自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

cindy618 發表於 18-8-28 10:32
我用apps 只會call的士

X2

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

Poyau 發表於 18-8-28 10:04
滴滴。。。汗

珍珠宮

華妹妹 發表於 18-8-28 09:40
我坐過一次,果時未有呢兩單野發生。
但我都驚驚地,當地親友幫我地call,上車前親友在司機面前影左佢車牌, ...

唔選擇的士的主要原因不只是價格問題,有些地方是很難搵到的士,特別是在二、三線城市及鄉鎮地區,不是在市中心或火車站及機場這些地方是很難截到的士。在一些旅遊區及機場就很多的士是不載客,只會講好價錢才載客,不會計表價,變成有牌白牌車。
所以call滴滴是明碼實價,又知道架車幾時到。在一些情況可能比的士更安全,因為在app上有交易記錄。

珍珠宮

Nbs 發表於 18-8-28 10:07
其實係咪類似hk 的 uxer 不過合法的 ?

係!滴滴前兩年收購了國內的Uber優步公司。

水晶宮

Alex123 發表於 18-8-28 14:45
係!滴滴前兩年收購了國內的Uber優步公司。

喺大陸搭的士都驚驚地,而家仲要係uber...
不過其實鞋大陸咩都危險。。。

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆樓主:

座人車仲唔比錢......
邊有咁多好人呀

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

JO_100 發表於 18-8-28 09:03
滴滴打的, 俾正價咪冇咁危險。同你係街截的士危險率相同。

公爵府

海仔媽 發表於 18-8-28 06:54
律師:平台有義務保障消費者安全

不料傅某剛把小劉帶上車,就想強行發生性關係。小劉拼命抵抗,傅某把朋友 ...

又應約出去玩,又俾人帶去朋友家休息,女方自己都有問題啦,三唔識七都肯去

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

海仔媽 發表於 18-8-28 06:51
因為三個月內發生兩宗姦殺案,滴滴順風車而已全面停運,但的士同專車好似仲有。

https://www.hk01.com/大 ...

香港的士也出了一個林過雲。

女性獨自出夜街一定有風險,最好有人陪。

男爵府

回覆樓主

This is so horrible

複式洋房

回覆樓主:

係大陸呢D咁低文化嘅地方,推行呢啲要求司機品格高尚及自律嘅行業,風險好高,發生依啲慘劇一啲都唔出奇

大宅

好老婆 發表於 18-8-28 10:06
同uber一樣,如果遇正衰人的或唔好彩,坐的士都會一樣情況危險,但call車有事的話,會好快捉到人,call車ap ...

最近出事順風車姦殺那個女仔,個女仔向朋友求救,佢朋友報了公安,公安找滴滴問資料,滴滴唔比!

大宅

回覆樓主

https://topick.hket.com/article/2147321/滴滴司機姦殺20歲女棄屍%E3%80%80冷血司機對話曝光:這麼風騷不性侵你性侵誰?r=cpsdwb

http://orientaldaily.on.cc/cnt/china_world/20180826/mobile/odn-20180826-0826_00178_001.html

珍珠宮

minlbc 發表於 18-8-28 20:51

最近出事順風車姦殺那個女仔,個女仔向朋友求救,佢朋友報了 ...

同apple 之前有單相似,美國要apple提供資料開疑犯電話,但apple又係私隱問題唔比,最後以好高價請咗土耳其一間公司開咗
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

珍珠宮

回覆樓主

滴滴對順風車的司機審查要求比較低,那些不符合資格當專車和快車司機的人,可以去註冊順風車司機,以致品流複雜,故此容易多生事端。

順風車一般是稍為長途的比較多,譬如說去機場,或者廈門去泉州之類,原意是找同路線的人跟司機分攤費用,有一些是不同的人拼車,價格比一般打車便宜一些。

現代社會太多人道德有虧,順風車有挺大的潛在風險,現在無論在世界各地,都應該避免坐順風車。

珍珠宮

Nbs 發表於 18-8-28 14:50
喺大陸搭的士都驚驚地,而家仲要係uber...
不過其實鞋大陸咩都危險。。。
...

係大陸夜晩坐的士,特別是離開市區的地方。唔好話乘客驚司機,司機也一樣驚個乘客係賊。以前曾經出現過司機被搶劫及殺害,所以以前司機是有個膠板包住司機位,但幾年前取消了,好似話影響國家形象,比外人感覺中國很不安全。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

我通常會坐專車, 貴少少, 但部車新D靚D, 司机有禮貌D
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

珍珠宮

emt1314 發表於 18-8-28 23:01
我通常會坐專車, 貴少少, 但部車新D靚D, 司机有禮貌D

在北京、上海、廣州及深圳等大城市就比較容易call到專車,但去到二、三線城市,好似出事的兩個城市,專車唔多,可能要等好耐先有車,或者甚至是call唔到專車。

大宅

薯圈 發表於 18-8-28 09:49
即係呢類順風車係同平時call個d滴滴出行有唔同?

唔同專車通常市區內,順風車係:比如你要係深圳去東莞或者廣州咁,同司機大家同路順風到~就唔使去車站坐車咁麻煩~

大宅

minlbc 發表於 18-8-28 21:03
https://topick.hket.com/article/2147321/滴滴司機姦殺20歲女棄屍%E3%80%80冷血司機對話曝光:這麼風騷不 ...

其實滴滴司機個啲對話,係平時兩登既forum都見唔少。。。

首頁

尾頁

跳至