自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

幾年前 已經有錢 贖樓, 但見樓價比買入價升左1倍, 就轉按按盡, 有錢再入巿買多一層樓, 都係按盡, 保留現金在戶口, 有機會趁跌巿買藍籌股收息或者再買樓收租。

低息環境就係有好處。如果好似97年 10幾厘息, 就真係唔化算。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

喧嘩 發表於 18-9-3 05:46
冇人答到你, 但我啱啱做左
守得住, 收租都好好

公爵府

wmkcnw 發表於 18-9-3 12:26
幾年前 已經有錢 贖樓, 但見樓價比買入價升左1倍, 就轉按按盡, 有錢再入巿買多一層樓, 都係按盡, 保留現金 ...

如果兩公婆政府工 無仔女無高堂 自己健康 咁就可行
否則太進取

侯爵府

sharon_pig 發表於 18-9-4 17:04
如果兩公婆政府工 無仔女無高堂 自己健康 咁就可行
否則太進取

有高堂有仔女, 在大機構做小職員。

保留左現金在手, 有乜事仲有2份人壽, 所以有現金流好重要。

當年買上車盤月就真係好進取, 8成按揭, 沒有現金, 連裝修都無錢。
買張床和梳化就住, 用上手留低的入牆櫃, 冷氣和煤氣爐。 真係 "家徒四壁"。

公爵府

wmkcnw 發表於 18-9-4 20:47
有高堂有仔女, 在大機構做小職員。

保留左現金在手, 有乜事仲有2份人壽, 所以有現金流好重要。

你好勇敢

大宅

littlefunpig 發表於 18-9-3 11:45
揸200萬cash
我寧願做低成數按揭,keep大約50萬cash,每月還萬零蚊好過

有按揭書
計過條數如果你d錢借出尼放mortgage link 同提早還 個全期利息係差唔多 (幾百幾千上落)

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

wtlnatalie 發表於 18-8-30 16:20
我唔係同日,隔左一日。賣完個心籮籮亂,怕上唔到車。好彩已鎖定屋苑,事前睇左好多盤,再睇的時候已經知 ...

咁賣果間係咪傾長completion day? 例如3個月?
因為買入2個月,點都要執下先有得住

公爵府

喧嘩 發表於 18-9-3 05:46
冇人答到你, 但我啱啱做左

好叻。

我想換樓但最驚買了未收樓就跌。

侯爵府

jasball 發表於 18-9-4 23:00
有按揭書
計過條數如果你d錢借出尼放mortgage link 同提早還 個全期利息係差唔多 (幾百幾千上落)
...
所以係接近不用成本, 今自己戶口有錢。 仲可以有銀行幫你 keep 契, 慳左保險箱收費。

侯爵府

sharon_pig 發表於 18-9-4 21:56
你好勇敢
當年無 bb 就真係好勇。

而家唔會咁勇, 換樓時買間 舊些 細些 的, 留返些現金週轉

侯爵府

evip 發表於 18-9-5 12:39
好叻。

我想換樓但最驚買了未收樓就跌。
2016 年我都係咁諗,想等再跌。本來心儀屋苑3房單位 5百幾萬, 等到2018 7百幾萬買入。如果一早買, 慳2百萬, 舊屋仲可以收2年租, 呢2年又住得舒服些。

如果係自住, 又可以守得住長揸,跌左都會升返轉頭。同埋住得舒服些, 樓價跌咪看成交租, 住大單位。

侯爵府

我朋友 2015賣左自住樓, 2016又係想等跌巿。結果同我1樣 2018入返。

佢慘過我, 因為佢要交租, 3年幾的租金大約 1百萬。

例如你換 1千萬 3房。跌1成, 都係 100 萬, 交3年租金住大屋。

同埋舊樓放租3年, 都收返幾十萬。

如果係投資, 當然等跌巿最好。

自住的話, 其實守得住, 2公婆有入息, 價位啱就買。

上次2016 買唔到, 除左因為等跌, 仲有係放的盤質素好差。

我而家舊樓質素好, 而且管理費 少過2元/呎。如果跌巿,我唔會賤賣。

大宅

evip 發表於 18-9-5 12:35
咁賣果間係咪傾長completion day? 例如3個月?
因為買入2個月,點都要執下先有得住
...

我要賣樓套現,所以賣樓成交期必須要早過新單位的成交

中間一定有一段時間要搵地方暫住,直至新屋入伙

公爵府

wmkcnw 發表於 18-9-5 15:13
2016 年我都係咁諗,想等再跌。本來心儀屋苑3房單位 5百幾萬, 等到2018 7百幾萬買入。如果一早買, 慳2百萬, ...

我都是16 年睇過樓,當時開始升覺得貴,點知就是越來越貴……

公爵府

wtlnatalie 發表於 18-9-5 15:24
我要賣樓套現,所以賣樓成交期必須要早過新單位的成交

中間一定有一段時間要搵地方暫住,直至新屋入伙

咁真是冇辦法要搬多次

大宅

因為大部分人的心態是寧買當頭起,莫買當頭跌

侯爵府

大件仔 發表於 18-9-5 18:45
因為大部分人的心態是寧買當頭起,莫買當頭跌
最弊就係好快止跌回升, 好似2016 當頭跌唔買, 2年升左 30一5%

大宅

wmkcnw 發表於 18-8-29 14:52
純粹8掛睇下 未上車的 和 想買樓收租 投資 的人 , 分別覺得跌多少 % , 才會出手入巿?
...

一層自住,一層收緊租,跌多30%入多層

首頁

尾頁

跳至