自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

十一哥 發表於 18-8-29 15:20
政府個計劃問左唔參加得, 因我媽早2年已參加過, 加上2年內做過大便測試佢都話唔可以再參加, 我而家打去荃灣 ...

你參考一下。

珍珠宮

十一哥 發表於 18-8-29 15:10
政府照, 照完拎報告返政府俾dr睇, 如大問題會即刻叫我媽返去覆診, 咁我係咪可以去只做照腸, 唔洗佢做手術 ...

不用太擔心
有便血可能是痔瘡
我便秘肚瀉間中便血
中晒腸癌表徵
醫生同我講
息肉形成變癌前後10年
伯母兩年前做過隱血合格
安全計都是要照

公爵府

虎到金來勳章

問左港安, 也要$10000左右......之前咪有個叫咩專照腸嘅中心, 記唔記得叫咩名?

男爵府

http://www.hkgec.com.hk/index_tc.shtml[color=rgba(0, 0, 0, 0.87)]香港腸胃內視鏡中心

男爵府

十一哥 發表於 18-8-29 08:24
佢2年前做過篩查計劃, 當時無嘢, 呢年係普通返政府覆診第2次見佢大便有血, 尋日即寫信叫佢去出面照腸, 所以 ...

首先
大腸篩查要符合10個條件先可做
你媽媽已經check到大便有血
已不符合做大腸篩查
同埋$1000照腸鏡果個係比做篩查而又check到有血既病人去 同埋要有大腸篩查封轉介信先可有資助

公爵府

虎到金來勳章

72leelily 發表於 18-8-29 15:29
不用太擔心
有便血可能是痔瘡
我便秘肚瀉間中便血
多謝你, DR話我媽最近2次覆診大便也是有穩血, 所以寫信出去自己照

大宅

十一哥 發表於 18-8-29 15:31
問左港安, 也要$10000左右......之前咪有個叫咩專照腸嘅中心, 記唔記得叫咩名? ...

就叫香港專科,旺角雅蘭的,上網查找地址吧!只照腸大約6500(前年), 唔知有無加。

北角東華三院腸鏡中心都係差不多價,可上網查找(我媽去年尾照過)

以上有瘜肉要化驗會另收錢,記得最多好似加3000左右

首頁

尾頁

跳至