樓上漏水

bbchu0316
|

前幾年個天花卜起晒,我以為是潮濕。因為我大緊肚,所以一路冇整。近年個仔大咗,打算全屋執漏整吓。搵咗個師傅返來睇,師傅話天花板卜起,係樓上滲漏引起。要樓上解決滲漏問題, 才可裝修。

而家問題來了,管業署派人上了樓上睇,樓上漏水那間房近年已冇人住。所以漏水位已乾,食環署嘅程序係,要漏水位係有35%濕度才會做顏色試水。咁而家漏水位係乾,因為冇用間房。所以食環署唔會再進一步做試水。但漏水位仍然係會漏水。咁我可以點做,才可以證明係樓上滲漏,同那個位出現滲漏呢?可以找公証行嗎?貴唔貴?

另外我係咪有權叫樓上賠償我修理天花的費用?程序如何?謝謝。
fitfish
|
如是睡房位無水源的。可能外牆入水未定

反而好声好氣上楼上看環境好过

漏水呢樣野。好難搅的。反面仲衰。好難告的
bbchu0316
|
fitfish 發表於 18-8-27 13:13
如是睡房位無水源的。可能外牆入水未定

反而好声好氣上楼上看環境好过

係套房,有厠所的。
20150618bb
|
bbchu0316 發表於 18-8-27 13:05
前幾年個天花卜起晒,我以為是潮濕。因為我大緊肚,所以一路冇整。近年個仔大咗,打算全屋執漏整吓。搵咗個 ...
唉...................賠償,咪妙想天開自己可以就做左佢,呢的每日都唔知幾多單,好多手續問題出來,如果唔係好多錢,你又能取待出便做算了,我的問題比你煩好多都無法......................
fitfish
|
如搂上係入牆喉或浴缸底漏。

或浴室牆磚有gap漏

都幾難查
wmkcnw
|
理論上你可以全屋做防水, 咁全間屋好似俾層保鮮膜包住。
如果樓上無人住, 無漏水, 都好難 check
amywon
|
你屋企有買家居保?可同保險公司講,可應佢會搵原因
loved
|
wmkcnw 發表於 18-8-27 23:55
...
點做法?用甚麼材料防水?是否好貴?

新秦先生
|
未見識過點樣做"全屋防水",漏水終極解決方案只有係制止源頭,自己單位做防水,只係將漏水由一處引往另一處. 呢件事既亮點係,閣下個裝修師父可以咁本事,目測就可以判斷係樓上滲水,案件應該繼續交由佢跟進. 另外公正行收費有平有貴,平既就搵支野射下幅牆,貴既就做下紅外線測試,又影下相交比實驗室去分析......搵食既野明就算啦,正如你問律師單官司有冇得打,都有既~點會冇呢? 註:即是你有齊99%證明,但都未必如你所願能夠解決問題,問題只係得2個,真實去解決漏水問題,同埋賠償既問題.
vickling
|
wmkcnw 發表於 18-8-27 23:55
...

在外層包保鮮紙才可以。屋內做,內層做無用..