自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

別墅

係自己屋企附近揸多D,練習番,
唔做馬路炸彈都唔洗驚人地點

珍珠宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

揸車要胆大心細, 其實熟能生勁, 揸多D拎多D路面經驗就自然唔會驚架喇!!

男爵府

回覆樓主

搵個師傅補鐘,叫師傅同你行返工路線,操熟佢,有師傅帶行幾次,之後自己渣會定好多。
我考左車牌之後都有搵師傅補中,行我返工路線同經常去ge地方。師傅會話你知邊d位要特別留心咁。
加油呀!!

子爵府

回覆樓主

你只係缺乏信心。多些練習,建立自己嘅信心就可以。我加拿大牌。回港後十幾年先至買車揸。 可能我喜歡揸車啦,一坐上司機位就乜都返晒來。

男爵府

回覆樓主

搵師傅練返先好揸呀!唔好做馬路炸彈!

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我雪咗兩年, 還未的起心肝去揸番, 樓主加油!

男爵府

開心吸收勳章

我都係雪左7-8年。再揸返...
我有搵師傅操返工同屋企條路,揸熟條路,自己都信心大D。
加油呀!!一定得架!!

大宅

華妹妹 發表於 18-8-27 21:29
我n年前考左牌, 揸過兩個月就冇渣,都冇7,8年, 因為我覺得自己都唔係揸車嘅材料, 但因工作關係, 揸車 ...

揸番多啲信心就會返嚟,已經識揸應該好快上番手。

伯爵府

華妹妹 發表於 18-8-28 13:29
我n年前考左牌, 揸過兩個月就冇渣,都冇7,8年, 因為我覺得自己都唔係揸車嘅材料, 但因工作關係, 揸車 ...

同我差唔多情況,首先揸熟要經常去的地方,識路好緊要,熟手後留意多些路面狀況,最緊要唔好怕瘀。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

華妹妹 發表於 18-8-28 13:29
初期每個駕駛人都會有怕,如果唔怕個個人會好快就炒飯喇,慢慢來.............唔好行最快條線就好的,[我唔係姐妹]

珍珠宮

華妹妹 發表於 18-8-28 14:09
多謝分享。
我以前渣試過在在繁忙的回旋處轉左3個圈先出到
駕車個心態要夠賴皮

好似迴旋處出唔到,一直試到出到為止; 後面有車響鞍,無問題,慢慢有信心咁行

唔好咁容易俾自己和別人影響心情,慢慢就無問題

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

我係初初揾師傅補鐘,跟住揀少車時間行熟路線練習。我都做左2-3年''專線小巴"(只由屋企開去3個地點),之後至慢慢試其他地方 。

我試過本來去鯉魚門入錯線過左海,又試過旺角轉唔到線又miss 埋路口,行大運。所以趕時間/約左人係市區,我都少開車。
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

侯爵府

js1204 發表於 18-8-28 15:36
同我差唔多情況,首先揸熟要經常去的地方,識路好緊要,熟手後留意多些路面狀況,最緊要唔好怕瘀。
...

唔怕瘀係重要

男爵府

華妹妹 發表於 18-8-28 14:05
多謝分享,我諗都真係要補下鐘。
信心真係好重要。

我四月考車,六月買車,揸了兩個月,送仔女返學,返工專線沒問題,初初好驚㗎,現已好好多,加油
[img align=left]http://ad94.no-ip.com/boss/image/signature.gif[/img]

公爵府

回覆樓主:

買架小形車揸熟左就無野!人地揸車態度你控制唔到,自己小心D慢慢揸行慢線,熟能生巧!

侯爵府

先揸熟專線, 摸熟架車先再去自己常去而又易D泊位的地方, 等D信心返哂黎, 先挑戰高難度去大潭水壩, 過海, 山頂, 大霧山呢D.
初時慢慢揸唔好跟車太貼, 俾人呠下cut線唔好驚, 最緊要唔好撞, 熟咗路面嘅節奏就會好好多.
我好多謝我老豆同阿哥, 可能佢地唔錫我, 想我死 我一考到牌已經買咗架棍波車叫我揸, 第一日已經要我行tsuen mun 公路, 然後經荃錦, 大霧山嗰d. 第二日過海, 山頂, 淺水灣, 赤柱, 大潭水塘, 嚇死我. 但之後就揸邊度都唔驚~
膽大心細, 對自己有信心就無問題.

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

揸揸下有就信心
唔跟車太貼
記熟d路
唔好臨時行到尾先發覺要cut 線咁危險性就減低好多
行錯路都唔緊要,唔好夾硬cut
高速行中線

男爵府

你做一件事情無信心,係因為未殺到埋身,揸車唔係必需既,你睇人家揸車好享受,自己又係另一回事,其實唔揸車有好多好處,搭公車可以訓覺,又可以放左工係公車覆人電郵。假設你真係揸車唔叻,但係心有不甘,其實唔係無信心,係暫時未有其他嘢吸引你咁解。

珍珠宮

回覆樓主

先補鐘,再評估一下自己o唔ok!我當年開始揸車都係因工作地點唔太方便,一揸就揸左十幾年,小心謹慎D就得,唔好理人地趕唔趕,要一眼關七!

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

bebeyi 發表於 18-8-28 13:43
一擺P 就揸,揸返工
大大話話都6-7年
如果你覺得好冇信心

仲有啲專登唔比妳cut線嘅人....

首頁
12345...7

尾頁

跳至