標靶藥資助問題

snowshine1357
|
上網睇有醫生話如果自費買咗10個月,可以向藥廠申請免費,但搵唔到相關資料,想問下有無jm知,依家家人一個月藥費要7萬几,政府又無得賣,都唔知點捱……
|
snowshine1357 發表於 18-8-27 18:13
上網睇有醫生話如果自費買咗10個月,可以向藥廠申請免費,但搵唔到相關資料,想問下有無jm知,依家家人一個 ...

打去有關藥廠問下
cattz288
|
snowshine1357 發表於 18-8-27 18:13
上網睇有醫生話如果自費買咗10個月,可以向藥廠申請免費,但搵唔到相關資料,想問下有無jm知,依家家人一個 ...

搵醫院社工會有資料!
CINDYC
|

可以問下治療專科那些護士,再去搵醫務社工。
sillycat008
|
藥廠係邊?
可以轉平既藥?
Wronglover1
|
每隻藥有吾同機購可供申請資助或全免,政府醫院社工應該有齊資料比你自己去攪申請,一係自己上網做下功課。有朋友申請到資助。是自費兩個月,惠澤藥房免費比一個月,滿兩年,就可獲得全免
四眼雞丁
|
同醫生講你問題先會叫你去見E務社工,經過查一輪身家後再睇下有無基金資助到!E院唔幫手出錢~
KTKTKT5
|
四眼雞丁 發表於 18-8-27 18:55
同醫生講你問題先會叫你去見E務社工,經過查一輪身家後再睇下有無基金資助到!E院唔幫手出錢~
...

雞丁, 最近近況怎樣, 大家都好關心妳
|
謝謝各位解答,其實都睇咗好多,但好多要你自己啲錢洗得7788先有資助,家人試咗好几隻葯,依家依隻叫有啲效,但就因為係新葯,連名冊都未入,所以只可以去私家買……
noel2010
|
試過病人同醫生講太貴,約五,六萬一個月,醫生轉了隻幾千元的藥。申請資助的話,都要自付一段時間,但藥不可中途更改,萬一未申請到,都要一直比貴的藥費。
四眼雞丁
|
KTKTKT5 發表於 18-8-27 19:28
雞丁, 最近近況怎樣, 大家都好關心妳

多謝你^^各位靚靚J M~身體仲可以撐到。小朋友早排患手足口病,但好好彩我無事~
|
noel2010 發表於 18-8-27 19:35
試過病人同醫生講太貴,約五,六萬一個月,醫生轉了隻幾千元的藥。申請資助的話,都要自付一段時間,但藥不 ...

想問下資助可以係邊有多啲資料?我見嘅都係要你啲錢用得7788先合資格申請……
|
四眼雞丁 發表於 18-8-27 19:44
多謝你^^各位靚靚J M~身體仲可以撐到。小朋友早排患手足口病,但好好彩我無事~
...

加油呀
-joanne
|
snowshine1357 發表於 18-8-27 19:44
想問下資助可以係邊有多啲資料?我見嘅都係要你啲錢用得7788先合資格申請……
...

有無問下關愛基金
pomanlife
|
四眼雞丁 發表於 18-8-27 18:55
...

見到你就好喇
|
-joanne 發表於 18-8-27 19:50
有無問下關愛基金

睇過了,未申請得呀
KTKTKT5
|
四眼雞丁 發表於 18-8-27 19:44
...

小朋友病了一定要妳和小朋友要戴口罩, 常接觸的水龍頭開關/門柄等冲冲水/抹一抹, 用完要洗手。雞丁妳要多多休息 , (我昨晚見到妳半夜回覆啊 , 要早d瞓! 昨晚本來想回覆妳為何半夜不睡覺, 後來怕妳要花時間回覆, 所以沒有打招呼) 你一定要多d休息, 日頭在窗邊坐一會吸收陽光殺殺菌啊

不停為妳加油