力有不逮($14000)既工住劏房/力能所及($7000)既工但住麥記?

蠢係原罪
|

如題資質所限
前者 為左交租, 明知自己能力唔得, 勉強走去做力有不逮既工作
即使將勤補拙
但都被公司同事評為「負生產力」「豬隊友」「拖後腿」
搞到大家都唔開心

後者 工作簡單易做
自己絕對有能力勝任
但收入低微, 無力負擔日益高昂既租金
無家可歸而做「麥難民」

二選一, 大家又點睇?
蠢係原罪
|
Bunny_BB
|
1,最起碼,自己有付出!
蠢係原罪
|
Bunny_BB 發表於 18-8-27 21:59
1,最起碼,自己有付出!

但2(後者)都係有付出, 唔係唔做野拎綜援
只不過收入較低
KTKTKT5
|
蠢係原罪 發表於 18-8-27 20:46
如題資質所限
前者 為左交租, 明知自己能力唔得, 勉強走去做力有不逮既工作
即使將勤補拙

選d冇咁趕嘅工, 例如倉務文員 / 接待員......文職, 唔好選sales 跑數, 跟單 (趕頭趕命寄樣辦)嗰d, 會唔會好d?
bbkq
|

樓主,爲生活,爲工作,明白你感到好煩厭和吾開心。

不如做半山12小時保安,人工高D,又不需特別技術,一係做特殊中心/ 寄宿學校 員工,有宿舍包住。
Bibibut
|
你有愛心、懂得照顧人嗎,去讀張起居照顧員的cert, 去弱智人士宿舍或老人院做,好吃香架,起薪15000架.....!不過要輪班、執屎尿⋯⋯每年有point 跳,吾怕裁員........
mike89
|
你個人都好悲觀下喎
只要肯學肯做邊洗去到呢個地步
蠢唔係罪,你認命繼續蠢唔解決先係罪
唔可以搵份唔洗用腦,只出賣勞力既工咩
Poyau
|
加油
starrymama
|
捱過左 d 時間就會好
北寄貝
|
樓主,我覺得或者你未必係蠢,睇左你舊post,你好似做緊同清潔有關的工作。
呢類工作,以勞動為主,你話老闆唔滿意,係未工作得唔夠細心?又或者別人吩咐的事,你沒有上心?

不如你留意下自己的問題,再睇下點對症下藥。(例如寫低每日要做的工序,唔會漏之類)
如果其他同事都做到,點會淨係你唔得?積極點想下辦法,唔使下下諗住打退堂鼓的。加油。

蠢係原罪
|
原帖由 mike89 於 18-08-27 發表
你個人都好悲觀下喎
只要肯學肯做邊洗去到呢個地步
蠢唔係罪,你認命繼續蠢唔解決先係罪
我只係純粹做個最壞打算
月薪七千果份,勝在夠簡單,智障也能做到
只不過唔夠交租啫

lavender_baby
|
如果要訓麥記嘅話我寧願攞綜援然後搵社工幫手上公屋,上唔到公屋都等佢安排有冇宿舍或者過渡房屋之類
jyjy1684825
|
蠢係原罪 發表於 18-8-27 20:46
如題資質所限
即使將勤補拙

去洗碗都过萬一個月,做看更12小時一班都过萬啦,点力有不及?
tutik
|
點會力有不逮?老版請得你即證明你可以升任, 肯學肯做同要啲時間,慢慢同事就能接受你。
7000真係好難生活,環境係迫你向上游,加油!
wcpcelia    發表於 18-8-28 11:34