(好嬲)外傭教小朋友講大話

princesscupcake
|

小朋友讀幼稚園仲未識講大話,佢話比我知工人教佢講大話,工人亦都承認。

好嬲外傭教佢如果怕媽媽話就講大話呢個習慣,好明顯佢自己講慣大話,完全教壞細路,良好品格要從小培養。

C.Humphrey
|
講咩大話?
Poyau
|
請問教講乜嘢大話
Gmama
|
大把呢類姐姐,她們做事,也冇乜誠信,不承認錯,不願承擔,乜都話唔知,仲要有偷的行為!小朋友盡量自己揍,姐姐都係做家務好了。不想小朋友學她們的品格
wcpcelia    發表於 18-8-28 11:45
|
Poyau 發表於 18-8-27 20:48
請問教講乜嘢大話

小朋友食咗4塊餅,外傭教佢如果媽媽問只講2塊去呃媽媽。

其實食咗我吾會話佢,亦都冇需要講大話,好嬲外傭教佢如果怕媽媽話就講大話呢個習慣,好明顯佢自己講慣大話,完全教壞細路,良好品格要從小培養。

Poyau
|
princesscupcake 發表於 18-8-27 21:32

小朋友食咗4塊餅,外傭教佢如果媽媽問只講2塊去呃 ...

教講呢啲為乜 可能姐姐慣咗咁
Poyau
|
Gmama 發表於 18-8-27 21:01
大把呢類姐姐,她們做事,也冇乜誠信,不承認錯,不願承擔,乜都話唔知,仲要有偷的行為!小朋友盡量自己揍 ...

小朋友都知 有時想問姐姐嘢
小朋友話不用問因答案係"I don't know"
心日天
|
princesscupcake 發表於 18-8-27 19:34
小朋友讀幼稚園仲未識講大話,佢話比我知工人教佢講大話,工人亦都承認。

好嬲外傭教佢如果怕媽媽話就講大 ...

樓主唔好嬲,同小朋友講工人姐姐教講大話係唔啱架,好彩你自己識分同埋誠實知如果咁講大話係唔啱架,好叻叻呀,讚番小朋友誠實,等佢有滿足感唔學工人姐姐
|
心日天 發表於 18-8-27 23:38
樓主唔好嬲,同小朋友講工人姐姐教講大話係唔啱架,好彩你自己識分同埋誠實知如果咁講大話係唔啱架,好叻 ...

你講得好。
當小朋友説穿係佢教講大話時,佢仲用非常不友善眼神啤住小朋友怪佢拆穿。
每次外傭講大話我都叫佢老實講好過比我知道講大話無誠信,無誠信的話我不能用佢,現佢不但自己講仲教我小朋友講,你話激吾激氣。
心日天
|
princesscupcake 發表於 18-8-27 23:48
你講得好。
當小朋友説穿係佢教講大話時,佢仲用非常不友善眼神啤住小朋友怪佢拆穿。
每次外傭講大 ...

咁長遠你都係要轉工人好D,否則教壞哂
|
心日天 發表於 18-8-27 23:55
咁長遠你都係要轉工人好D,否則教壞哂

係呀,呢D只是少部分衰野,現在會積極去揾新人。

tsung
|
princesscupcake 發表於 18-8-28 00:02
係呀,呢D只是少去部分衰野,現在會積極去揾。

希望早日揾到