自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

子爵府

回覆樓主

雖然宜家係兩邊都企,唔好行。不過左行右企的確係一種文化,我會覺得個媽媽有d唔識do無咩規矩。

但同樣地,人地係扶手電梯抱住小朋友,樓主再趕時間都唔應該叫人讓開,唯有等,萬一有咩意外點算。你開到聲叫一個媽媽借借,我覺得你超自私非常自我中心。

男爵府

回覆樓主

樓主唔好嬲,但係你行左條電梯又快幾多秒呢?30秒?算啦 唔好嬲啦

男爵府

小華子 發表於 18-8-28 18:59
我又覺得個媽媽無乜問題喎,抱住仲要讓你?咪仲危險?佢唔郁扶實先至係最安全。
你趕時間可以行樓梯,包無 ...

有樓梯既話我一早行左la

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Gomme 發表於 18-8-28 18:57
我好有禮貌問,如果佢唔讓,可以有禮貌d reject, 而不是好差態度咁一句

難道人與人相處不能以禮相待?

你出街真的期待人人對你以禮相待嗎?一唔合你心意就係人哋態度差嗎?嚮果個媽媽角度睇,為何你一定要佢讓你呢?嚮佢眼中你都係無禮囉。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

回覆樓主

咁點解你唔一開始就叫企右面嗰個讓? 而一定要叫個抱住小朋友既讓?

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主

有時未必係專登企另一邊,
可能本來企右邊的人讓唔到位比果位女士zip入,
佢抱住BB行電梯有空位就企,
其實自己趕時間唔關其他人事,
你講咗借借,但佢唔方便讓位就等於不禮貌嗎?
有解釋喎,又無唔啋你!

公爵府

Gomme 發表於 18-8-28 18:30
頭先九龍灣趕時間,行扶手電梯
有個染左灰色頭髮既媽媽抱住around 2歲小朋友企係左面,而佢右面企左人,前 ...

你見到那位媽媽唔肯讓步,你仲要話佢可以企右面,好似係你咄咄逼人在先喎。如果佢因為讓俾你而扶唔穩跌倒,呢個責任你負得起嗎?
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

左行右企冇咗好耐了,不過還是習慣企喺右邊,一樣會有部份人喺左邊行。

用戶要求終止服務

回覆樓主

我都唔會讓,照企左邊

珍珠宮

Gomme 發表於 18-8-28 18:44
我趕住去的士站搭的士,一個扶手電梯時間,就已經要等多幾㗎的士了

咁你就預多 d 時間.. 唔好咁忟啦..
仲有呢件事係你唔o岩..

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

回覆樓主

多人果陣,有時比人群迫我企響左邊就焗住要行
果位媽媽未必係專登企左邊,態度問題應該唔關染髮事,係個人語氣問題

珍珠宮

回覆樓主:

其實搭扶手,根本就應該係要緊握扶手,企定定!

大宅

fuhk 發表於 18-8-28 18:52
並其實扶手電梯唔係俾人行的,媽媽抱住個女為安全唔讓你有咩問題?如果人哋出個帖標題係「趕時間係咪大哂 ...

男爵府

回覆樓主

你話人態度唔好,我地無親眼見,唔肯定你態度又有幾好,再者,態度呢樣野好個人,一句唔該借借一定要讓你?
當時左右都有人,點解你唔叫個位男士讓?搭條電梯唔會超過五分鐘,讓比你又快唔快到兩分鐘?抱住細路唔係大曬,同樣地,趕時間亦唔係大曬。
一邊行一邊企,其實都幾危險,又令電梯重量側埋一邊,趕時間不如考慮下行樓梯。
我湊住小朋友一般上就我企上面,落我企下面,就係怕左你呢d人。

男爵府

teresayan07 發表於 18-8-28 19:05
咁你就預多 d 時間.. 唔好咁忟啦..
仲有呢件事係你唔o岩..

我收到管理處電話,話隔離屋爆水喉,叫我返去屋企睇下有冇浸埋我個單位,你話我急唔急住返去

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

其實佢前面無人,又抱住個細扶得唔好,應該企右邊啦!萬一有人一dub停架電梯佢就成個飛落去喇

大宅

回覆樓主

唔明幾級梯快得幾多!有時人多人迫下迫會變左企左邊,個媽媽未必想,人地抱住小朋友唔該你體諒下!你先係最自私果個!

珍珠宮

Gomme 發表於 18-8-28 18:30
頭先九龍灣趕時間,行扶手電梯
有個染左灰色頭髮既媽媽抱住around 2歲小朋友企係左面,而佢右面企左人,前 ...

都有叫人唔好在電梯上落禾!

趕時間夠唔係大晒啦! 你自己趕時間係你既事囉,點解要人讓你呢? 點解你唔可以早啲,唔駛咁趕呢? 你都幾惡,仲要上黎公審! 讓比你係人情唔讓比你係道理,一陣人地有乜危險你負責唔起! 無法例規定係右企左行架!

子爵府

Gomme 發表於 18-8-28 18:48
我真係好趕時間,趕去的士站塔的士

如果佢態度好d,我都唔會咁嬲

点解你吾叫個男人讓位俾你?

男爵府

育兒性格勳章

回覆樓主

幾趕呀快幾多秒呀?咁急一早坐的士啦轉咩車傘

首頁
12345...11

尾頁