自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Flovena 發表於 18-8-27 18:14
http://hd.stheadline.com/news/columns/693/20180302/650136/

因為此條例存在根本上的嚴重漏洞,就是它 ...

執法難,唔代表件事本身無犯法
我樓上都講,是否犯法,同有否執法可以係兩回事

大宅

終極熊貓 發表於 18-8-27 18:18

執法難,唔代表件事本身無犯法

不是執法難, 而係現時條例, 炒紅館飛根本無犯法。 如果唔係立法局就唔需要研究修例。

根據《公眾娛樂場所條例》該法例不適用於獲豁免發牌的公眾娛樂場所,包括康文署轄下的紅館、大球場和伊館,變相在該些場地外販賣「黃牛飛」等同「冇王管」。

《公眾娛樂場所條例》修訂於1950年,時隔大半個世紀沒有更新,罰款2000元阻嚇力明顯不足,而且法例不適用於政府場地

特首林鄭月娥在立法會接受議員質詢回應時承諾,將會檢討法例是否適用於政府場地,同時考慮提高刑罰水平。打擊炒賣「黃牛飛」,首先要堵塞現行法律漏洞,包括令康文署管理的場地均受《公眾娛樂場所條例》的規管

珍珠宮

Flovena 發表於 18-8-27 18:27
不是執法難, 而係現時條例, 炒紅館飛根本無犯法。 如果唔係立法局就唔需要研究修例。

根據《公眾娛樂場 ...

咁黃牛,又唔限於紅館票㗎嘛

寶石宮

2023年兔年勳章

無話可說 發表於 18-8-27 17:53
奇怪,上網d人仲好揚架喎,一倍價錢放售演唱會飛

康文署場地豁免於公眾娛樂場所條例之外
演唱會黃牛係合法

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20180803/20467559

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主

黃x華…劉x華D南亞都5識⋯呢D擺明排隊黨啦

伯爵府

回覆樓主:

呢度有人放高鐵飛,無本生利,仲勁。不過有人最緊要係“有人買”

別墅

個人認為所有炒賣行為都係偏門

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

Javier6200 發表於 18-8-27 17:35
直頭係啦

首頁

尾頁

跳至