今晚食乜餸

李露眉
|
大家講下今晚煮咩,每日諗住乜餸,真係好煩..

MariaTsui
|
暫時想了2個:沙茶豬柳炒芥蘭,肉碎豆角粟米生菜包
koey_0611
|
蒸排骨
豆豉鯪魚油麥菜
celiagrace
|
今晚南瓜炒雞柳, 煎豆腐, 炒秋葵+青辣椒
|
celiagrace 發表於 18-8-28 10:25
今晚南瓜炒雞柳, 煎豆腐, 炒秋葵+青辣椒

秋葵點樣炒好食?駛唔駛烚一烚先?炒幾耐?比咩調味?
seaheart88
|
李露眉 發表於 18-8-28 10:09

今日係Facebook見到人哋整呢個餸上星期日試吓整。。好似都唔係幾難整而且仲可以自己選擇南瓜入面個餡配搭。。好似幾大體。。。咁啱星期日同埋奶奶一家一齊食飯

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
大將軍
|
近期愛上茄子,同豆板醬炒五花腩片,送飯一流
celiagrace
|
20020116 發表於 18-8-28 10:33
秋葵點樣炒好食?駛唔駛烚一烚先?炒幾耐?比咩調味?

我通常滾水碌1-2分鐘....之後畢起, 再加少少豉油熟油, 或者加芝麻醬, 好好味

stitch2012
|
759豬軟骨
露荀炒牛肉
seaman1982
|
今日想包水餃。
chungpl2001
|
大將軍 發表於 18-8-28 10:45
近期愛上茄子,同豆板醬炒五花腩片,送飯一流

豆板醬炒五花腩片,聽落好似幾正。請問會唔會好硬架?會唔會落咩配料?
大將軍
|
chungpl2001 發表於 18-8-28 11:23
豆板醬炒五花腩片,聽落好似幾正。請問會唔會好硬架?會唔會落咩配料?
...

五花腩片我用打邊爐嗰隻,好薄
我冇其他調味
多小小油茄子拉油,盛起
炒香豆板醬,加小小糖調味,炒到五花腩大半熟,加茄子,加小小水,加蓋炆下佢
hugub
|
沙薑鷄, 凍豆腐
bbsonyy
|
菜莆蒸豬肉, 蒸菜心
MKma
|
尋晚用叉燒醬紹酒醃咗啲金沙骨,放工後用焗爐焗,再灼斤唐生菜。
fatcat123
|
李露眉 發表於 18-8-28 10:09

1)蝦醬蒸豬腩肉
2)什菌菇炒鷄柳
3)皮蛋豆腐
4)清炒福花
4)紅蘿白粟米煲豬骨湯