懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆樓主

我都係出得好勁,第一胎冇出過,今次第二胎3-4個月開始狂出,查乜都冇用,而家蘆薈+bio oil好d了

洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

複式洋房

cheungkiukiu410 發表於 18-8-29 14:55
好恐怖,我一直都冇濕疹,開頭個肚底位置起左少少,但我唔敢R佢,所以成個肚只係得肚底有,但之後好快蔓延 ...

試呢隻 天然大溪地諾麗果做 可以上網搵資料 我有食開 屋企人都有 佢地廿幾年濕疹食同搽左4個月就消哂

複式洋房

Kayibobo 發表於 18-8-30 17:50
係呀!所以我情緒好差
個時人人話生完就無事,但可能我起得太勁
唔去皮膚科醫生到,根本就唔得

一定啦…我而家都超唔開心,一聽到生完就無事呢幾個字,個腦就即刻諗渡日如年(emoji)

複式洋房

ilikeholiday 發表於 18-8-31 00:11
試呢隻 天然大溪地諾麗果做 可以上網搵資料 我有食開 屋企人都有 佢地廿幾年濕疹食同搽左4個月就消哂

謝謝妳嘅分享吖

複式洋房

小cor 發表於 18-8-30 20:54
我都係出得好勁,第一胎冇出過,今次第二胎3-4個月開始狂出,查乜都冇用,而家蘆薈+bio oil好d了
...

我之前都有搽蘆薈,新鮮蘆薈再加蘆薈啫喱,開頭係ok,幾日之後就作用不大,好灰

複式洋房

eriluluka 發表於 18-8-30 19:14
我由一開始有左就有 三個月個時仲嚴重到入埋醫院 要食抗生素 真係好痛苦 又痕又痛又訓唔到 出院後睇左一個 ...

你就好啦…唔洗等到生先好返,我真係好驚要等到生完先好返,辛苦到顛吖

複式洋房

我本身都有濕疹, 有左BB之後更加嚴重, 之後我去左睇中醫, 我睇左2個星期已經差不多好番曬, 你可以上網Search下, 佢中醫叫胡東流(廣華中醫部), 好多人都搵佢醫皮膚。

洋房

我查AI cream, 真係唔得先查類固醇,醫生話局部查少少類固醇唔怕

大宅

認識瑞士牛牛第一回

cheungkiukiu410 發表於 18-8-31 07:04
一定啦…我而家都超唔開心,一聽到生完就無事呢幾個字,個腦就即刻諗渡日如年(emoji)
...

我唔知你有幾嚴重
但你唔好真係諗住生完就自己會好
咁樣可能會好d。個時我就係以為一生完就會唔痕
就好快會自己好,發現唔係時,令自己更加唔開心

複式洋房

回覆樓主:

多謝各位嘅分享,我入左醫院喇,確診係孕婦蕁麻疹

大宅

eriluluka 發表於 18-8-30 19:14
我由一開始有左就有 三個月個時仲嚴重到入埋醫院 要食抗生素 真係好痛苦 又痕又痛又訓唔到 出院後睇左一個 ...

請問哪個中醫,可介紹嗎? 我都好多濕疹,好痕好辛苦

大宅

cheungkiukiu410 發表於 18-9-1 23:17

你睇咩醫生去確診?

別墅

cheungkiukiu410 發表於 18-8-29 14:55
好恐怖,我一直都冇濕疹,開頭個肚底位置起左少少,但我唔敢R佢,所以成個肚只係得肚底有,但之後好快蔓延 ...

我第一胎都係,手指,胸下,痕到想死。最後都係要生完先停

複式洋房

菩提子 發表於 18-9-5 20:01
你睇咩醫生去確診?

政府醫院皮膚科醫生

複式洋房

cheungkiukiu410 發表於 18-9-1 23:17

我都有呢個問題。。睇過中醫食左兩劑冇效,跟住睇皮膚科醫生都有提過隻腳係蕁麻疹,之後話依家係全身妊娠濕疹
想問你醫院睇完係咪都係食藥搽藥膏?

複式洋房

菩提子 發表於 18-9-5 19:59
請問哪個中醫,可介紹嗎? 我都好多濕疹,好痕好辛苦

叫游桌燊 係旺角既 你試下!

大宅

pinky0501 發表於 18-8-31 09:55
我本身都有濕疹, 有左BB之後更加嚴重, 之後我去左睇中醫, 我睇左2個星期已經差不多好番曬, 你可以上網Searc ...

我一樣情況,今日睇左胡東流。但佢d葯有石膏,淡竹葉等大寒涼東西。我唔知飲唔飲好。
可分享下你經驗嗎?
你懐孕幾多週睇佢? d葯方是怎樣的呢?可交流下嗎?謝

別墅

有左bb 既朋友介紹左呢隻藥膏俾我,無類固醇,有減輕到痕,但會有啲乾,搽返啲lotion

複式洋房

我28週都係咁,半夜仲會痕醒。
後來睇佐中醫,飲佐幾劑茶就好返

首頁

尾頁

跳至