純焗爐(不想太大),邊個牌子好用?

happyfamilybaby
|
不想要蒸焗爐,請大家分享下邊部好用?
面包妹
|
我都想知 之前用開蒸焗爐太大部了 搬屋想換部細焗爐仔
ninjarabbit
|
delonghi
|
面包妹 發表於 18-8-28 22:33
我都想知 之前用開蒸焗爐太大部了 搬屋想換部細焗爐仔
我又係想買部細啲,因為無咩位。但要焗到的。
Poyau
|
happyfamilybaby 發表於 18-8-28 22:43
我又係想買部細啲,因為無咩位。但要焗到的。

細嘅可考慮Loyola
BS129
|
我想買多士爐, 邊隻好?
girlbear
|

Rasonic

https://hkele.com.hk/REN-GLM21

|
girlbear 發表於 18-8-29 13:54
Rasonic

https://hkele.com.hk/REN-GLM21
可以分享下點好用嗎?
sochui
|
happyfamilybaby 發表於 18-9-2 08:39
可以分享下點好用嗎?

焗爐,煮住家飯,多作什麼用途?
girlbear
|
happyfamilybaby 發表於 18-9-2 08:39
可以分享下點好用嗎?

簡單易用
一個制較溫度
一個制較上火,下火,上下火,燒雞轉動mode
最後一個制較時間
MariaTsui
|
sochui 發表於 18-9-2 08:52
焗爐,煮住家飯,多作什麼用途?

如果是住煮家飯,覺得小P比較好,除了焗之外,可以蒸及健康炸,而且有內設function mode,有蒸水蛋,魚,雞,蔬菜,迷你冬瓜盅,健康炸就可以幫我炸部份食物,如咕嚕肉,就幫我炸肉塊,然後自己回鑊加配料落汁,好處是不會彈油,清潔廚房也比較容易,還有發酵麵團功能,可以做麵包。
fandycheng
|
Poyau 發表於 18-8-29 12:02
細嘅可考慮Loyola

呢個牌子真抵玩
Rita
|
睇下你要黎點用而已. 普通焗下雞翼呢D香口野, 唔駛買太大部. 如果想學焗下曲奇蛋糕麵包, 最少買24L呢種.

溫度最好設有220-250度, 有人喜歡揀, 有得上下獨立發熱線調教., 我自己就冇所謂. 不過最最最重要, 一定要選雙玻璃門.

我第一部用tefal. 而家用delonghi.

至於爐溫準唔準, 都好講唔定, 以前曾經有sales講, digit控制的, 比擰制的準確.
sochui
|
MariaTsui 發表於 18-9-2 10:54
如果是住煮家飯,覺得小P比較好,除了焗之外,可以蒸及健康炸,而且有內設function mode,有蒸水蛋,魚, ...

普通焗爐都可以做咁多?
yucl_hk
|

廚房小電器深受一眾少女、主婦及熱愛下廚人士歡迎,日本最近推出一款可以0.2秒高速將溫度調升至280度的焗爐。這款Aladdin石墨高速焗爐($1,798)採用世界首創專利科技遠紅外石墨加熱技術,石墨發熱管的發熱速度比鐵快10倍。焗爐無須預熱,不但能烘多士,配搭專屬的兩個焗盤更能用作煎、蒸及煮等多功能用途。
https://hk.lifestyle.appledaily.com/lifestyle/food/daily/article/20180503/20379460

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
廷廷媽
|
yucl_hk 發表於 18-9-2 11:13
廚房小電器深受一眾少女、主婦及熱愛下廚人士歡迎,日本最近推出一款可以0.2秒高速將溫度調升至280度的焗爐 ...

呢款好鬼靚,唔使pre-heat,air fryer 壞左我會轉呢款,買粉紅色
Poyau
|
fandycheng 發表於 18-9-2 11:02
呢個牌子真抵玩

Loyola温度夠高 有時間掣和不同焗法
MariaTsui
|
sochui 發表於 18-9-2 11:05
普通焗爐都可以做咁多?

普通焗爐只有焗功能,所以買爐時要問清楚有什麼功能,再看自己平時煮開什麼餸,才決定買那種爐。我用小P是有蒸,焗,健康炸所說功能,加上有auto mode自己清潔,慳返唔少功夫。
^—^
|
fandycheng 發表於 18-9-2 11:02
呢個牌子真抵玩

Loyola...用過幾好架
fandycheng
|
^—^ 發表於 18-9-2 15:25
Loyola...用過幾好架

果陣日本城做優惠,2舊水就買到部22L