住油塘既朋友

SCNG
|
今晚放工返來大概7點左右見到有個伯伯坐系銀行門口食公仔面。落住大雨就咁坐地下,問佢佢話因為屋企無電,無燈,夜晚返吾到屋企。話區議員無理佢。,好多時話幫佢無左件事
見到都好心up.有無內情我吾知。今時今日咁富裕既香港仲有咁多人咁樣生活
可以點幫佢呢。
Teletrend
|
SCNG 發表於 18-8-28 21:07
今晚放工返來大概7點左右見到有個伯伯坐系銀行門口食公仔面。落住大雨就咁坐地下,問佢佢話因為屋企無電, ...

有困難的話,水電都可以免費。是創興門口?
Teletrend
|
SCNG 發表於 18-8-28 21:07
今晚放工返來大概7點左右見到有個伯伯坐系銀行門口食公仔面。落住大雨就咁坐地下,問佢佢話因為屋企無電, ...

找謝淑珍助他,謝議員好似有協助飯餐在社區會堂供應
SCNG
|
Teletrend 發表於 18-8-28 21:20

頭先去佢辦事處,好似關左門。同埋我5知呢個伯伯咩名,佢都好似表達吾清楚。佢身上有錢食飯,只是屋企無電可能被人停左,吾識搵人幫
SCNG
|
Teletrend 發表於 18-8-28 21:16
有困難的話,水電都可以免費。是創興門口?

是啊創興門口。我聽個看更講,佢之前好多時係大本型出面,向海果邊食
Teletrend
|
SCNG 發表於 18-8-28 21:25
頭先去佢辦事處,好似關左門。同埋我5知呢個伯伯咩名,佢都好似表達吾清楚。佢身上有錢食飯,只是屋企無電 ...

可能已不能自理,要盡快安排入住安老院,明天可以致電謝的辦事處
SCNG
|
Teletrend 發表於 18-8-28 21:28
可能已不能自理,要盡快安排入住安老院,明天可以致電謝的辦事處

識行識走的。只是老人家5識求助。。
momling
|
好慘好可憐冇屋企人照顧佢咩?
lalalalalala
|
好慘
Poyau
|
希望有人幫到手
SCNG
|
momling 發表於 18-8-28 23:29
好慘好可憐冇屋企人照顧佢咩?

佢話佢無屋企人
C.Humphrey
|
樓主你好好人,希望有多些街坊幫到伯伯
pi0219
|
好可憐, 希望有人可以幫到佢

不過樓主真係好善心.
kqfamily
|
我未見過佢,多數咩時間在?
SCNG
|
kqfamily 發表於 18-8-29 14:29
我未見過佢,多數咩時間在?

有個看更話佢晚餐時間6點幾7點系大本型出面向海果邊,落雨就系創興出面。原來商場5俾入去食飯,會趕。
SCNG
|
pi0219 發表於 18-8-29 14:10
好可憐, 希望有人可以幫到佢

不過樓主真係好善心.

但1我5知可以點幫我未試過無做義工經驗。有些人1行過會話,慌5系後生做錯,屋企人5要佢咩。
迷你人
|
Teletrend 發表於 18-8-28 21:20

叫議員幫手留意下,如果幫唔到手再搵區議員
nganc9
|
試下揾榕光社帮手,他們有義工專幫獨居長者
寶妮
|
唔係住呢區,睇到後都心up,希望大家幫到佢,update下新消息,謝謝
SCNG
|
我已1電郵及whatsapp去區議員,但全部無覆,難怪伯伯話果1d區議員只敷衍他.我1尋1晚行過也只是給了伯伯200蚊買飯食,見他只買了蛋糕