延禧攻略有唔明

blueberry123
|
係呢度嘅帖有講到富察皇后好似係中咗毒,所以個妝好暗好灰,但我係楓林煲完又無呢一幕。
另一幕係電視見到纓絡穿棗紅男裝,跪依在皇上大脾,但楓林又唔見嘅?

係咪有唔同版本?
babyf
|
blueberry123 發表於 18-8-28 20:27
係呢度嘅帖有講到富察皇后好似係中咗毒,所以個妝好暗好灰,但我係楓林煲完又無呢一幕。
另一幕係電視見到 ...

你煲到第幾集?皇后不嬲身子不好,初初有 喪子抑鬱,跟住虛寒入骨, 後來被人害到流產,最後又喪子、被出賣、被失寵等悲情集於一身而抑鬱自殺。好似從來未試過中毒喎。

另外瓔珞著男裝應該是皇后死後, 重新入宮為皇后報仇,其中有場戲佢扮太監戲弄皇上。
Minnacat
|
babyf 發表於 18-8-28 20:42
你煲到第幾集?皇后不嬲身子不好,初初有 喪子抑鬱,跟住虛寒入骨, 後來被人害到流產,最後又喪子、被出賣 ...

想問纓絡會出宮?第幾集會有?thx
babyf
|
Minnacat 發表於 18-8-28 22:56

我無留意第幾集,大概皇后死後,皇上見到皇后封遺言信放瓔珞自由,於是將佢下放出宮去圓明園,同袁春望相守了一段日子。
白毛毛
|
你煲到第幾集?皇后不嬲身子不好,初初有 喪子抑鬱,跟住虛寒入骨, 後來被人害到流產,最後又喪子、被出賣 ...

扮太監應該係第47集尾。
Minnacat
|
babyf 發表於 18-8-28 23:00
我無留意第幾集,大概皇后死後,皇上見到皇后封遺言信放瓔珞自由,於是將佢下放出宮去圓明園,同袁春望相 ...

thx
AACheungCheung
|

siiu_Y0613
|

冇出宮
peggy1020
|
唔記得Exactly第幾集,好似係40零集,係因為佢阿爸受傷所以皇后批準佢出宮照顧佢阿爸,只是出宮一日第二日便回宮,但就係出宮那一晚皇后就....
peggy1020
|
blueberry123 發表於 18-8-28 20:27
另一幕係電視見到 ...
皇后冇中過毒, 最初係喪子之痛, 中段比高貴妃推跌受重傷,最後第二次喪子之痛再加被出賣...

瓔珞穿棗紅色男裝係扮御前侍衛走去養心殿氹翻皇上...
岚月亮
|

佢出過宮幾次咖
第一次有人想害皇后個仔,專登搞到瓔珞老豆墮馬受傷,等瓔珞出宮翻屋企服侍老豆唔係皇后身邊,先出手害死永琮,搞到皇后自殺。
第二次,皇后死,驚皇帝會殺瓔珞,留下遺書要求瓔珞出宮去圓明園為佢守靈
第三次因為飲避子湯失寵,同太后出宮去圓明園養病左三年
blueberry123
|
回覆 babyf 的帖子

其實我在楓林煲哂,但有時會係電視接住睇,可能我mixed up 咗。
我一向無睇官廷劇,但延禧真係拍得好細緻。傅恒的遺言真的好催淚。