親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

睛靈勳章

大家覺得峴港VS芽莊邊個適合親子遊? 好像少人去埋胡志明市? 點解?

去多少天好? 5天好似好趕, 6天/7天/8天好?

如果2地方也玩是不是坐午夜巴士/內陸機? 暑假是不是好熱和雨季?

知否機票幾時有平, 都係HKE最低嗎?

因考慮中所以較多問題!

THANKS!

水晶宮

WinkyLee 發表於 18-8-27 18:10
大家覺得峴港VS芽莊邊個適合親子遊? 好像少人去埋胡志明市? 點解?

去多少天好? 5天好似好趕, 6天/7天/8天 ...

鬼地方、不去也罷。

男爵府

睛靈勳章

pbpk03845784 發表於 18-8-28 09:46
鬼地方、不去也罷。

點解咁講? 有乜嘢不快事件? 最近嘅事?
可否講多啲呢?thanks

禁止訪問

男爵府

睛靈勳章

Ryokai 發表於 18-8-28 10:09
連鳥也悶不出來, 無野玩的.

Danang 海邊 Resort 還可以玩下泳池, 水上活動. (不過, 玩這些活動, 點解唔去 ...

上網睇好像有不少local tour可以參加, 你有冇join? thx

禁止訪問

水晶宮

WinkyLee 發表於 18-8-28 09:48
點解咁講? 有乜嘢不快事件? 最近嘅事?
可否講多啲呢?thanks

冇冇冇、係悶啫。。。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

大約3、4年前,公司offsite meeting去胡志明
一個悶字!大隊星期日早走,我留到星期一晚,結果星期日晚打俾agent叫救命改機票,因為悶到抽筋
竟然不約而同在機場遇到成班大陸同事(因唔熟無一齊玩),全部改早走

不愉快事情:俾司機呃錢,佢地好多「萬」於是有時唔show後面d零,如25000vnd (約一蚊美金)就話俾你知25美金,又或者明明250000見你唔識數,俾左2500000,佢照收唔出聲

有次搭的士車到人(唔知,唔敢睇,我同車鬼佬一路望一路哎呀哎呀咁叫),司機同警察講左兩句,走得

仲有,紀念品老土到痺!係幾十年前我親戚買果d一模一樣,知唔知咩叫大陸公司妹裙?上半身打晒摺果d呢,文物到連search圖都無,去胡志明就周街係

學樓上話齋如果一年去一次真係苦差 (唯一會掛住佢d平價法國菜fine dining)

男爵府

睛靈勳章

Charlotte_mom 發表於 18-8-29 11:55
大約3、4年前,公司offsite meeting去胡志明
一個悶字!大隊星期日早走,我留到星期一晚,結果星期日晚打俾 ...

咁恐怖呀! 不過現在會唔會好啲呢? 我喺facebook群組啲人分享又ok喎。

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

WinkyLee 發表於 18-8-29 17:30
咁恐怖呀! 不過現在會唔會好啲呢? 我喺facebook群組啲人分享又ok喎。
...

我岩岩暑假去左芽莊

我不估其他城市是點,但對我黎講,只是講當地的情形(不好計簽証費呢d),我鐘意芽莊多過泰國,起碼不駛去到景點好似在香港旺角甘

有人拿泰國同越南作比較,我先己就真心不鍾意泰國,講話比的士佬呃,我在泰國都試過,還比個的士佬車左得不知去邊,果時夜麻麻,嚇到我們死,我係甘叫作stop, 最後在不知邊樹放底我們,我們搵第二架的士走,果次之後比我陰影,去旅行不敢打的,呢兩年先叫好d

講返正題,我去芽莊之前做過search, 見到有人話做落地簽証時比海關要求比黑錢,所以我寧願貴,都在香港做定簽証

至於的士呃人,我search過有兩間的士公司的士穩陣,所以我們只答果兩間公司的的士

另外景點都ok既,不過,我覺得芽莊是真是細的,不似得日本甘,你去完一年之後都還會想再去,純relax

男爵府

睛靈勳章

CrabPincers 發表於 18-8-30 15:13
我岩岩暑假去左芽莊

我不估其他城市是點,但對我黎講,只是講當地的情形(不好計簽証費呢d),我鐘意芽莊多 ...

謝謝你的資料. 我上網都睇過芽莊d景點。只是有点擔心治安,琴晚睇咗youtube有啲人都去五日,見佢玩都好好玩, 珍珠港...泥漿浴...潛水...
請問你7-8月有冇成日落雨呢?
你四個大人 機票七千幾係幾時訂? 琴晚睇如果而家買三大一小可以四千幾....另外你们 去咗幾多日? 去咗邊度玩可否分享一下?many thanks!

