感謝大家回應

Tobymama117
|

多謝大家既回應
babywater
|
Tobymama117 發表於 18-8-27 19:45
我個仔番第二日小一,就比嚇怕左,事源係咁
小息期間小兒食左一塊餅,就突然內急,但4班既小一男生只有兩格 ...

一直聽過有d老師會上堂唔俾去洗手間,早兩年仔仔升小一時都擔心過,好在他們老師都幾包容,小二要去都冇難為d學生
artai430
|
小息期間小兒食左一塊餅,就突然內急,但4班既小一男生只有兩格 ...

同學校反映廁格不足.要多些時間去廁所
secretrose
|

忍到12點都好勁!
我女學校上堂時不能上厠所,只可轉堂去。
小一要適應,慢慢來。但男廁不是用尿dou? 要入厠格?
Tobymama117
|
artai430 發表於 18-8-27 19:53
同學校反映廁格不足.要多些時間去廁所

我明天會同學校講,接放學個下嚇死我,未問清楚唔夠亂問老師,而家問清楚哂,我會同老師講清楚
wcpcelia    發表於 18-8-28 12:06
Tobymama117
|
secretrose 發表於 18-8-27 19:54
忍到12點都好勁!
我女學校上堂時不能上厠所,只可轉堂去。
小一要適應,慢慢來。但男廁不是用尿dou? 要入 ...

尿sou得兩個,廁格得兩個,總四個,但有格太污糟,同好大撻水所以無得去
o_____o
|
其實小學生真係要學習安排時間係小息去洗手間,因為上課中如果個個舉手去洗手間真係好影響教書同學習。不過如果只係小一,又返得一丶二日,老師又可以放寛少少,唔比佢去好似嚴左D,我仔小學上課途中也盡量不准學生去洗手間,不過有時會彈性處理,希望你仔仔會慢慢習慣小學環境,有需要可以同老師傾下。
sangria
|
Tobymama117 發表於 18-8-27 19:54
我明天會同學校講,接放學個下嚇死我,未問清楚唔夠亂問老師,而家問清楚哂,我會同老師講清楚
...

嚇親真唔好 希望老師俾多d allowance小朋友,專登作反不停問玩嘢就話啫,小朋友其實問得都已經急咗好耐㗎啦(講都要鼓起勇氣㗎)
kkvicky
|

男校?得兩格廁所咁少嘅
Tobymama117
|
kkvicky 發表於 18-8-27 20:02
男校?得兩格廁所咁少嘅

男女校,老師講一樓男廁放左雜物,唔比去,操場男廁有幾格應該做緊維修,所以得好小廁格比小朋友去
pumpumpurin
|

一句講哂,轉校啦。
docomo
|
上堂時唔比去廁所,我聽過好多原因,例如:miss左老師嘅講課/怕小朋友一個去廁所出意外冇人知或自己走左去玩。最好教囝囝一放小息乜都唔好做住,去左廁所先做第二d嘢。
ilikethis2005
|
唔係間間都唔比去,我仔果間堂課時都可以舉手去。
wcpcelia    發表於 18-8-28 12:07
Tobymama117
|
sangria 發表於 18-8-27 20:00
嚇親真唔好 希望老師俾多d allowance小朋友,專登作反不停問玩嘢就話啫,小朋友其實問得都已經 ...

其實我都係咁諗,玩野既其實老師應該睇得出,但我個仔真係急到傻先會舉手出聲問比唔比去,因為個仔真係好細膽,但無諗過小息都去唔到廁所
Tobymama117
|
ilikethis2005 發表於 18-8-27 20:07
唔係間間都唔比去,我仔果間堂課時都可以舉手去。

其實岩岩上小一,小朋友都未咁快適應到,我只希望老師都盡可能比佢地班小朋友去
李豆豆
|
我仔學校可以上堂去廁所,登記就得,當然去得密既會了解下到底係咩事啦
Tobymama117
|
docomo 發表於 18-8-27 20:06
上堂時唔比去廁所,我聽過好多原因,例如:miss左老師嘅講課/怕小朋友一個去廁所出意外冇人知或自己走左去 ...

下午同個仔講左,拎住個餅食住邊排隊去廁所
全心全意
|
記得我細個時都係咁。D老師真係傻傻地。唔明點解唔俾人去厠所
|
這個應該是小一適應班?老師嚴可能就是教導他們正式上堂就是這樣,老師應該無錯,但如果廁格不夠家長可同老師反應,睇下佢地會如果改善,但亦要教小朋友一定要係小息時去廁所,還要行快一點比人早就不怕去唔到,正式上課全校更多人用廁所更加唔夠,教佢去完廁所先玩,定玩完先去廁所?都是一種學問同處理問題的方法。
lam133
|

急也唔比去?瀨尿點算