生完後,個人好無信心

全心全意
|
產假剛完結。我又再次重回上班的角色。唔知點解覺得自己應付唔到返工嘅工作需要。經常會覺得好吃力,無論係工作還是人際關係。我有好大嘅力不從心的感覺。我可以點好呢?
Litinwing
|
全心全意 發表於 18-8-29 15:54
產假剛完結。我又再次重回上班的角色。唔知點解覺得自己應付唔到返工嘅工作需要。經常會覺得好吃力,無論係 ...

我都係產假完後番在工幾日,個人都雲下雲下,工作不吃力,但人事勁復雜,自己盡力而為
全心全意
|
Litinwing 發表於 18-8-29 17:43
我都係產假完後番在工幾日,個人都雲下雲下,工作不吃力,但人事勁復雜,自己盡力而為
...

坐月期間,日日都係泵下奶,食下野。突然返到工後,覺得世界唔同曬。內心好驚,好驚d人事,又驚老闆定我位,覺得我做唔嚟!
Litinwing
|
全心全意 發表於 18-8-29 17:46
坐月期間,日日都係泵下奶,食下野。突然返到工後,覺得世界唔同曬。內心好驚,好驚d人事,又驚老闆定我位 ...

我係人事問題多d,日日要防避佢地,唔似坐月時生活簡單
cc2012
|
Litinwing 發表於 18-8-29 19:11
我係人事問題多d,日日要防避佢地,唔似坐月時生活簡單

加油,希望你快些習慣上班的日子
我要做媽媽
|
可能又要重新適應返工既節奏,又有一個新既身份-媽媽。你可以同D朋友傾計釋放下D壓力架
RubyYu07
|
係咪覺得要兼顧工作和家庭,有些力不從心?我初初上班都有呢個感受,好彩有99幫我湊bb,我好放心。
全心全意
|
RubyYu07 發表於 18-8-29 21:32
係咪覺得要兼顧工作和家庭,有些力不從心?我初初上班都有呢個感受,好彩有99幫我湊bb,我好放心。
...

屋企有姐姐同奶奶幫手。我都放心既。只係擔任媽媽新角色,其實好多野都要為佢諗多一步。加上工作本身都辛苦,重新回到工作,係有力不從心的感覺。

touko
|

完成左件大事簡直能人所不能
應該更有自信
大把人暗中羡慕你啦
工作⋯咪當自己返新工
bchuma
|
全心全意 發表於 18-8-29 15:54
產假剛完結。我又再次重回上班的角色。唔知點解覺得自己應付唔到返工嘅工作需要。經常會覺得好吃力,無論係 ...

慢慢適應,我都係休完產假,但係我先生唔俾我去上班啦,我覺得如果我可以翻去上班,我會好開心
全心全意
|
touko 發表於 18-8-29 21:59
應該更有自信
大把人暗中羡慕你啦

多謝你!睇左你command 好感動
RubyYu07
|
全心全意 發表於 18-8-29 21:55
屋企有姐姐同奶奶幫手。我都放心既。只係擔任媽媽新角色,其實好多野都要為佢諗多一步。加上工作本身都辛 ...

咁就收拾心情,迎接挑戰。揾食艱難,加油!
RubyYu07
|
touko 發表於 18-8-29 21:59
應該更有自信
大把人暗中羡慕你啦

有道理!生bb係女人最偉大事情!必須更有自信
haha748494
|
重返工作角色,有D工作比其他負責,慢慢適應過黎。