每當穿上某件舊棉t就會一陣汗叔味

keykeyman
|
每當穿上某件舊棉t就會一陣汗叔味,係出汗先咁,有無jm都有此情況?
無話可說
|
質料唔好!早幾年台灣買過既衫,阿仔一著完超臭,次次都要洗2次先去味,最後掉左
water_ma
|
用呢隻僻異味幾好的

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
maynjune
|
無話可說 發表於 18-8-28 14:32
質料唔好!早幾年台灣買過既衫,阿仔一著完超臭,次次都要洗2次先去味,最後掉左
...

但我老公的名牌polo 衫都係一樣有味啵
珍惜眼前
|
棉質唔好
ninjarabbit
|
混左人造纖維就會咁。
無話可說
|
maynjune 發表於 18-8-28 15:08
但我老公的名牌polo 衫都係一樣有味啵

咁就轉洗衣液囉!室內晾衫要開抽濕機吹,唔可以自然乾
thunder_bunny
|
有時喺街都聞到

sf013hk
|
一陣刺鼻既味?
maynjune
|
無話可說 發表於 18-8-28 15:23
咁就轉洗衣液囉!室內晾衫要開抽濕機吹,唔可以自然乾

但係。。。已經用左洗衣液 + 室外非常通風位置晾衫的了, 都唔知道老公的汗是什麼構造的。。。
maynjune
|
sf013hk 發表於 18-8-28 15:37
一陣刺鼻既味?

應該係講緊一陣 up 味掛
20150618bb
|
keykeyman 發表於 18-8-28 14:25
每當穿上某件舊棉t就會一陣汗叔味,係出汗先咁,有無jm都有此情況?
可能係顏料
mercurycc
|
有件有牌子t試過,我用漂水浸完再用乾衣機乾透就無呢個問題,
但老公以前有幾件衫點攪都有味。
mercurycc
|
maynjune 發表於 18-8-28 15:39
但係。。。已經用左洗衣液 + 室外非常通風位置晾衫的了, 都唔知道老公的汗是什麼構造的。。。: ...
係衫質地問題。
winnyto
|
回覆 keykeyman 的帖子

用梳打粉浸一晚再掉落洗衣機水洗一次
allccfunn    發表於 18-8-28 15:51
hiko234
|
棉T可以穿完一個夏天就已經完成任務了
bb363597
|
keykeyman 發表於 18-8-28 14:25

我未換洗衣機前有件衫都係咁,點洗都係有陣汗味,但換左機後就冇味。
vivibabyvivi
|
用醋浸下,好work
me920
|
件衫質地問題, 可能某次晾得唔夠乾透就好易有UP味...........
我會拎去旅行著完即棄
tlwuwu
|
有時係質地既問題,如果用醋殺菌都搞唔掂就拎黎抹下地就掉左佢