請教西生菜應㨂重身定輕身先靚?謝謝

fanlee
|

因我家人教我㨂重身先靚,但去到超市買時,擺貨呀姐教㨂輕身先靚,其實有無分別架?謝謝

係呢款西生菜,買時已包好

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
超級特務
|
fanlee 發表於 18-8-27 13:44
因我家人教我㨂重身先靚,但去到超市買時,擺貨呀姐教㨂輕身先靚,其實有無分別架?謝謝
...

海仔媽
|
一定選重,重即有水份新鮮,輕既放得耐,乾哂水
devilray666    發表於 18-8-28 18:25
wcpcelia    發表於 18-8-28 11:31
sunnykiwi
|
...

我買重身
lovelybaby2015
|
一定係重丶結實
snowshine1357
|
重身
cy101
|
如果2者都新鮮, 輕嘅可能層次疏/少!
Charlotte_mom
|
可能阿姐教你揀輕,係因為重=淋左水,如果咁重法真係無用
jcstai
|
...

識買一定買重身, 其實個呀姐係唔識定係唔老實

cici1800
|
...
輕身 鬆 先甜無渣, 重感覺多d 抵d, 各人喜好唔同
BGCOME08
|
老公有次買咗個好大個嘅生菜,一拎上手就知唔得,輕飄飄,摘完D爛葉得權頭咁大先食得,連煲水淥佢都覺得浪費水電,成個掉咗……。
mysterious22
|
重身
fanlee
|
cy101 發表於 18-8-27 13:52
如果2者都新鮮, 輕嘅可能層次疏/少!

嗰位呀姐就係咁講,重身其實實心來
fanlee
|
Charlotte_mom 發表於 18-8-27 13:53
可能阿姐教你揀輕,係因為重=淋左水,如果咁重法真係無用

無淋水,係已經包好晒一個個,一樣價錢
amyamy123
|
一定係重身
icyblueblue
|
重身新鮮水份夠
jannlly
|
...

西生菜……輕身(曾經聽啲婆婆講)。
椰菜……重身。
talktime
|
jcstai 發表於 18-8-27 13:53

賣菜無理由唔識
fanlee
|
jcstai 發表於 18-8-27 13:53

應該唔係唔老實,個個呀姐幾好人架,有時買餸唔識㨂,佢係到時我會請教佢架
BK2002
|
...
揀生菜係重身先好, 輕身即係無乜內涵