唔夠300呎住4個人算唔算誇張??

Mm233
|
300呎係外國可能係一間房既大小...
無話可說
|
香港就係咁架啦,就算睇日劇韓劇,都唔係好大架咋
難相處
|
香港地好平常。
bmuimami
|
人人都想住大啲
唔通人人都可以住大啲咩
20150618bb
|
Mm233 發表於 18-8-29 13:33
笑..........................有的位置好的的都要7佰到8佰萬
pi0219
|
劏房70呎住4個人都大把啦.
Mm233    發表於 18-8-29 13:44
72leelily
|
好平常
舊則都有兩房仔
兩大一小+姐姐
Mm233    發表於 18-8-29 13:44
Mm233
|
無話可說 發表於 18-8-29 13:35
我日本朋友住關西個面,唔近市中心但間屋非常大。5人家庭有6部車 只講泊車空間都夠打排球
tansyneko
|
香港唔奇呀
1928mickey
|
無話可說 發表於 18-8-29 13:35

根本無得比較,計法唔同
屠龍女皇
|
好平常,但大人同小朋友都好慘.大同細都無乜活動空間,擺多小小玩具都唔得.
Mm233
|
1928mickey 發表於 18-8-29 13:44
根本無得比較,計法唔同
點解無得比呢..係咪香港住空間細係理所當然...?
Mrs周
|
bmuimami 發表於 18-8-29 13:36
人人都想住大啲
唔通人人都可以住大啲咩

andyan324
|
Mm233 發表於 18-8-29 13:33

實尺?差唔多啦,
想大近近地返大陸囉
luvkaka
|
Mm233 發表於 18-8-29 13:47
點解無得比呢..係咪香港住空間細係理所當然...?
攞人口比例同地方面積比咪理所當然囉.
cy101
|
呢D係"比較"問題, 睇你著眼係邊!
無話可說
|
Mm233 發表於 18-8-29 13:42
我日本朋友住關西個面,唔近市中心但間屋非常大。5人家庭有6部車 只講泊車空間都夠打排球
...

日本又點同香港呢! 我表哥係加拿大多倫多,4個人住house添,都2000尺啦,地下係廳同廚房,2樓係3個房同廁所,仲有地庫
無話可說
|
1928mickey 發表於 18-8-29 13:44
根本無得比較,計法唔同

係呢,香港人口爆炸啦
luvkaka
|
屠龍女皇 發表於 18-8-29 13:45
好平常,但大人同小朋友都好慘.大同細都無乜活動空間,擺多小小玩具都唔得.
...
我覺得唔可以用慘黎形容囉, 我以前住HOUSE, 個個都係自己果層個廳或房一D家庭温暖都冇,
其實一間屋既大小係唔代表佢慘唔慘架. 唔應該咁代表
luvkaka
|
無話可說 發表於 18-8-29 14:04
日本又點同香港呢! 我表哥係加拿大多倫多,4個人住house添,都2000尺啦,地下係廳同廚房,2樓 ...
咪係, D人好鐘意比比比./ 樣樣條件都唔同, 跟本冇得比