懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

melomelomelody 發表於 18-9-2 17:19
我睇緊仁安,醫生好支持順產
我問開刀好唔好,佢話如果bb唔係太大隻,可以順產就順產啦,復原快d。
但我已 ...

咁聽落私家真係舒服d, 除左環境,待遇都好d, 我都諗緊可以順產就順產,不過啱啱有朋友生完嗌哂救命,搞到我都驚左

子爵府

白羊女 發表於 18-9-2 20:27
咁聽落私家真係舒服d, 除左環境,待遇都好d, 我都諗緊可以順產就順產,不過啱啱有朋友生完嗌哂救命,搞到 ...

我喺政府生第一胎,佢咩止痛都唔俾我,求佢都冇止痛針打,最後係開得快但未可以屙住先俾笑氣我,叫我忍下。生完咩都唔識,好好禮貌請教姑娘都俾人鬧。

但私家我可以選擇無痛,可以用隨時用笑氣,生完想餵人奶可以請教姑娘,佢地會肯教,又會補奶唔怕呀b餓親。上網睇評價仁安姑娘都好好,令我安心。 最重要我好信任而家產檢個醫生,好希望佢可以幫我接生

大宅

白羊女 發表於 18-8-29 10:10
我衣家7w, 仲未決定政府定私家生,網上睇大家都有不同說法,除左錢之外,有咩分別?
...

我自己選擇私家
政府始終睇彩數,未到最後一刻你都唔知個醫生好唔好,遇到好醫生就話啫
私家有得自己揀醫生,會安心好多
探病又無時間限制

禁止訪問

複式洋房

回覆樓主:

我朋友話如果睇私家,應該揀醫生先再揀醫院。私家醫院啲姑娘大部分都nice卦。我自己睇緊果個私家醫生好似都有掛仁安,另外我都有排埋威院。不過一切順利我都會揀仁安生。
我都book埋健康院做檢查,不過就唔知係咪一定要去健康院,同醫院/私家檢查唔知有咩分別⋯因為第一胎,自己都盲摸摸咁

大宅

hmjanuaryc 發表於 18-9-3 11:14
我朋友話如果睇私家,應該揀醫生先再揀醫院。私家醫院啲姑娘大部分都nice卦。我自己睇緊果個私家醫生好似都 ...

去私家生唔洗返健康院產檢啦,無得照超聲波,又要等好耐。我政府生但會定期去私家產檢,私家做nifty,今次結構政府安排埋,所以無額外再出去照。

子爵府

白羊女 發表於 18-8-29 10:10
我衣家7w, 仲未決定政府定私家生,網上睇大家都有不同說法,除左錢之外,有咩分別?
...

無論順產定開刀都會揀私家,除非無錢無能力唔捨得洗錢就政府。政府真係你唔問姑娘唔會主動睇,問左都要等等先幫你睇

大宅

melomelomelody 發表於 18-9-2 20:38
我喺政府生第一胎,佢咩止痛都唔俾我,求佢都冇止痛針打,最後係開得快但未可以屙住先俾笑氣我,叫我忍下 ...

我都搵緊仁安醫生,你搵邊個,有冇推推?簽打去仁安產科,打好耐都冇人聽

大宅

wcbbbbbb 發表於 18-9-2 21:12
我自己選擇私家
政府始終睇彩數,未到最後一刻你都唔知個醫生好唔好,遇到好醫生就話啫
私家有得自己揀醫 ...

有得自己揀真係好緊要,衣家上網睇仁安,有d 醫生係喺婦產科list, 但又唔做產檢只做人工,真係唔識揀,唔通逐個打去問

大宅

ngsiumai 發表於 18-9-3 08:47
我就一早decide 私家 C section。諗都唔想政府

i want my husbnad to sleep with me overnight in private ...

我都覺得私家好多野可以自己揀係最好

禁止訪問

大宅

hmjanuaryc 發表於 18-9-3 11:14
我朋友話如果睇私家,應該揀醫生先再揀醫院。私家醫院啲姑娘大部分都nice卦。我自己睇緊果個私家醫生好似都 ...

咁即係你衣家又喺私家又喺政府再加埋健康院check? 我衣家都照預約威院等緊覆。另外搵馬註仁安既醫生,本身搵出面掛單仁安醫生,但貴註仁安醫生差唔多一倍

大宅

Pink_girl 發表於 18-9-3 11:57
無論順產定開刀都會揀私家,除非無錢無能力唔捨得洗錢就政府。政府真係你唔問姑娘唔會主動睇,問左都要等 ...

生仔咁辛苦,真係要對自己好d

禁止訪問

禁止訪問

大宅

ngsiumai 發表於 18-9-3 13:09
係呀唔想生嗰刻係一個見都未見過的醫生幫我

咁真係好唔安心,我係果d 要早早有安排既人,所以如果唔係意外我諗我都會揀私家

大宅

ngsiumai 發表於 18-9-3 13:11
我訓得差又怕嘈所有揀私家單房,老公家人幾點來探都得、唔使好似政府咁限時限刻
...

咁有冇預算埋單幾錢?

子爵府

白羊女 發表於 18-9-3 13:04
我都搵緊仁安醫生,你搵邊個,有冇推推?簽打去仁安產科,打好耐都冇人聽
...

我喺將軍澳仁安診所睇,次次都有人接電話,護士態度一流。 我搵林珺醫生做產檢,我覺得佢好爽朗,好細心(因為我次次去產檢都會緊張心跳偏快同血壓偏高 喺屋企量又冇事 佢抽血幫我驗清楚有冇事 同埋係好軟性去同我討論所有野令我好安心 唔會嚇到人都癲),超聲波都照得好細心慢慢話我知照緊邊,我帶埋個大女去,佢冇嫌我女多口,仲會同我個女講下笑傾下偈,我同老公都好滿意所以決定搵佢接生。

不過我預產期喺2月,佢話可能放假接唔到,不過我都決定聽佢安排,搵佢產檢到佢pass我俾第2個為止。 我話就佢放假,我1月尾開刀,佢都話順產復原好d,如果唔係有咩問題都唔建議開刀。 呢下更加鍾意佢,唔係想接多張單就答應幫我開刀 反正私院有笑氣用,又可以用無痛,順產冇咁驚。 努力屙完又係一條好漢

禁止訪問

複式洋房

白羊女 發表於 18-9-3 13:10
咁即係你衣家又喺私家又喺政府再加埋健康院check? 我衣家都照預約威院等緊覆。另外搵馬註仁安既醫生,本身 ...

全部預約哂但未去呀,我宜加6wk,黎緊下星期先去私家,12wk去威院,13wk去健康院,聽樓上jm講健康院好似唔一定要去,不過佢比咗期我,我會去睇下咩環境。
你預約咗威院佢遲啲會寄一堆文件比你架,10/27有個講座,唔知你會唔會都係果日去聽呢?
原來掛單醫生會貴啲架?咁我都要望下先!

首頁

尾頁

跳至