有冇揸車嘅姊妹,想請教

華妹妹
|

我n年前考左牌, 揸過兩個月就冇渣,都冇7,8年, 因為我覺得自己都唔係揸車嘅材料, 但因工作關係, 揸車會方便啲。
唔知係咪自己問題, 對自己冇乜信心, 香港職業司機有串又好似好趕咁, 搞到好有壓力。 有冇姊妹可以分享下, 有冇曾經試過放棄,但後來又重搭揸車嘅信心?
PW530
|
華妹妹 發表於 18-8-28 13:29
我n年前考左牌, 揸過兩個月就冇渣,都冇7,8年, 因為我覺得自己都唔係揸車嘅材料, 但因工作關係, 揸車 ...

揸得多啲就冇事㗎喇,唔需要理其他人,揸多啲經驗多啲就ok
華妹妹
|
PW530 發表於 18-8-28 13:36

揸得多啲就冇事㗎喇,唔需要理其他人,揸多啲經驗多啲就ok :f ...

好呀,多謝你。
我仲會成日諗,如果唔小心撞到人點算,果時揸兩個月都好小心,所以比人bu 爆。
cinda72.
|
我n年前考左牌, 揸過兩個月就冇渣,都冇7,8年, 因為我覺得自己都唔係揸車嘅材料, 但因工作關係, 揸車 ...

冇,我決定賣車果刻,就已經唔會再揸
香港養車成本貴,單係停車場都唔平,旺區搵位仲辛苦過乜,計下計下,搭的士好過
QY08040408
|
叫你老公陪你練翻幾轉
yucl_hk
|
放棄吧
PW530
|
華妹妹 發表於 18-8-28 13:38
好呀,多謝你。
我仲會成日諗,如果唔小心撞到人點算,果時揸兩個月都好小心,所以比人bu 爆。
...

唔好比壓力自己,自己慢慢揸唔需要理其他人, 慢慢儲返啲經驗, 香港地揸車係咁㗎喇,唔需要理會其他車, 總有司機好或唔好, 自己專心揸車就可以
DoReMi媽媽
|
雪藏牌要解雪,首先要揾C fu補鈡,始終咁多年冇揸,我嗰時除咗揾c fu補鈡外,假日我老公會同我去工業村練車,練泊位。
bebeyi
|

一擺P 就揸,揸返工
大大話話都6-7年
如果你覺得好冇信心
不如唔好揸
否則變道路炸彈

你講得啱
馬路係恰女人架
所以你要惡過佢
我試過爭啲落車同人嘈

唔敢快咪死守中慢線囉
最忌心大心細
想出唔出
想cut 又唔cut
揸70學人行快線
揸慣咗就膽大

最危險唔係貨車大佬
係的士佬
佢哋話停就停
話U turn 就U turn

華妹妹
|
cinda72. 發表於 18-8-28 13:39
冇,我決定賣車果刻,就已經唔會再揸
香港養車成本貴,單係停車場都唔平,旺區搵位仲辛苦過乜,計下計下, ...

就係因為車唔使我養, 屋企泊車唔使錢, 只係返工揸only ,所以番工果度要泊車錢,所以想渣番。
shareholder
|
平常心囉,你只渣返工放工條路,保守渣法,一般都唔會點撞,通常撞都係心急cut人線至會撞
華妹妹
|
QY08040408 發表於 18-8-28 13:41
叫你老公陪你練翻幾轉

佢冇耐性教,我寧願去搵師傅補鐘。
1928mickey
|
補鐘,練習操車
amazing
|

補鐘師傅很重要,之前補過一次,個師傅BK介紹,超衰,上堂玩手機,一味叫你大瞻揸,鬧你。上兩堂怕左,停。
幾個月後,朋友介紹另一個補鐘師傅,上左一堂,信心返曬來,現在已經能揸車出街了。
注意:不介紹師傅

華妹妹
|
amazing 發表於 18-8-28 14:01
補鐘師傅很重要,之前補過一次,個師傅BK介紹,超衰,上堂玩手機,一味叫你大瞻揸,鬧你。上兩堂怕左,停 ...

多謝分享,我諗都真係要補下鐘。
信心真係好重要。
skybiebie
|

揸多d, 當初p 牌我都係騰騰雞,完全cut 唔到線 揸多d 就得,平時靠左線,d 車一般慢d 嘅,溫提,1. cut 線打燈,遞手,記得記得比油,唔好40 咁cut, 因為人地唔知你想點架,2. 唔好dup 車,行錯路好閒,兜個圈最多,但dup 車會撞。

祝好快上手
華妹妹
|
skybiebie 發表於 18-8-28 14:07
揸多d, 當初p 牌我都係騰騰雞,完全cut 唔到線 揸多d 就得,平時靠左線,d 車一般慢d 嘅,溫提,1 ...

多謝分享。
我以前渣試過在在繁忙的回旋處轉左3個圈先出到
canema
|
我n年前考左牌, 揸過兩個月就冇渣,都冇7,8年, 因為我覺得自己都唔係揸車嘅材料, 但因工作關係...
比心機, 我老婆手車, 勁過我多多聲.
華妹妹
|
canema 發表於 18-8-28 14:09
比心機, 我老婆手車, 勁過我多多聲.

好羨慕你老婆
angelheart
|
加油呀姊妹,我都雪了1年再揸。為了小孩無辦法。