有無比工人姐姐學煮野的課程?

maynjune
|
學下煮基本普通家常便飯的湯及小菜菜色
dec2009
|
我都想知
我搵到 Towngas 有外傭烹飪班,但幾個月先開一次,成日都額滿。 想知仲有冇其他
吱喳momo
|

星廚有呀!

Cook town都不定期有家傭班

teresayan07
|
咁唔係比工人姐姐既呢?
其實我都想學家常菜..
333s    發表於 18-8-28 13:00
20150618bb
|
maynjune 發表於 18-8-28 10:44
咪玩喇,佢學識左會跳草裙舞
fitfish
|
學識了(你比幾千元) 就会拿住張cert去找半山区的工了
Sumyeema1
|
fitfish 發表於 18-8-28 11:43
學識了(你比幾千元) 就会拿住張cert去找半山区的工了

可能樓主已是半山人。

我只是買書、工具俾姐姐,佢自學得幾好。

我就冇煮食天份。
廷廷媽
|
其實有心學,上網自學研究都得,比錢佢出去學都係學幾款菜式,佢冇煮食興趣點教都冇用,我之前個工人就係咁,煮黎煮去都係幾味都煮得好難食,但佢自己都有份食架喎,佢根本對食冇要求
fitfish
|
Sumyeema1 發表於 18-8-28 11:52
可能樓主已是半山人。

當年约3O年前 外傭人工约三千元 亦不似現在咁多人請外庸
3O年前。外傭質数相當高。亦大多很忠誠。

較富有的僱主会出錢外傭去towngas学野(只是好一般好简單的菜式)
有天份的外傭 真係可以鮑心翅肚乜都識整(當年)

又吾会跳漕跳工

同一僱主真係做到退休

俱往矣
jessiemom
|
廷廷媽 發表於 18-8-28 12:30
其實有心學,上網自學研究都得,比錢佢出去學都係學幾款菜式,佢冇煮食興趣點教都冇用,我之前個工人就係咁 ...
非常同意,我嗰個姐姐,買左2本書俾佢,叫佢研究,一星期後我叫佢揀一個煮俾我同佢兩人做lunch當試驗, 佢居然答我一個都揀唔到(真係簡單家常菜) 。已經在我家成8個月,教識佢大概8個簡單小朋友餸,再教難dd,就煮極都唔得。
333s
|
maynjune 發表於 18-8-28 10:44

1. 要學, 當然我去學。 我比學費, 我去學。唔通其它人學?

2. 上网都有的學。

今日買乜餸 (27.08 - 02.09.2018) (附有英文、菲律賓文及印尼文食譜 - 請參閱英文版網頁)
3. https://www.fehd.gov.hk/tc_chi/p ... ay_market_food.html

333s
|
米米子
|
我姐姐睇電話YOUTUBE同佢地自己外傭SHARE GROUP自學,一年過後真係進步不少所以真係好睇佢有無心學同做
datejust
|
YouTube 同圖書館借食譜書(中英印尼文對照)
超級特務
|
可能樓主已是半山人。

我朋友個工人好好學,佢俾錢工人去學,仲學識整小籠包。上次去佢屋企食過,同裴翠差唔多
mikinana
|
其實有心學,上網自學研究都得,比錢佢出去學都係學幾款菜式,佢冇煮食興趣點教都冇用,我之前個工人就係咁 ...

非常同意,我娘家個前工人唔鍾意食嘢,你點教佢都無心學,也不會煮得好
流星花丸
|
圖書館借烹飪書學就夠
DoReMi媽媽
|

我都係上網學ga咋,工人跟住我煮,最近先玩蟹,我第一次整,工人又未試過,上網睇原來都幾易,我姐姐同另一工人講,佢喺度都學到嘢,其實係我同佢一齊上網學

adorable_boy
|
真係好睇工人姐姐鍾唔鍾意煮嘢食,教晒佢地借埋許多書俾佢睇,都係煮來煮去都係炸雞冀和菜炒菜。
maynjune
|
可能樓主已是半山人。

Hey 我唔係半山人啦
普通家庭, 不過從新工人對話中覺得她煮野可能麻麻地, 所以問定姐, 睇落就應該買書比姐姐自學好d .