問郵票 ;)

yellowmama
|
請問郵票會唔會過期?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
chitosefung
|
可以照用的
carolwong168
|
右邊個D 唔俾用LA
MANVN
|
可以用
fghjkl
|
carolwong168 發表於 18-8-28 14:28
右邊個D 唔俾用LA

点解呀?
Poyau
|
carolwong168 發表於 18-8-28 14:28
右邊個D 唔俾用LA

請問何解
carolwong168
|
我都唔知
我當年用郵局已經係隔離CHOK 個印話唔可以再用
yellowmama
|
右邊個D 唔俾用LA

我估無齊中國香港四個字
可能唔用得
Amy1974
|

。。。
beehoneybee
|
97後出既可以照用
有皇冠既唔用得
minniemouse
|
Amy1974 發表於 18-8-28 15:31
其實大陸都幾無聊,香港唔係中國既,唔通係台灣香港嗎?

咪估估下就當真先得㗎
20150618bb
|
yellowmama 發表於 18-8-28 14:21
請問郵票會唔會過期?
大至上...............係無
fghjkl
|
carolwong168 發表於 18-8-28 15:07
我都唔知
我當年用郵局已經係隔離CHOK 個印話唔可以再用

吾係喎!我個個月都有寄幾封都無問题喎

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Kiko仔
|

樓主個幾款都用得,係有女皇頭/皇徽既先唔用得。

隨着《中英聯合聲明》在一九八四年簽署後,香港進入回歸祖國的過渡期。自一九九七年七月一日起,所有印有英國主權標記,包括皇室徽號、英國君主肖像或皇冠的香港郵票,不可用作預付香港郵費。

所以在回歸前夕,當局於同年一月二十五日營業時間結束後停止發售以英女皇伊利沙伯二世肖像為設計的通用郵票,由翌日起發行新的通用郵票。這套過渡期通用郵票以香港海旁景色為題,不帶任何主權含義,可以在回歸日之後繼續使用。至於首套印有「中國香港」字樣的通用郵票,則於一九九九年十月發行。這套郵票以香港地標及風景名勝為主題,並採用「幻彩變色油墨」印製,從不同角度可以看到兩種不同顏色。

資料來源
http://www.hkmemory.hk/collectio ... art1/index_cht.html

devilray666    發表於 18-8-28 18:25
Amy1974
|
minniemouse 發表於 18-8-28 15:40
咪估估下就當真先得㗎

唔係我估既,我都唔清楚。只係話成日要標註中國香港有啲無聊,係此地無銀三百兩。

cattz288
|
Kiko仔 發表於 18-8-28 18:02

隨着《中英聯合聲明》在一九八四年簽署後,香港進入回歸 ...

AACheungCheung
|
yellowmama 發表於 18-8-28 14:21
請問郵票會唔會過期?

唔會
sasatt
|
英女皇頭我有幾十個
真係好想貼上去
tsung
|

隨着《中英聯合聲明》在一九八四年簽署後,香港進入回歸 ...

Poyau
|

明白了