有關跑步

BBJOJO
|
請問有跑步習慣既Jm們, 點樣先可以令到自己夠氣, 同埋跑得持久啲
Poyau
|
勤加練習
BBJOJO    發表於 18-8-27 18:08
小Bling
|
勤加練習+1,慢慢你會發現有進步
bosch
|
要時間練習.

我冇跑步習慣, 曾幾何時由只跑到30科練到跑到45分鐘. 我由試急步行開始, 同埋行斜路練氣, 之後慢慢開始跑.
|
BBJOJO 發表於 18-8-27 15:17
請問有跑步習慣既Jm們, 點樣先可以令到自己夠氣, 同埋跑得持久啲
...

我覺得氣係練出嚟, 初初跑梗唔夠氣啦, 要多跑多練, 逐步加時間、距離, 當呼吸暢順, 頻率穩定了, 自自然然就夠氣。我由初初只可以跑15分鐘, 依家已經可以不停跑足1小時, 努力!
umama
|
要好一段時間,跑左四個月,隔日/兩日跑30-40分鐘,仍未覺有進步。
(條氣係好d,但仍龜速)可能我唔識跑
maikita
|
umama 發表於 18-8-27 16:32
要好一段時間,跑左四個月,隔日/兩日跑30-40分鐘,仍未覺有進步。
...

係需要時間同跟plan有系統地練習,我生完仔之後跑返,初時只跑一、二公里,仲要每公里要7分幾鐘,而家跑左3年幾,最快圴速巳經可以去到每公里5分半鐘,而家仲練緊全馬,所以跑步既野,只要俾心機,每星期跑3、4次就實進步到,加油呀!
maikita
|
樓主,你試下用ASICS apps個plan, 我都係跟佢由跑一、兩公里到而家跑緊21公里,但千祈唔好用佢嚟測距,超唔準。
BBJOJO    發表於 18-8-27 18:11
BBJOJO    發表於 18-8-27 18:11
mmya
|
跑得多就自然得!
以前我都問過你一樣嘅問題
BBJOJO    發表於 18-8-27 18:12
luvkaka
|
BBJOJO 發表於 18-8-27 15:17
...
慢慢跑, 跑跑下就得加啦
siu05    發表於 18-8-27 22:58
weiwaiwei
|
我同樓主好似

由中學開始,次次體能測驗都跑第尾,跑幾百米就氣喘又無力,自覺跑步同我無緣

但上年因爲想為健康而跑步,由一開始跑500米然後急步行再跑再行就捱到3K,練練下又越行越少,可以去到4K。

之後開始用跑步app,發現自己最舒服速度係每公里6‘40左右,可以唔停咁跑4K。跟住就隔一排0.5K咁加上去。

到宜家已經可以50分鐘跑到8K,雖然我知道比起其他跑友,呢個時間唔算好好。但係對我自己而言,已經好滿意喇。

來緊目標係10K。總括來講,要搵到適合自己嘅跑速+無比毅力,一定會有進步

樓主加油!

BBJOJO
|
bosch 發表於 18-8-27 16:15
要時間練習.

我冇跑步習慣, 曾幾何時由只跑到30科練到跑到45分鐘. 我由試急步行開始, 同埋行斜路練氣, 之 ...

BBJOJO
|
小Bling 發表於 18-8-27 16:15
勤加練習+1,慢慢你會發現有進步

BBJOJO
|
991129 發表於 18-8-27 16:16
我覺得氣係練出嚟, 初初跑梗唔夠氣啦, 要多跑多練, 逐步加時間、距離, 當呼吸暢順, 頻率穩定了, 自自然然 ...

你好勁呀又十五分鐘跑到一個鐘你練習咗幾多個月
每星期跑幾多日呀
BBJOJO
|
umama 發表於 18-8-27 16:32
...

其實我跑咗三個月每星期跑一至兩日咋所以未有進步
BBJOJO
|
maikita 發表於 18-8-27 16:38
係需要時間同跟plan有系統地練習,我生完仔之後跑返,初時只跑一、二公里,仲要每公里要7分幾鐘,而家跑左 ...

BBJOJO
|
weiwaiwei 發表於 18-8-27 17:36
我同樓主好似

由中學開始,次次體能測驗都跑第尾,跑幾百米就氣喘又無力,自覺跑步同我無緣

你又知我運動包尾嘅
我真係同你一樣㗎……
我都係為左健康而跑步, 加油努力加油
BBJOJO
|
weiwaiwei 發表於 18-8-27 17:36
我同樓主好似

50分鐘8k好勁呀
|
BBJOJO 發表於 18-8-27 18:09
你好勁呀又十五分鐘跑到一個鐘你練習咗幾多個月
每星期跑幾多日呀
...

嘩,我唔勁,我都練咗3-4年先可以不停跑足一個鐘!基本星期六、日或者放假一定跑,平日大概2-3日,以前可以跑足5日,依家有時都會偷懶!
BBJOJO
|
991129 發表於 18-8-27 18:22
嘩,我唔勁,我都練咗3-4年先可以不停跑足一個鐘!基本星期六、日或者放假一定跑,平日大概2-3日,以前可 ...

禾要返工9-6/7, 平日放工5係成日有時間跑, 星期六日通常我一日跑。

要練 3,4年……

p.s. 如果對身體係咪好咗