

同意
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

豬BBBB 發表於 18-8-28 01:24
樓上己有mama同樣case,牙齒保健不轉介牙齒矯正。

會suggest你去睇, 醫生自己喺條link樹揀!
放下自在

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

liverocker666 發表於 18-8-29 00:34
回覆 cattz288 的帖子

細個自己去完政府牙科保健都勁大陰影⋯⋯絕對唔會再幫襯呢d服務,d牙醫勁惡又趕收工 ...

又唔係喎!so far去左兩次, 我覺得姑娘洗牙都唔錯, 20蚊抵join架! 同學補牙仲去多幾次整
放下自在

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

其實學童矯齒呢様,十個無八個都起碼有7個要矯齒,公務員都要排三年,如果政府有得做,我估都要排十年。
全港有百零個矯齒醫生,個個都full booking 架,9成係中學生。

禁止訪問

男爵府

魅力王子 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

Charlotte_mom 發表於 18-8-27 20:20
不定期收,我等左好多年,前排終於吼到收症,即報(多謝jm報料)
我估我等左3、4年都有
...

怎知時間會再收?

子爵府

kolher 發表於 18-8-28 01:29
我去既地方不多,想問香港的私家醫生或牙醫算不算多。好似現正好的醫生全部都去晒私家。
...

好老實講,技術好嘅醫生有賺錢能力,點會屈就自己去政府做醫生拎份fixed salary呀!有能力自己開診所都賺到笑,特別係cool牙專科,根本多症到接唔晒,所以你見政府長期請緊牙醫!

首頁

尾頁

跳至