身體檢查(婦科)

pochario
|
想問下檢查乳房一般係點樣做,係咪成個bra都要除晒無遮無掩?按壓時醫生會雙手一齊摸嗎(即係1隻手摸1邊)?
yiuki
|
一定要除bra,用超聲波照
pochario
|
yiuki 發表於 18-8-28 17:51
一定要除bra,用超聲波照

唔係超聲波,就咁觸診。
c.vieri
|
要除左bra 扣,醫生會用手掌打圈咁按,睇下會唔會有硬塊
小曳人
|
唔駛除上衣,瞓响床
katie0921
|
pochario 發表於 18-8-28 17:53
唔係超聲波,就咁觸診。

我上次做觸診,系做完左邊再做右邊,每做一邊醫生都是2隻手一齊去觸診。
醫生觸診後,會問覺到那位置唔舒服,會詳細再觸診。
pochario
|
c.vieri 發表於 18-8-28 17:57
要除左bra 扣,醫生會用手掌打圈咁按,睇下會唔會有硬塊

咁會唔會要成個bra除晒,即係唔著。然後用晒雙手按,1手1邊?粗俗啲講即係1隻手揸1個胸咁?
pochario
|
katie0921 發表於 18-8-28 17:58
我上次做觸診,系做完左邊再做右邊,每做一邊醫生都是2隻手一齊去觸診。
醫生觸診後,會問覺到那位置唔舒 ...

其實係有朋友做完有懷疑。佢係肚痛去檢查下面,跟住個醫生話順便幫佢檢查埋上面喎。就咁就要佢除埋bra,望實佢個胸,雙手同時各摸1邊胸,我地覺得好怪,但當時又有姑娘響度喎。
peggy65
|
pochario 發表於 18-8-28 18:00
咁會唔會要成個bra除晒,即係唔著。然後用晒雙手按,1手1邊?粗俗啲講即係1隻手揸1個胸咁?
...

要除曬,每邊檢查時,
一隻手固定乳房上,另一隻手打圈按壓。
維仔媽媽
|
系2隻手做完一邊再到另一邊
KTKTKT5
|
pochario 發表於 18-8-28 18:04
其實係有朋友做完有懷疑。佢係肚痛去檢查下面,跟住個醫生話順便幫佢檢查埋上面喎。就咁就要佢除埋bra,望 ...

男?
c.vieri
|
pochario 發表於 18-8-28 18:00
...

咁多年黎嘅檢查,未試過除左個bra,只會除左個扣,個bra係照帶住係身上,只係鬆左個扣。
醫生係二隻手按壓一邊,之後先再二隻手按另一邊。
pochario
|
KTKTKT5 發表於 18-8-28 18:07
男?

係男醫生,3x歲。朋友係靚女大胸 ,佢話呢個醫生係朋友介紹至睇
TATEYAMA
|
揾女醫生啦
pochario
|
TATEYAMA 發表於 18-8-28 18:13
揾女醫生啦

因為佢朋友介紹話ok至幫趁,訥埋本身係肚痛只諗住檢查下面。
chuiyeebird
|
一定要除bra扣 一隻手用手指直接按壓乳房 唔係點check 呀
pochario
|
chuiyeebird 發表於 18-8-28 18:21
一定要除bra扣 一隻手用手指直接按壓乳房 唔係點check 呀

唔係淨除扣,係除晒。半裸。
chuiyeebird
|
pochario 發表於 18-8-28 18:24
唔係淨除扣,係除晒。半裸。

我從來冇除曬喎!只係解鬆個扣 將胸圍外衣拉高 醫生伸手入去檢查就可以
KTKTKT5
|
pochario 發表於 18-8-28 18:04
其實係有朋友做完有懷疑。佢係肚痛去檢查下面,跟住個醫生話順便幫佢檢查埋上面喎。就咁就要佢除埋bra,望 ...

未聽過私家醫生順便檢查, 係咪收左兩個症錢?

男醫生話順便檢查, say yes後, 諗諗自己靚女又大胸之後覺得可能蝕底左, 真係好矛盾。

呢家嘢真係好難劃一條界線
JD930
|
pochario 發表於 18-8-28 18:16
因為佢朋友介紹話ok至幫趁,訥埋本身係肚痛只諗住檢查下面。

除咗醫生外仲有冇姑娘在場?如果有的話都應該係正常程序,不過唔放心或有懷疑的話下次搵女醫生好啲