炒飛算不算偏門?

|
早兩日青年廣場劉德華演唱會新聞

去排隊果d人算不算偏門?

因為我同事話佢個妹男友就係呢d人,佢好想個妹分手
yurijm
|
如果係炒黃牛
犯法,係刑事罪行

屋企人唔想家人同可能、將來有機會留案底既人拍拖
都係人之常情既。。。
魚兒小寶貝
|
咁炒樓呢。。。雖然唔犯法
無話可說
|
唔算,不過係一個搵快錢方法,無正職既人緊係唔好
Poyau
|
炒飛賺得幾多
咪咪兔
|
不務正業 咁你話偏定正
艾菲BB
|
賣買黃牛飛犯法架喎,仲唔算?
終極熊貓
|
無話可說 發表於 18-8-27 13:03
唔算,不過係一個搵快錢方法,無正職既人緊係唔好

炒黃牛,犯法㗎喎,都唔算偏門?
Javier6200
|
直頭係啦
amax18
|
炒紅館演唱會飛唔一定有犯法,所以先咁難買
Flovena
|
炒黃牛好似唔犯法, 之前紅館門口拉果幾個都係告遣返入境條例,本地人全部告唔到。
bubu7
|
炒iPhone 偏門嗎?
bks2014
|
魚兒小寶貝 發表於 18-8-27 12:59
咁炒樓呢。。。雖然唔犯法

炒樓炒股係投機,合法的

如果買入持有時間夠長,就不是投機,而是投資。
無話可說
|
終極熊貓 發表於 18-8-27 17:26
炒黃牛,犯法㗎喎,都唔算偏門?

係就大把人拉左囉,偏門唔係放債,黃賭毒先係咩?
20150618bb
|
19841984 發表於 18-8-27 12:54
早兩日青年廣場劉德華演唱會新聞

去排隊果d人算不算偏門?
唔合法,你話呢
終極熊貓
|
Flovena 發表於 18-8-27 17:39
炒黃牛好似唔犯法, 之前紅館門口拉果幾個都係告遣返入境條例,本地人全部告唔到。
...

炒賣「黃牛飛」乃刑事罪行。根據《公眾娛樂場所條例》第6條,除主辦單位外任何人均不得在「持牌公眾娛樂場所」之公眾通道或場所的入口大堂或引道兜售門票或門券,而第6(2)條亦列明,任何人均不得以超過該該東主、管理人或籌辦人就活動所定的款額的票價,售賣該等門票或門券,或展示或管有該等門票或門券以供出售,或游說他人購買該等門票或門券。而若干犯以上罪行,一經循簡易程序定罪,可處罰款二千元(第一級)。

source: 頭條日報

佢有無犯呢條條例係一回事,可能多於一條
用邊一條條例去告又係另一回事~

終極熊貓
|
無話可說 發表於 18-8-27 17:44
係就大把人拉左囉,偏門唔係放債,黃賭毒先係咩?

我樓上引用左,可以望下

再者,非正當生意就係偏門㗎啦
點止黃賭毒?~
無話可說
|
終極熊貓 發表於 18-8-27 17:46

我樓上引用左,可以望下

奇怪,上網d人仲好揚架喎,一倍價錢放售演唱會飛
終極熊貓
|
無話可說 發表於 18-8-27 17:53
奇怪,上網d人仲好揚架喎,一倍價錢放售演唱會飛

你覺得奇怪都係「正常」

但「平常」的是,是否犯法同有否執法,可以係兩回事~
Flovena
|
終極熊貓 發表於 18-8-27 17:45

炒賣「黃牛飛」乃刑事罪行。根據《公眾娛樂場所條例》第6 ...

http://hd.stheadline.com/news/columns/693/20180302/650136/

因為此條例存在根本上的嚴重漏洞,就是它並不適用於一些獲豁免發牌的公眾娛樂場所,包括康文署轄下場館如香港大球場和香港體育館(即紅館)!即是說,警方面對黃牛黨很多時也是無法可執!