9個月大BB可以食保嬰丹?

szeline
|
bb成日鼻塞又有痰睇咗三次西醫都未好,想試下食保嬰丹,
有朋友話唔食得保嬰丹,因為我個BB出世時有黃,照燈照左好多日。係咪真係唔食得??
bchuma
|
szeline 發表於 18-8-29 17:31
有朋友話唔食得保嬰丹,因為我個BB出世時有黃,照 ...

保嬰丹我覺得完全無用 ,建議睇醫生
激烈的海狗
|
szeline 發表於 18-8-29 17:31
有朋友話唔食得保嬰丹,因為我個BB出世時有黃,照 ...

我比效信中藥,中藥比較平衡。西藥用得多係會減低抵抗力。我兩個由細到大我都主力比中藥佢地服,簡單啲講 中藥有調理,清熱驅風化痰基本細路都會有的症狀。
我朋友長住美國 佢三個小朋友從未服過西藥,佢只比魚油丸佢地食都係咁。
RubyYu07
|
始終係藥物,無醫生指示最好唔好亂咁用藥囉!
haha748494
|
話姐試下睇多個醫生。
我要做媽媽
|
我自己就唔建議你亂俾保嬰丹bb食架,好似萬能藥咁俾佢食。我都係建議你帶bb睇下醫生
szeline
|
多謝大家
faithgao
|
szeline 發表於 18-8-31 16:14
多謝大家

中藥咁多重金屬,唔好亂俾小朋友食
spikenard
|
保嬰丹有水銀成份,用佢水銀的毒性來使嬰兒冷靜不哭,美國是禁止不能用的成藥,你上1上維基就清楚成份,為何不建議使用
szeline
|
spikenard 發表於 18-9-3 22:35
保嬰丹有水銀成份,用佢水銀的毒性來使嬰兒冷靜不哭,美國是禁止不能用的成藥,你上1上維基就清楚成份,為 ...

係,真係唔知,多謝提醒。
queencorn
|
回覆 szeline 的帖子

唔係個個bb出世都有黃架咩 (真心問, 唔係寸)
我自己就有比保嬰丹bb食既, 但唔係成日, 通常連食3日都唔得就會停, so far 唔覺有咩問題, 而家囡囡已經33個月, 好精靈活潑
szeline
|
queencorn 發表於 18-9-7 16:34
回覆 szeline 的帖子

唔係個個bb出世都有黃架咩 (真心問, 唔係寸)

不是個個BB都有黃的
sammiso
|
BB有黄睇下醫生好點,唔可以亂俾BB食藥嘅。