公爵府

WinkyLee 發表於 18-8-30 15:36

謝謝你的資料. 我上網都睇過芽莊d景點。只是有点 ...

我們去左8日
第一日落機返到酒店已經傍晚
第二日去左珍珠島
第三日跟左local tour 去市區半日遊,之後返酒店hea一陣就去左lotte mart
第四日跟tour 去左美奈玩滑沙和越野車
第五日去左iresort 同超市
第六七日入左fusion resort 無出過市區
第八日走

個市區local tour帶我們去左大路景點,教堂果d,同埋帶我們參觀越南的手工藝,整越南帽,草席之類

至於治安,我們去的都是大路景點,無問題

一滴雨都無落過,熱到傻,芽莊的restaurant 無冷氣的

我不記得幾時訂機票,因為本來我們計劃票不是去芽莊的,之不過因為臨時個女有野做,要延期去旅行(本來是去兩星期的)

男爵府

睛靈勳章

CrabPincers 發表於 18-8-30 19:44
我們去左8日
第一日落機返到酒店已經傍晚
第二日去左珍珠島

我上網睇youtube都係見去珍珠港有機動遊戲水上樂園室內打機全部都免費好講到好好玩.
第四日 去美奈去程三小時返嚟又三小時, 坐咁耐車辛苦嗎? 你覺得值唔值得去? 我都好想去但又覺得好遠.
看來原來你係玩resort, 見你第五至七日都冇活動. 越南的resort ok正嗎? 請問價錢幾錢一晚?

餐廳冇冷氣那麼食嘢咪好辛苦?
咁都幾好喎冇落雨。
唔好意思問你咁多問題

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主

上年去過峴港丶幾鍾意呢個地方,hae 玩酒店,沙灘,包車去咗會安,Bana hills , My Son 。。
食下海鮮
唯一係越南 visa 好貴

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我前年去胡志明,去左耶穌山,紅教堂同参加左個一日團,坐馬車,船仔,參觀整耶子糖等。。。好安全,搭的士無遇過比人呃,不過就真係唔太多景點,黎緊下年暑假都想去峴港,去巴拿山,會安,打算坐筲箕船同報下cooking class,如果你唔怕比較辛苦可以考慮下去越南北部,之前有jm分享我問佢拎左個行程,間旅遊社tailor made左行程去下龍灣,Sapa睇梯田,六日五夜包晒食住兩大一小都係約一萬蚊左右。

公爵府

WinkyLee 發表於 18-8-30 20:01

我上網睇youtube都係見去珍珠港有機動遊戲水上樂園室內打 ...

珍珠島,入島搭覽車,排左個幾鐘,去到第一時間去排可以控制速度的過山車又個幾鐘,但真係好熱,我們後尾搵間快餐坐,諗住涼下,但地得落地的涼風機,都是好熱,後尾我仔話去玩多次過山車就走,室內的遊戲是不用錢,但冷氣微弱

美奈,去程時佢會停下去下景點,我ok,至於值不值得去就見人見智,我們玩越野車時覺得好刺激,在幾層樓高的沙丘沖落去,我們覺得好刺激

我們住果間resort 每個人每日保証有兩次spa(不用錢),我們住左3日兩夜,每人做左5次,價錢不是好記得3000幾定4000幾一晚,2 bedrooms pool villa, 包早餐

在resort 都是hea, 朝早食完早餐去做spa, 返房食下野玩下啤牌,在房游池游下水,去海灘玩下甘

男爵府

睛靈勳章

CrabPincers 發表於 18-8-31 13:20
珍珠島,入島搭覽車,排左個幾鐘,去到第一時間去排可以控制速度的過山車又個幾鐘,但真係好熱,我們後尾 ...

諗唔到遊樂場會咁多人.

謝謝你呀詳細解釋 等下平價機票出就出擊

男爵府

睛靈勳章

CrabPincers 發表於 18-8-31 13:20
珍珠島,入島搭覽車,排左個幾鐘,去到第一時間去排可以控制速度的過山車又個幾鐘,但真係好熱,我們後尾 ...

諗唔到遊樂場會咁多人.

公爵府

WinkyLee 發表於 18-8-31 14:08
諗唔到遊樂場會咁多人.

其他games 無乜人掛的,是果個比較特別,多人排

首頁

尾頁

跳至