自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆樓主

應該只係未正式開學,學校暫時只作有限度開放俾小一新生上適應週,正式開學後應該會開番全部廁所。
你既心情我明白,剛升小一,媽媽同小朋友都會緊張亦需要慢慢適應新環境新規矩。
小息時間短,要教小朋友一放小息第一時間就去廁所先,無論急唔急都一定要去咗先,尤其剛剛放完小息果堂一般老師都唔俾再去小便。
不過你小朋友適應小一只係頭幾日,只能夠講老師守得比較嚴格,可能欠缺彈性。
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

子爵府

全心全意 發表於 18-8-27 20:13
記得我細個時都係咁。D老師真係傻傻地。唔明點解唔俾人去厠所

我都係啊小一,諗起都驚,老師直頭話問都唔好問!
有次個男同學賴左,老師竟然又話,哎,你真係好急可以同我講架嘛!
我心中,下?又唔俾人問,點講?好同情個位同學
咩變態規矩

別墅

414928 發表於 18-8-27 20:15
這個應該是小一適應班?老師嚴可能就是教導他們正式上堂就是這樣,老師應該無錯,但如果廁格不夠家長可同老 ...

岩既,所以我都同個仔講左,唔理咩都好,一放小息即刻去左廁所先,岩岩叫左佢真係餓就拎塊餅邊排邊食

別墅

Msolivialeung 發表於 18-8-27 20:19
有次個男同學賴左,老師竟然又話,哎,你真係 ...

我成日會講,其實小朋友瀨左,對小朋友總唔好,佢地會覺得醜怪,又會比同學笑總衰,總驚多添呀

大宅

回覆樓主

我女學校唔會唔比,就算上堂都比,但老師會講下次最好小息去

別墅

hellohellojenny 發表於 18-8-27 20:18
應該只係未正式開學,學校暫時只作有限度開放俾小一新生上適應週,正式開學後應該會開番全部廁所。
你既心 ...

你講得岩,但我只係想知,間學校咁大,其實可以帶佢去另一層既廁所,但點解唔咁做呢(emoji)

別墅

Icecream17 發表於 18-8-27 20:23
我女學校唔會唔比,就算上堂都比,但老師會講下次最好小息去

我見d回應其實好多學校都比上堂去廁所,明天真係要去學校同老師了解下

珍珠宮

Msolivialeung 發表於 18-8-27 20:19
有次個男同學賴左,老師竟然又話,哎,你真係 ...

上年我女學校也發生同的事。
最後該位小朋友在電腦室瀨了 ,我覺得好慘 該名家長好嬲好嬲,在家長谷度講返出來...
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

水晶宮

Tobymama117 發表於 18-8-27 20:12
下午同個仔講左,拎住個餅食住邊排隊去廁所

水晶宮

回覆樓主:

成長一部份,我當年去下一層,或上一層,自己諗辦法

伯爵府

回覆樓主

其實唔好話小學生,我記得中學時想去廁所,有時都要等15mins,女仔去廁所又耐d! 如果遇岩M到真係無可能等上晒三堂先去廁所換M巾,而家諗番起d校規有時好鬼變態

已刪除用户

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主

我覺得係你間學校問題,我們學校,一個男廁2個尿兜,一個可供5人排排企的尿糟,仲未計馬桶。
你們學校尿兜已唔夠,仲要用來放雜物

別墅

李露眉 發表於 18-8-27 20:34
成長一部份,我當年去下一層,或上一層,自己諗辦法

老師們同校工都唔比去一樓或其他層數,我個仔同姐姐講,都唔比去

別墅

lovelybaby2015 發表於 18-8-27 20:41
我覺得係你間學校問題,我們學校,一個男廁2個尿兜,一個可供5人排排企的尿糟,仲未計馬桶。
你們學校尿兜 ...

我都覺得搞笑,當而家係暑假所以唔開放其他層數,我可以理解,但得操場個層先有男廁總要咁小又放雜物,真係諗唔明

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

babywater 發表於 18-8-27 19:52
一直聽過有d老師會上堂唔俾去洗手間,早兩年仔仔升小一時都擔心過,好在他們老師都幾包容,小二要去都冇難 ...

你仔仔好叻,忍到咁耐。我小一時,發生相同事,我舉手去廁所,老師唔俾,我最後係瀨佐。真係好大陰影,成個小一,就係記得呢件事..... 最後我係唔敢郁,一直坐到放學,條褲索哂張[鄧] 啲尿尿...
Childhood is journey, not a race.

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

Tobymama117 發表於 18-8-27 20:27

我見d回應其實好多學校都比上堂去廁所,明天真係要去學 ...
俾著我,我唔會打電話俾老師住,而係同阿仔講,一小息就第一時間去洗手間先(起碼唔駛排隊),去完先食野都唔遲。趁呢次教左阿仔,佢就會明白去洗手間既重要性。上到小學,小朋友會大個左,俾機會學習佢地執生技能。

我諗除左你,呢幾日都有唔少家長打電話番學校。

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

sangria 發表於 18-8-27 20:00
嚇親真唔好 希望老師俾多d allowance小朋友,專登作反不停問玩嘢就話啫,小朋友其實問得都已經 ...

係咯

別墅

clarawuwu 發表於 18-8-27 20:51
俾著我,我唔會打電話俾老師住,而係同阿仔講,一小息就第一時間去洗手間先(起碼唔駛排隊),去完先食野都唔 ...

真心講,我比學校既拒絕嚇親,當係小一適應週,其實可以一次半次再教佢地都唔遲,無諗過即刻拒絕唔比去,可能大家覺得我緊張,但去唔到廁所講左理由都唔比去,我覺得有小小過份

寶石宮

2023年兔年勳章

JD930 發表於 18-8-27 20:54
係咯

首頁

尾頁

跳至