懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 sizzlers 的帖子

睇你咩時間搭車囉.........
我宜家5個幾月 我4個月已經見肚 甚至有時我會著貼身裙但我番工放工都無人會讓座,我寧靜捉實條柱穩陣啲

宜家啲人唔讓座,因為番工放工時間啲人淨係用手機,唔會望下有冇人需要
非繁忙時間都唔係次次會有人讓座,坐既一係呀叔呀嬸,一係就大陸人腥港人

講真,大肚婆搭車可以點態度唔好?
我唔會馮止要人讓座,無空位既話我只會乖乖地捉住條柱
可能就係馬步太穩,唔係果啲係咁摸住個肚既大肚婆所以無人讓座掛

男爵府

Ava花花 發表於 18-8-29 09:52
回覆 sizzlers 的帖子

睇你咩時間搭車囉.........

番工放工人多,坐低睇手機見唔到有需要人要讓可以理解,唔通逢有位坐要keep 住望有冇人要需要坐咩?

至於態度唔好...我親眼見過一個約5個月mama 一入車廂,就喺喺座位面前,當時無人為意,啱啱開車冇耐佢就同朋友講,d 人好冇公德心,大肚婆都唔讓座,有兩個人聽到抬高頭即起身讓,佢一句唔該都冇,一副覺得要我開䡰先讓咁款。講真,呢d 我真心覺得好差

咁當然,凡事有兩邊,都真係有d 人冇同理心,唔會讓座,但我親身經驗就多人讓囉,可能我好彩

複式洋房

回覆 Ava花花 的帖子

Give me five!見到你既post, 好似見到我自己。同你所遇,所想一樣!我而家都係5個幾月!

大宅

回覆 kenchiu311 的帖子

我2樣都有試過, 啲人啲手真係唔知點解會咁鐘意批踭, 又唔知仲咩成日眼神怪怪咁望住我個肚...........

大宅

回覆樓主

我自己35w5, 感覺待遇同地區好大分別。

大宅

開心吸收勳章 DHA勳章 畀面勳章

而家17週個肚都開始大, 但D人真係掛住睇手機, 唔會望下有無需要人仕要坐, 企足3-40分鐘, 只好捉住扶手

大宅

回覆樓主

我就大肚後期時怕生得入院會整唔見隻戒指,所以就放係屋企,出到街就比人指點話咁後生一睇又係比人搞大肚,再唔係就話比人搞完比人拋棄
到宜家生咗,怕整到仔仔都係唔戴住,自己出街都有某啲媽媽同自己個女講大個唔好學呢個姐姐咁呀比人搞大肚⋯男人又冇咗
其實唔係下下要show出黎架

男爵府

回覆樓主

而家好多人都冇乜同理心,但自己又唔好咁諗盞自己為咁少事唔開心就唔值得
我而家36週2 咁耐以黎除左上車有位之外,都未試過有人話讓座,不過我好少一上車就企正正係座位前,都係企埋一二邊,都費事諗有冇人讓浪費精神

大宅

回覆樓主:

32 week, 暫時搭地鐵都有人讓座,搭lift 有時d 人會衝入黎, 同d 小朋友會亂甘跳,同lift 都有人會叫佢小心d吾好撞到我。 反而搭巴士冇人讓人, 關愛座同附近d位, d人坐晒係最出, 大住個肚坐入面既話, 又驚會撞親個肚,反工仲衰,反工太多人, 巴士爆晒, 坐4個對住個d位,落車直程落吾到,d 人都係只能讓條la 仔俾我出 , 所以有時寧願上層坐

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我記得我陀緊第2胎果陣,經理講笑咁話,點解又大肚喇。都費事理,自己安心養胎。

複式洋房

點解你地成日有人讓座咁好既....
我依家6個月都係無咩人讓座架, 其實讓唔讓都無咩所謂, 我都知大肚唔係大哂,
但唔好爭位坐, 我早幾日搭地鐵有個賓賓讓左佢坐緊既關愛座俾我, 點知隔離有個呀姐見到即刻撞開我搶左黎坐, 嬲到我呀....連隔離關愛座另一個大肚媽媽睇到都覺得無奈

複式洋房

siufatmama 發表於 18-8-29 11:54
我就大肚後期時怕生得入院會整唔見隻戒指,所以就放係屋企,出到街就比人指點話咁後生一睇又係比人搞大肚, ...

嗰啲媽媽真系好冇品喎,把口咁鬼衰,教壞細路

大宅

Jeffreystep1213 發表於 18-8-29 16:44
嗰啲媽媽真系好冇品喎,把口咁鬼衰,教壞細路

真心一句,就算我真係比人搞大肚冇人要都好似唔係好關佢事

複式洋房

siufatmama 發表於 18-8-29 17:01
真心一句,就算我真係比人搞大肚冇人要都好似唔係好關佢事
...

咪係囉,仲要三九唔識七,听到都唔舒服啦,都唔知點做人老母既

男爵府

kenchiu311 發表於 18-8-28 19:18
想問下大家大左肚之後有冇試過比人不禮貌對待?

有時坐巴士/地鐵搵到個位坐,坐左落去隔離d阿嬸成日有意冇 ...

無啦啦會有個女人用好藐視既眼神望住你同你個肚再做一個好藐視既表情。
(emoji)(emoji)呢個情況我成日上巴士都會發生,但啲人又唔係讓座俾我都唔知有乜好望

複式洋房

hkhkl 發表於 18-8-28 23:07
我依家30week,搭巴士叫d人讓一讓比我落車都係冇咩人讓,試過撞到個肚添 ...

真係會成日俾人撞,啲人落車唔理你大肚,我試過落車行得慢俾後面'gip'左聲

男爵府

trinket 發表於 18-8-29 19:30
真係會成日俾人撞,啲人落車唔理你大肚,我試過落車行得慢俾後面'gip'左聲
...

唔好話搭車...我上星期我試過係屋苑樓下小斜路回家中,係我後面有個5-60歲阿姐一路落一路嗌「行開,行開」咁衝落黎,經過我身邊位阿大姐仲經過我身邊時講「大肚就行埋一邊嗌」個時我先睇到佢推住一位6x輪椅伯,同埋當時一條路我已靠埋一邊行,另一邊有反方向人離開屋苑,其實明知自己落斜唔夠力就推遠少少平路返屋苑啦⋯⋯整到邊個都唔好啦

跟住過兩日我離開屋企附近商場..扶手電梯落既壞了!我唔想落樓梯咁我咪去等lift 離開啦!途中有層停lift 有個阿伯又推住架輪椅又唔想等下一架lift 佢叫我企上架運貨積車上面...都痴痴地 架lift 加埋我3人 ,1積車,2塊木卡板..何況正常入唔到都等下架!有咩理由叫人企上架送貨車仔上面!講緊商場架lift 停極都係G -4 /F

別墅

seangying 發表於 18-8-28 19:27
我只遇過一個癲佬大大聲話:又一個比人攪大肚(emoji)(emoji)

唔知點解我覺得好搞笑,真係咩人都有!

別墅

回覆樓主

搭地鐵返工,讓座率70%以上啦~ 收工會多人讓位啲~ 返工好多人瞓咗睇唔到有大肚婆係好平常~ 總之我覺得有人讓係bonus,冇人讓亦唔洗介懷~ 真係攰我會搭的士確保有位坐

珍珠宮

seangying 發表於 18-8-28 19:27
我只遇過一個癲佬大大聲話:又一個比人攪大肚(emoji)(emoji)

真係好離譜!居然有人咁講!

首頁

尾頁

跳至