大家點幫bb戒訓睡窩

purpletea
|
我個仔兩個幾月大
一出世開始訓得好差 成日嚇醒
但又唔俾包被或睡袋
初生個一個月完全唔肯訓bb床
只肯手抱訓/訓high chair
後來朋友俾左個cocoonababy睡窩我
仔仔訓得超好 仲自己戒埋夜奶 每日心情都好靚成日笑
不過個睡窩只可以訓多一排 到識轉身就唔用得
咁我呢兩晚開始拎起個睡窩等佢適應訓返bb床
仔仔完全訓唔著咁 氹佢訓都訓一陣就醒
四點幾仲醒返食夜奶 日頭好忟憎就扭抱同喊
睇得出佢好攰好想訓又訓唔到
大家有冇咩方法幫bb戒訓個睡窩可以訓返bb床?? (emoji)(emoji)‍♀️
aimeemin
|
purpletea 發表於 18-8-28 08:52
我個仔兩個幾月大
但又唔俾包被或睡袋

我果時用Ikea以前出的換片墊,吹氣果款,放係床上俾佢訓,無睡窩咁包,但都好似張床無咁闊,周圍有啲嘢有啲的安全感。同埋我有用swaddle的,但swaddle都係要慢慢戒,開頭幾晚都係訓唔好,之後習慣就好。
aimeemin
|
我個仔兩個幾月大
但又唔俾包被或睡袋

咁樣的

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
我要做媽媽
|
要戒既話,我覺得唯有狠心D喇,因為佢已經習慣咗喇
purpletea
|
aimeemin 發表於 18-8-28 09:57
我果時用Ikea以前出的換片墊,吹氣果款,放係床上俾佢訓,無睡窩咁包,但都好似張床無咁闊,周圍有啲嘢有 ...

等我都買張先
多謝你呀(emoji)
purpletea
|
我要做媽媽 發表於 18-8-28 10:03
要戒既話,我覺得唯有狠心D喇,因為佢已經習慣咗喇

我都明
狠心左兩晚
跟住見到佢係床度係咁典 想訓又訓唔到
始終都唔捨得
最後攞返個窩出黎
今朝佢訓飽對住我勁笑
個心都軟埋
RubyYu07
|
purpletea 發表於 18-8-28 12:00
我都明
狠心左兩晚
跟住見到佢係床度係咁典 想訓又訓唔到

哈哈,bb好似好識嘢咁。不過之後要戒就仲難了,佢知道你心軟。
haha748494
|
回覆 我要做媽媽 的帖子

BB好醒架,知你錫佢,就會食住你,有時真系要狠心D.
purpletea
|
我都知要狠心d
尋日攞左塊換片墊鋪左毛巾
佢都訓到5個鐘
希望循序漸進戒到
pp123456
|
我個仔兩個幾月大
但又唔俾包被或睡袋

睡窩係點樣架?
EstrellaDamm
|
pp123456 發表於 18-8-31 08:26
睡窩係點樣架?

你 Google "Cocoonababy" 就睇到。

kmbb519
|
EstrellaDamm 發表於 18-8-31 09:45
你 Google "Cocoonababy" 就睇到。

好得意呀!睇個樣都覺得舒服
EstrellaDamm
|
kmbb519 發表於 18-8-31 10:17
好得意呀!睇個樣都覺得舒服

對某啲B有用,但我嗰個就麻麻地。
hoiyan0
|
我女女就介既時候就試過日頭唔用,夜晚想佢訓得好少少先用,之後好快就習慣唔用睡窩啦,你都可以試試
faithgao
|
其實個睡窩都幾焗吓,我個B訓到成身汗。
sammiso
|
日頭訓練下唔用,慢慢就會慣嘅。