媽媽70歲, 政府寫信叫佢去私家照腸

十一哥
|
想問, 媽媽無買保險, 有那間私家係可以拎呢封信照又有優惠, 因我記得有講過某D私家係同政府合作, 令更多老人家可以照大腸但唔會用咁多錢?
myww
|
大腸癌篩查計劃, 你媽媽合資格嗎? 可上網看看.

我朋友爸爸70歲, 上年也參加了, 驗到有cancer, 做了手術和化療, 政府醫院一路有跟進的

究竟我是誰
|
十一哥 發表於 18-8-28 17:15
想問, 媽媽無買保險, 有那間私家係可以拎呢封信照又有優惠, 因我記得有講過某D私家係同政府合作, 令更多老 ...

可以試問播道醫院
fitfish
|
無聽过有政府私家合作
只係有政府轉介信去私家医院照肠会有折頭
你可遂間医院打去問
fitfish
|
有些肠鏡中心有政府轉介價錢
fitfish
|
楼主可上纲查下

東華三院內視鏡中心。看看你有沒有優惠

如有。真是超级平
Fishqqma
|
好多都有㗎.
你媽媽係照乜嘢?
feclagnes
|
想問, 媽媽無買保險, 有那間私家係可以拎呢封信照又有優惠, 因我記得有講過某D私家係同政府合作, 令更多老 ...

你可問政府醫生,佢會有個list你逐間打去,同佢講,政府轉介,每間優惠不一,照完會將資料輸入「醫療通」政府醫生覆診就好清楚
wcpcelia    發表於 18-8-29 15:34
十一哥
|
fitfish 發表於 18-8-28 20:11
無聽过有政府私家合作
只係有政府轉介信去私家医院照肠会有折頭
你可遂間医院打去問 ...
對, 我意思係有政府轉介信去私家医院照, 打左去法國同浸會, 佢地佢地無折頭
十一哥
|
feclagnes 發表於 18-8-28 20:34
你可問政府醫生,佢會有個list你逐間打去,同佢講,政府轉介,每間優惠不一,照完會將資料輸入「醫療通」 ...
媽媽回家了, DR無俾呀, 我聽日再周圍打去問吓.
psac
|
仁安有參加大腸癌篩查計劃, 可以問下, 之前有聽過醫生講只要大約 $1,000
feclagnes
|
十一哥 發表於 18-8-28 20:41
媽媽回家了, DR無俾呀, 我聽日再周圍打去問吓.

我前排經政府轉介去私院,所以我先咁講你知,你望下轉介信有無政府醫院電話?問佢地會有,你無問咪唔比囉
十一哥
|
psac 發表於 18-8-28 20:43
仁安有參加大腸癌篩查計劃, 可以問下, 之前有聽過醫生講只要大約 $1,000
好的, 非常感激
十一哥
|
feclagnes 發表於 18-8-28 20:48
我前排經政府轉介去私院,所以我先咁講你知,你望下轉介信有無政府醫院電話?問佢地會有,你無問咪唔比囉
...
明白, 請問你去了那間私院呀?
Jessietai
|
屋企人試過,QE醫生寫信,去附近(佐敦) 的私家醫務所(化驗所) 照腸,有折。一星期後攞報告,再回QE覆診。當時係醫生建議的,覺得咁樣係最快,因家人有腸癌。
Teletrend
|

播道係平,問下可否用埋醫療卷
lok1229
|
我做醫健通架 而家42-57年登記醫健通就可免費參加大腸篩查 政府支助去私家到做 免費的
Teletrend
|
十一哥 發表於 18-8-28 21:07
好的, 非常感激

唔好浪費時間做篩查,先驗大便,等結果,才再安排照腸
feclagnes
|
十一哥 發表於 18-8-28 21:08
明白, 請問你去了那間私院呀?

你聽日問左政府醫生攞張紙先,有好多間私家同大型化驗所揀,播道、養和、仁安手,嘉諾撒、港安,浸信會都有
MariaTsui
|
十一哥 發表於 18-8-28 20:40
對, 我意思係有政府轉介信去私家医院照, 打左去法國同浸會, 佢地佢地無折頭
...

我上次經政府醫院,有轉介信去浸會照腎,是有折扣的。