自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

https://hk.appledaily.com/6996647/realtime/article/20180826/58610828

重申:
泳隊都係撐權貴少爺仔。
咁平民郭家輝,唯有我地小市民撐下,
希望泳總會出下聲解釋咩原因!
(點解選拔唔係游最快成績果個出戰?亦唔係游第2,3,4果幾個候選?而係游第5果個出戰?)

《蘋果》早前報道,香港游泳代表隊選拔惹質疑,有成績較佳泳手落選(公屋基層郭家輝),由他人補上(補上者吳XX,父親係泳總高層)。

在面書上睇到有人話:
成績較快較佳的泳手郭XX是公屋基層出身,靠自己鍛練游出成績,(而佢哥為幫補家計,在25歲時做兼層送外賣被貨車撞死,令我更添一份同情)
但由於有人有地位有背景,所以游泳初選成績就算不達標,仍可以代表香港出賽亞運。

歐小姐早兩日仲出聲明代表泳總,撐姓吳果位小伙子,文筆完全無視郭姓泳手。

依家個個話歐小姐,佢先又再發聲明叫泳總交代件事,真係丫,
對佢由讚賞變失望!

圖:From香港01,係d運動員自己簽名支持咁講,
唔好同我講咩泳總逼你簽,咁大個人,自己簽名自己做聲明。唔願意簽我諗無人逼到你。

睇清楚,份聲明係《亞軍游泳代表隊聯署聲明》,
並唔係泳總名義去出。
唔覺得係 運動員被逼去簽,可能係佢地同吳小伙子友誼較深,想撐隊友下而出。

• 歐小姐第二個post自己寫的,
都係撐權貴少爺仔。
希望泳總會出下聲解釋咩原因!

男爵府

回覆樓主:

節錄

公爵府

2018復活節勳章

自己身為運動員,希望以成績作為選拔先決條件,先至公平競爭。
一味盲撐擦鞋真係對佢幾失望。

男爵府

回覆樓主:

有時留言者的說話雖然激烈些,但未嘗無道理

(第二個post係佢自己寫,都係撐權貴少爺仔。
希望泳總會出下聲解釋咩原因!)

我多謝你用努力為香港游出成績,但你既然有少少知名度,就唔好盲撐,請亦顧慮下落選而游第一成績果位隊友的感受

男爵府

peonica 發表於 18-8-29 00:46
自己身為運動員,希望以成績作為選拔先決條件,先至公平競爭。
一味盲撐擦鞋真係對佢幾失望。

無錯。
區小姐team泳隊,
也是因Singapore及China的泳隊犯規情況下,
受公平公正處理,才晉升名次 獲得銀牌。

如果大會不是公平公正,港隊亦不能拿取該面銀牌啦!

為何不將心比心,想想被剥奪出賽亞運資格的基層選手呢?
難道沒家底就只能獲得「白眼」?
村姑 亞Bee

珍珠宮

村姑 發表於 18-8-29 00:35
https://hk.appledaily.com/6996647/realtime/article/20180826/58610828

《蘋果》早前報道,香港游泳代表 ...

我係有偏見,仲好嚴重果隻,我識親姓歐都無個好人

子爵府

村姑 發表於 18-8-29 00:47

好多人都正面樂觀又勤力練習,但成績唔達標就係唔達標,點解仲可以代表香港出賽先?

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

不嬲對呢個女人無興趣
之前仲提名金像獎新人獎

睇得出佢退役後想入娛圈啦
又拍廣告又拍電影

唔like佢。

翡翠宮

回覆樓主

對佢幾失望。

男爵府

醒目開學勳章

回覆樓主

呢次真係對佢好失望

子爵府

村姑 發表於 18-8-29 00:47

個留言同我一路睇佢個回應一路鬧一樣!
嗰個有得出賽比人踢爆走後門靠人士嘅就來崩潰,本身憑實力應該能夠出賽而因為人脈唔夠廣而冇得出賽嘅應該係崩潰左好耐!!可想像個打擊大到無法接受!
如果係咁,歐小姐不是更應為嗰個可憐的隊友發聲嗎?還是因為,嗰個不是佢朋友所以就...sorry!唔會幫你囉!
真心,不知所謂!越講越離譜!

男爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主

堅討厭她,成日覺自己游水叻同靚⋯⋯sorry唔覺囉

大宅

回覆樓主

諗返起成班明星捐錢畀7警

伯爵府

回覆樓主:

成件事,罪魁禍首根本係上頭班人,泳總又好,港協奧委會又好,都應該有交代、解釋返今次入選準則唔係以成績快慢做決定。

我唔認同歐鎧淳的說話、但奇怪點解外國運動明星天價接廣告做代言、大家會好接受。但香港運動員趁自己仲有價值時、嘗試為自己做多啲、嘗試下其他可能就會變成十惡不赦。

別墅

Miss Au, 你唔好以為自己赢咗個獎就巴巴閉

伯爵府

Muimui2011 發表於 18-8-29 01:55
堅討厭她,成日覺自己游水叻同靚⋯⋯sorry唔覺囉

我行街見過佢接近10次
佢完全係以為自己好靚不可一世的樣
枱高個頭行路個種

侯爵府

charlieXD 發表於 18-8-29 01:05
不嬲對呢個女人無興趣
之前仲提名金像獎新人獎

咁鋪條路自己搵食我又覺得無可厚非嘅。不過唔太睇好,佢嘅光彩只限於運動員身份,沒有這個光環,佢甚麼都不是。

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 charlieXD 的帖子

好記得以前佢曾經講過唔會入娛樂圈,之後又拍戲又盛,都有人話過佢反口佢而家擦鞋擦到無腦佢自己一帆風順,就完全無同理心,人地落選既男仔已經好慘,唔需要佢呢D擦鞋友加多腳

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

違心之論

大宅

可能佢人在江湖, 身不由己

在中國人體制之下, 有實力都不能不畀面高層
否則高層可以雪藏你

大家認識TVB就知咩事
做藝人尚可以去第二個台(雖然香港是沒有第二個台的), 或者去拍戲登台
但泳總只有一個

首頁
12345...6

尾頁

跳至