點睇健身教練呢個行業

葉杏霜mama
|
好朋友本身有份穩定工作,但呢排話想辭職考個健身教練牌,話前景好好,但朋友完全冇呢行經驗,我想問問有無人做緊?點睇呢行?
lavender_baby
|
可能想當興趣兼可以自己又keep下,但係要睇入著咩公司喎,上星期喺旺角街頭見有個健身教練係咁追住個疑似宅男嘅後生仔,人哋唔睬佢、個教練仲直頭出手又拉又用身擋住唔俾佢走,追咗兩個鋪位,咁樣去纏住人真係十分討厭
Poyau
|
跑數嗰啲要睇性格適唔適合
little06
|
搭到明星,喱種就好好搵,成日見啲明星幫佢地宣傳,但冇嘅話你預左要慢慢守囉!同埋其實個market 都幾多人做嫁啦,唔係咁易搵大錢
Ryanma
|
葉杏霜mama 發表於 18-8-28 07:57
好朋友本身有份穩定工作,但呢排話想辭職考個健身教練牌,話前景好好,但朋友完全冇呢行經驗,我想問問有無 ...
可以去邊處考牌?
|
考定傍身都好,識人做左十幾年,4,5萬一個月。
seaman1982
|
我淨係覺得自己身形一定要搏老命去keep。否則冇說服力。比我搵到我都唔會開心。
Ryanma
|
[email protected] 發表於 18-8-28 11:24
考定傍身都好,識人做左十幾年,4,5萬一個月。
有咩途徑入行, 有朋友想入行..
20150618bb
|
葉杏霜mama 發表於 18-8-28 07:57
好朋友本身有份穩定工作,但呢排話想辭職考個健身教練牌,話前景好好,但朋友完全冇呢行經驗,我想問問有無 ...
有牌後,可自己開
tlwuwu
|
真係睇性格,唔係操得叻就得,講野又要有投巧,外型又要吸引先做到
ninjarabbit
|
如果諗住考個牌就揾到四、五萬真係好難,除非本身有人脈/名氣。如果有專項專長就另計。我識既揾到錢又有客自己揾上門既都係有專項,例如專操三鐵,越野跑,體操類(rings, parallel bars, acrobat, ninja, parkour)。
|
Ryanma 發表於 18-8-28 11:47
有咩途徑入行, 有朋友想入行..

唔知喎
tsung
|
little06 發表於 18-8-28 09:58
搭到明星,喱種就好好搵,成日見啲明星幫佢地宣傳,但冇嘅話你預左要慢慢守囉!同埋其實個market 都幾多人 ...

葉杏霜mama
|
Ryanma 發表於 18-8-28 10:52
可以去邊處考牌?

朋友讀體適能協會
LoveFamily
|
Ryanma 發表於 18-8-28 10:52
可以去邊處考牌?

僱員再培訓局有,幫你考埋體適能証書 同埋急救証書,全部免費,還會有津貼畀你,完成課程後仍有跟進!
yurijm
|
好老實,要好識湊客
我有唔少朋友做過、做緊
成功、失敗也有

成功既人本身都係sales
好識包裝自己,技能、經驗未必係行內最好
但好識湊客、好體貼,面面俱到
啲客排到waiting list

cheechi
|
我朋友十幾年前開始做,十幾萬一個月,睇住佢買左九龍站既樓,但人地係前港隊,有樣有body
Ryanma
|
LoveFamily 發表於 18-8-28 12:59
僱員再培訓局有,幫你考埋體適能証書 同埋急救証書,全部免費,還會有津貼畀你,完成課程後仍有跟進!
...

明白!謝謝!
healthymimi
|
有位sales 哥哥告訴我好黑暗(要爭客卦),佢有正職,健身教練只做part time ,佢收$500/hr
我愛芝麻卷
|
seaman1982 發表於 18-8-28 11:26
我淨係覺得自己身形一定要搏老命去keep。否則冇說服力。比我搵到我都唔會開心。
...

啱啱聽一個講座,佢係營養師同時又係教健身,不過佢話佢只教理論嗰part,實習冇教, 因為佢好瘦,佢自己都笑自己身型冇說服力