自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

我朋友實用270尺,都間到2房,4人家庭,不過真係好細

象牙宮

luvkaka 發表於 18-8-29 14:07
咪係, D人好鐘意比比比./ 樣樣條件都唔同, 跟本冇得比

唔明點解要比較,我夠想比啦,點解比人窮,點解比人慳,點解比人....

luvkaka    發表於 18-8-29 14:13

伯爵府

無話可說 發表於 18-8-29 14:04
日本又點同香港呢! 我表哥係加拿大多倫多,4個人住house添,都2000尺啦,地下係廳同廚房,2樓 ...

我咪係話香港唔同囉

侯爵府

bmuimami 發表於 18-8-29 13:36
人人都想住大啲
唔通人人都可以住大啲咩

屋大無安全感…好驚呀!E家有寵物有姐姐先好D咋.

伯爵府

luvkaka 發表於 18-8-29 14:07
咪係, D人好鐘意比比比./ 樣樣條件都唔同, 跟本冇得比

點解話無得比較呢?應該話,咁點先得有得比較?

睇新聞都會比較各國經濟數據,你又會唔會話個個國家唔同,跟本無得比咁呢

大宅

講真,以前70年代,我世個住公屋,一家8口都係住380尺,都係咁住,之後到80年代,政府先話增加每人空間,400呎住4個人.....對我來說已經覺得好大啦!

公爵府

回覆樓主:

不誇張,有一個熟人(返夜班)佢屋企400呎共住8個人。

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

男爵府

bmuimami 發表於 18-8-29 13:36
人人都想住大啲
唔通人人都可以住大啲咩

伯爵府

HiPP勳章(2)

回覆樓主:

同外國無得比啦
香港自己地方都無得比啦
有人住得寬敞 有人住得好逼
但最緊要都係一家人和氣一齊住啦

珍珠宮

luvkaka 發表於 18-8-29 14:06
我覺得唔可以用慘黎形容囉, 我以前住HOUSE, 個個都係自己果層個廳或房一D家庭温暖都冇,
其實一間屋既大小 ...

有同感~
我娘家都算大,因為係相連單位,除左食飯,平時個個都係自己房睇電視溫書,有朋友都係帶番自己房,以前細個住埋一間屋,夏天為左慳冷氣,一齊係廳打地舖,真係感覺熱鬧好多~

男爵府

減齡達人勳章

回覆樓主

係香港呢個情況算普遍,最極端係我屋企樓上試過三百幾實用尺住11個人,只有兩個大人,其餘細路

侯爵府

回覆樓主

比上不足 比下有餘啦

水晶宮

Mm233 發表於 18-8-29 14:17
點解話無得比較呢?應該話,咁點先得有得比較?

睇新聞都會比較各國經濟數據,你又會唔會話個個國家唔同, ...

係架!做咗人咁多年明白到好多嘢不能單靠數據,就如醫病咁,有d數據係白人同亞洲人身上都唔同,根本冇得比較! 就等如d人成日同澳門比,話澳門派錢好好,但其他民生事項呢? 數據只可作參考看看,好多事都要睇埋大圍因素!

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

sfuhsg 發表於 18-8-29 14:39
比上不足 比下有餘啦

伯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

唔係細到幾個人迫埋一張床又要瞓地下嘅話我覺得算係咁。我屋企細但樣樣方便,煮飯沖涼瞓覺每個area只係跨3,4步就得,反而有房我仲嫌要行出行入

伯爵府

紫色線 發表於 18-8-29 14:32
同外國無得比啦
香港自己地方都無得比啦
有人住得寬敞 有人住得好逼

x2
外國地大,出左大城市住近郊都大把地方,價錢平好多,但相對衣食行都無咁方便 。如果要住返大城市特別係國際級嗰種,樓價一樣貴一樣有迷你單位

公爵府

Mm233 發表於 18-8-29 13:33
300呎係外國可能係一間房既大小...

如果無錢,有資格要求住大屋嗎?
有瓦遮頭已好好。
在香港,從以前到現在,要住得好,都是靠個人本事的。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

絶對唔出奇

珍珠宮

luvkaka 發表於 18-8-29 14:06
我覺得唔可以用慘黎形容囉, 我以前住HOUSE, 個個都係自己果層個廳或房一D家庭温暖都冇,
其實一間屋既大小 ...

我贊同。
300呎,個積好,其實做到兩房,小朋友房用碌架床,生活是足夠的。
放唔到多玩具,不代表慘吧...
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

首頁

尾頁

跳至