自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

公爵府

回覆樓主:

跌太多也是無人買的,因到左那個地步....估計失業率高企,成個社會都充滿負面及悲觀情形,根本睇不到前景,

lingan    發表於 18-8-29 17:19

水晶宮

回覆樓主

有能力就入,計得掂數就買。尢其是自住

珍珠宮

2024年龍年勳章

超級特務 發表於 18-8-29 14:54
如果真係跌開就冇人買

2003 至 2008, 樓價低,少人買樓。

伯爵府

回覆樓主

應該咁講 大跌 要有野引發先有可能 例如貿易戰 越搞越大 多人失業 公司執粒 大6人要套現回國 等等

但細跌 我覺得現在已經開始 我心儀個度 由750萬 減價最後個單成交 700萬
等到550-650左右會買入

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

馬明嫂 發表於 18-8-29 16:56
應該咁講 大跌 要有野引發先有可能 例如貿易戰 越搞越大 多人失業 公司執粒 大6人要套現回國 等等

但細跌 ...
750減到 700已經有人買左?

咁你係等第時有人賣6xx你先買?

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

美之選468 發表於 18-8-29 16:28
跌太多也是無人買的,因到左那個地步....估計失業率高企,成個社會都充滿負面及悲觀情形,根本睇不到前景, ...

D人成日話升到癲唔買, 跌果陣又話等再跌先買。

所以8掛一下 (當然係已經有 $ 首期在手)

未上車的人, 睇跌幾多先買。

已有自住樓, 而想買多一層的人, 跌幾多才會入巿。

侯爵府

焦糖媽 發表於 18-8-29 15:36
緊係等跌到底先啦! 撈底嘛!

p.s. 曲線要講明
我都想撈底 不過通常去 許留山 "海底撈"。

珍珠宮

馬明嫂 發表於 18-8-29 16:56

但細跌 ...

我諗起我6299..
03年個陣賣左自住樓.. 一直租樓至今..
呢15年間.. 佢地都有 keep 住睇樓..
不過睇完都係個句.. 「等佢回返 xx萬我就買..」
期間有幾個小跌市.. 08/13/16...
我62都係個句.. 「我睇中既單位最近回左 xx 萬.. 我等佢跌到 xx 萬就會買...」
所以我6299到而家都仲係無樓..

象牙宮

回覆樓主:

跌3成啦,咁應該夠首期買綠置居

侯爵府

woodpecker 發表於 18-8-29 16:40
2003 至 2008, 樓價低,少人買樓。
香港人跌就會賣樓, 升就搶樓, 最後益哂發展商

象牙宮

crystal媽咪 發表於 18-8-29 16:22
沙士嗰陣我真係唔夠膽買,因為每日都有人死亡,唔知幾時到自己
...

反而我爸爸就當年沙士換樓,因為佢話再唔換無機會,就黎要強制退休,到時無入息點買

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

beebee911 發表於 18-8-29 16:06
其實香港人好得意,當跌一成或者兩成大把人爭住去買,但當跌到一半或者再多啲嘅時候就冇人夠膽去買。
你睇 ...

上一次(2016)跌一兩成已經大把人爭住買啦,再黎一次沙士,你估有冇人夠膽買呢?

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

pi0219 發表於 18-8-29 15:39
老實講除非再遇沙士/金融風暴, 否則好難跌

就算再發生一次, 想買嘅仍然唔敢買, 又或者覺得未係最低, 永遠等待........

男爵府

回覆樓主

我想買樓收租,所以如果真係有少少調整(15%左右),我又啱心水就會入市了

侯爵府

回覆樓主:

大把人揸住一千幾百萬在手,啱心意就隨時入貨,樓市是不會跌的

大宅

回覆樓主:

無得炒啲人就吾会買

子爵府

回覆樓主

7成

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

無論升跌我都想買,但而家唔夠錢。

侯爵府

親子王國15週年勳章

wmkcnw 發表於 18-8-29 17:20
我都想撈底 不過通常去 許留山 "海底撈"。

許x山好貴我自己係屋企撈下冷飯菜汁就有份

侯爵府

vet 發表於 18-8-29 17:31
上一次(2016)跌一兩成已經大把人爭住買啦,再黎一次沙士,你估有冇人夠膽買呢?
...
果次都係回左10% 左右, 半年之後就升唔停

首頁
12345...10

尾頁

跳至