小朋友已是高小, 還會陪睡嗎?還會睡前說故事嗎?

mypineapple
|
每晚也會說說故事, 繪本,有趣成語。
每晚也會關灯後,談談天, 說說小故事。

你們呢?

麥兜媽
|
mypineapple 發表於 18-8-28 23:31

我囡10歲 會 仲好似幼稚園個時咁,好痴身
dede2005
|
升小後陪睡就間中會,說故事就免了
yokulami
|
兩樣都不會
wcpcelia    發表於 18-8-29 12:21
mike89
|
會傾一陣
mameme
|
睡前傾陣偈就會,講故事就唔會喇,調返轉平日由佢講故事我聽
vet
|
會,佢仲肯聽我一定講
我嗰個升左中學我間中都講 直到佢掛住上ig嗰D就冇叫我講了。
MrsSingSing
|
麥兜媽 發表於 18-8-28 23:35

每次我c6飛外地做野,我地兩母女一定孖舖瞓

紫翹
|

陪瞓就少,故事佢想我会講
brindlewin
|

幼兒園時代已經唔使陪睡。
除非漫畫故事,否則阿仔對插圖繪本冇特別喜好。我地返工,一早敎咗佢查字典(當然兒童字典起啦),基本上佢可以唔使人陪讀才看書。唔明嘅,由我地放工一入門就要答佢
ingong
|
怕黑, 要瞓左先准出房
siuman3317
|
麥兜媽 發表於 18-8-28 23:35

我個女同我瞓到12歲
天真B
|
我媽陪我睡前傾計傾到我入大學宿舍前一晚
yuyueng
|
我仔同我瞓到升中一。
monsterparentss
|
Why not? 我好重視 Pillow Talk。
細個咪講下童話故事,大咗,咪講吓人生故事囉!
monsterparentss
|
Why not? 我好重視 Pillow Talk。
細個咪講下童話故事,大咗,咪講吓人生故事囉!
bosch
|
一向都好少陪瞓或講睡前故事.
taiwoon
|
就算高小其實都唔係好大個
陪訓訓前傾下計講下小故事
其實好sweet
bluetulip
|
三歲開始無陪訓,我地傾計的時間多數係返學放學時候。陪閱讀就無限咩時段,有時間,佢又想我一齊睇都會陪。其實好多書佢自己都睇得明白,不過有時想痴下父母就會叫我地講,我地都好樂意
薯圈
|
點解唔會? 佢肯我陪到大 都得

唔使擔心佢唔夠獨立喎~成年後一定唔願再同你瞓。

細個時係子女要求陪, 到子女大左,係父母唔捨得。