幾時做第一次產檢?

helolex
|
知道有左時app話4週,
但驗孕棒就話2~3週,
約左1/9第一次產檢 , 會唔會太早期而乜都check唔到呢?

驗孕棒計算既日子準的嗎?

小驚
|
我用 Clearblue digital 驗到 2-3,
過多 4 日去照,見到胎囊 5 週幾。
太早去就真係會咩都照唔到。
最好到 6wk 之後再照

我嗰次淨係照到胎囊都驚咗幾日
dolldollk
|
helolex 發表於 18-8-27 11:55
但驗孕棒就話2~3週,
約左1/9第一次產檢 , 會唔會太早期而乜都check唔到呢?

唔好太早去~咪自己嚇自己, 6週幾去照會好d
JD930
|
小驚 發表於 18-8-27 13:26
我用 Clearblue digital 驗到 2-3,
過多 4 日去照,見到胎囊 5 週幾。
太早去就真係會咩都照唔到。

係啊,有啲人8w先照到,如果早咗去照而照唔到盞嚇親自己
mtcat
|
夠8週先搵私家照啦,太早冇嘢睇又亂諗嘢,無謂~
marsh_mallow
|
但驗孕棒就話2~3週,
驗到之後book私家抽血驗hcg睇翻倍數值, 6w第一次見醫生同照超聲波, 之後每兩周一次, 10w做nifty/t21, 12w政府oscar, 跟住book 20w照結構
以上係我既做法

helolex
|
回覆 小驚 的帖子

我同你case一樣, 自己check都係2~3week, 但app已經話我5w5d, 原本諗住過多1~2w先去睇醫生, 但老公話睇多次好啲, 我仲想慳下錢..
helolex
|
marsh_mallow 發表於 18-8-28 11:15
驗到之後book私家抽血驗hcg睇翻倍數值, 6w第一次見醫生同照超聲波, 之後每兩周一次, 10w做nifty/t21, 12w政 ...
咁其實6w果陣係會睇到啲咩...雖然已經係第二胎, 但之前啲經驗好似已經洗哂我腦, 無哂印象...

ipcs
|
但驗孕棒就話2~3週,

電子棒個週數唔係用last M第一日計,佢話你2-3週其實係話已經受精2至3週,咁你應該有4至5週了。
第一次照閃閃建議在7至8週。
RubyYu07
|
最好就6-7週去照,到時就可能見到胎囊,同閃閃。
小驚
|
helolex 發表於 18-8-28 12:06
回覆 小驚 的帖子

我同你case一樣, 自己check都係2~3week, 但app已經話我5w5d, 原本諗住過多1~2w先去睇醫 ...

你仔細睇返張說明書,2-3 唔係 2-3 week,
係 4-5 weeks 咁解。
5w5 你可以試下照陰超
不過都係自己嚇自己咁...
無流血無痛,應該到 7-8 wk 先直接照閃閃好。
helolex
|
小驚 發表於 18-8-28 13:35
你仔細睇返張說明書,2-3 唔係 2-3 week,
係 4-5 weeks 咁解。
5w5 你可以試下照陰超
明白, 咁我過兩日去檢查, 按app計果日已經係6w3d了...唔知照唔照到閃閃呢, 好緊張..

Celiatam1103
|
但驗孕棒就話2~3週,

6week4 照陰超有閃閃 醫生仲比我聽左心跳聲

haha748494
|
我系7W左右去第一次產檢。
helolex
|
Celiatam1103 發表於 18-8-28 15:41

謝謝你,咁我估都有可能會有閃閃,好期待喔~
Che_Che
|
7week 照可以見到閃閃
christypcc11
|
Celiatam1103 發表於 18-8-28 15:41

6w3照肚超聲波 仲未聽到心跳
只係firm左係宮內孕 成功著床
諗緊好唔好過兩星期再照多次
|
christypcc11 發表於 18-8-30 16:44
6w3照肚超聲波 仲未聽到心跳
只係firm左係宮內孕 成功著床
諗緊好唔好過兩星期再照多次

我覺得開頭可以睇密d..
不過醫生都叫我兩星期後再去覆診..
果時係8week 4 !!
christypcc11
|
Celiatam1103 發表於 18-8-30 16:51
我覺得開頭可以睇密d..
不過醫生都叫我兩星期後再去覆診..
果時係8week 4 !!

應該都會睇多d
最concern 係既 6w3仲未聽到心跳 有d擔心
醫生都有講多數7w先聽到
|
christypcc11 發表於 18-8-30 17:39
應該都會睇多d
最concern 係既 6w3仲未聽到心跳 有d擔心
醫生都有講多數7w先聽到

唔好擔心咁多!日訓夜訓 兩星期好快過!
到時就聽到心跳聲架喇...