口癢講估:我與疤痕共存亡的故事

eekg
|
無聊講下故事,我明白入面有d做法可能唔正確。不過請大家高枱貴手。٩(^‿^)۶
eekg
|
故事應該由6年前我細仔開刀出世果刻講起。

由果刻起,醫生幫我消滅左條舊肉芽,咁我又再一次要同個傷口作戰。

同之前果次一樣,我跟醫生建議,每天使用疤痕貼。但遺憾gei 係,同上次一樣,肉芽都係慢慢生長出來。

係我個細仔半歲gei 時候,已經長成好似圖中差不多的情況。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
eekg
|
由於當時照顧兩個bb ,大仔歳半,細仔半歲,忙到個人short short 地。

雖然很介意肉芽的存在,都説服自己當睇唔到。如是者不了了之,就同一條又粗又黑又凸的肉芽一同生活了。
eekg
|

本來以為呢世都係咁 gei 時候,故事gei 轉捩點出現左。

係我細仔4歲的時候,我因為去做脫毛,收到支贈品 body 磨沙膏。

我見咁大支,就隔晚冲涼就全身捽下。如是者兩個月支膏用完,我個人感覺條疤左右兩邊好似淡左小小色。開始懷疑,佢其實係咪捽得甩。

哈,雖然有呢個諗法好奇怪⋯⋯不由果刻開始,我有個不如諗下點整左佢gei 諗法。

Lunch hour 完了,開工先,待續⋯⋯

tsung
|

sunniewat
|
毛2
eekg
|
就放工,打兩行先。

其實e十諗返起都覺得自己之前諗野古古怪怪。
以一個想同條肉芽講分手gei 人來講,最簡單gei 方法,唔係去d醫學美容度搵醫生搞走佢咩?

好又繼續講。
自從我發現隻跟左我4年gei 肉芽有機會捽走之後,我作出左一個決定,就係去連鎖約房買除疤膏。
eekg
|
大家如果跟到呢度都好可能會話我傻gei。

四年前唔用除疤膏,四年後先用,有用咩?
其實當時我都有同樣的諗法。不過我又諗,買支最細支gei 都係百幾二百蚊,得就賺左,唔得都係舌幾餐飯,其實都玩得過。

於是我就係某綠色藥房好隨便咁買左一支除疤膏,每日跟instruction 查啦。
eekg
|

一支膏大約可以搽到一個月左右,效果係點?個人覺得搽第一支gei 時候,條肉芽好似細左少少,真係得少少。但到第二支的時候,就覺得冇乜效果。

果下都有d咀喪,因為覺得第一支有效,第二支買左大size.

放工,返屋企湊仔,待續⋯⋯

InkCartridge
|
留墨
mimokoala
|
追~~
屋企人有疤痕增新的體質
想研下點整得走
三蕃薯
|
eekg 發表於 18-8-29 18:16
一支膏大約可以搽到一個月左右,較果係點?個人覺得搽第一支gei 時候,條肉芽好似細左少少,真係得少少。但 ...

Sorry 睇到買左支大時,笑左
lovebobo
|

Sobored
|

|

cccpo
|

全心全意
|

water_ma
|
eekg 發表於 18-8-29 18:16
一支膏大約可以搽到一個月左右,效果係點?個人覺得搽第一支gei 時候,條肉芽好似細左少少,真係得少少。但 ...

貓薄荷123
|
我條肉芽成條大蚯蚓咁粗,肉芽體質,無計
CHANLE22
|
貓薄荷123 發表於 18-8-29 21:32
我條肉芽成條大蚯蚓咁粗,肉芽體質,無計

同我一樣 又大又粗 都唔知點攪