美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

子爵府

唔知係咪人年紀越大,近呢年用的粉底都唔啱心水,啲粉一係太乾一係就好快灰沉,再唔係就用完好粉樣之後仲要焗到塊臉生粒粒
想問有無啲啱35歲以上的粉底粉底液粉底霜介紹? 天生唔麗質無辦法一定要化下淡妝先見到人

我用過/用緊的粉底液、霜如下。用AQMW 碎粉:

1. Diorskin forever undercover:好粉樣,易出粒粒
2. Albion moisture chiffon: 易灰,比較薄
3. Albion smart skin:粉樣
4. bare minerals BarePro:比較好少少,但唔持久
5. Wisderma cushion: 焗
6. Suqqu rich cream foundation: 冬天用唔錯,但唔適合夏天用

Cle de pau 係咪真係好用?

男爵府

回覆樓主:

我係乾肌
用緊 Dior capture totale 濕粉同碎粉
好好用

Dior forever 試過之後覺得太乾同好厚 好重妝感

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

回覆樓主:

我做 facial 用 sothys 條line,佢個粉底唔錯。

侯爵府

weiwei6686 發表於 18-8-29 03:08
我係乾肌
好好用
Capture Totale啱油肌用嗎? 易唔易溶?

我自己用緊Guerlain Parure Gold, 持久遮瑕都好好, 妝效亦好靚, 不過我略嫌妝感厚咗少少

侯爵府

2024年龍年勳章

Diorskin forever undercover 我用到生粒粒,而且色黃.
依家用GA,唔錯無生粒粒無灰沉

子爵府

我係乾肌
好好用

等我下次問下BA 拎 capture totale先

子爵府

Moppyhaha 發表於 18-8-29 12:55
Diorskin forever undercover 我用到生粒粒,而且色黃.
依家用GA,唔錯無生粒粒無灰沉 ...

undercover 呢隻我覺得自己好似被小朋友用咗肉色顏色筆上咗色咁 唔自然唔貼

子爵府

bertcat123 發表於 18-8-29 10:31

我自己用緊Guerlain Parure Gold, 持久遮瑕都好好, 妝效亦好靚, 不 ...

嬌蘭呢隻係點樣架?

侯爵府

del

侯爵府

我t油面乾,化淡妝
用過以下liquid foundation
Covermark:好多人讚好,但我覺得偏黃易灰(我用藍調),不會回購
Nars:遮瑕好,但唔會感覺好厚,好少份量已經可以查全面,但朋友話少許偏黃。唔知係我買錯色定係乜嘢。
Media:平靚之選,但顏色冇以下兩隻咁靚
Dior capture totale:色靚,但遮瑕較弱,適合冇乜色斑問題肌膚
資生堂future solution:色靚,望上去自然不厚粉,但有中度遮瑕;碎粉都好鍾意,但偏貴。
Giorgio armani luminare(類似咁樣串):薄透有光澤,遮瑕度低。
Suqqu:買咗未用,只係用過compressed powder,但係覺得麻麻,顏色較暗。

子爵府

nyfng 發表於 18-8-29 19:14
我t油面乾,化淡妝
用過以下liquid foundation
Covermark:好多人讚好,但我覺得偏黃易灰(我用藍調),不 ...

多謝你咁長盡的資料,似乎dior capture totale 都唔錯

男爵府

bertcat123 發表於 18-8-29 10:31

我自己用緊Guerlain Parure Gold, 持久遮瑕都好好, 妝效亦好靚, 不 ...

capture totale完全唔控油的 油肌未必啱用
可以去counter試下

珍珠宮

我係乾肌
好好用

capture色偏深。你用乜色號?

珍珠宮

sabun 發表於 18-8-29 21:52

即我dior forever 用020,capture要用010

侯爵府

bubblegummy 發表於 18-8-29 19:49
多謝你咁長盡的資料,似乎dior capture totale 都唔錯

侯爵府

babybabywanted 發表於 18-8-30 11:53

粉底我投cpb the foundation 一票的~

男爵府

回覆樓主

我最近買左cpb,覺得好好用,都好想試suqqu,
同意年紀唔小要用好d的粉底

男爵府

sabun 發表於 18-8-29 21:52

我用010

子爵府

usoapap 發表於 18-8-30 14:25
我最近買左cpb,覺得好好用,都好想試suqqu,
同意年紀唔小要用好d的粉底

想問CPB 你用緊邊隻呢?牙膏裝定管裝?

珍珠宮

weiwei6686 發表於 18-8-30 16:35
我用010

Jm你好白?
其他dior用乜色

首頁

尾頁

跳至