你地做唔做到活在當下

opl2
|
人生無常,點先可以做到當突然要離開世界,可以無憾?
Giant
|
其實“活在當下”嘅意思我都唔係好明呀
無話可說
|
今朝有酒今朝醉
FJmom    發表於 18-8-30 12:12
chemlo0920
|

突然離開的話,都唔到你話有憾定無憾了
choco_soup
|
做唔到,所以個人好多憂慮
shun282
|
我只做到[知足常樂]
may817
|
我爸爸過身之後……我感受到人生無常,所以我做得到了
wcpcelia    發表於 18-8-30 10:58
mini1204
|
做得到
I9528
|
無憾,未必做到
但有愛,就絕對得
學習中
KK20010609
|
做唔到
BGCOME08
|
做緊,多數都做到。
維仔媽媽
|
學緊
jyjy1684825
|
Giant 發表於 18-8-29 18:05
其實“活在當下”嘅意思我都唔係好明呀

应該係只在乎現在,唔再為过去多想因已过去,又不会為未來煩惱因為仲未發生,即係,可以酬劃未来但唔好為未来假設甚么甚么,想太多。
Fion_Chan
|
好多時都做到。其實就係居安思危要做,但又唔使杞人憂天,在這大框框下儘情做自己喜歡嘅嘢。……有難度,而且要做到要有D 運氣
opl2
|
may817 發表於 18-8-29 20:49
我爸爸過身之後……我感受到人生無常,所以我做得到了

我都係因為親人離開,感受人生無常,大多數時候我都做到,但我有疑問,請你指導下我

1.活在當下,唔諗太多太遠,咁儲錢呢,仲儲唔儲咁多好?
2.咁健康呢,飲食仲係咪日日克制自己好?

有時我真係放開唔哂,如何做好?
opl2
|
Fion_Chan 發表於 18-8-29 20:59
好多時都做到。其實就係居安思危要做,但又唔使杞人憂天,在這大框框下儘情做自己喜歡嘅嘢。……有難度,而 ...

我係因為親人離開,感受人生無常,大多數時候我都做到,但我有疑問,請你指導下我

1.活在當下,唔諗太多太遠,咁儲錢呢,仲儲唔儲咁多好?
2.咁健康呢,飲食仲係咪日日克制自己好?

有時我真係放開唔哂,如何做好?
cattz288
|
opl2 發表於 18-8-29 21:12
我都係因為親人離開,感受人生無常,大多數時候我都做到,但我有疑問,請你指導下我

1.活在當下,唔諗太 ...

錢緊係要儲喇! 無錢無安全感架!
飲食都係適可而止!
I9528
|

1. 會儲,但唔極端,可留比自己愛嘅人
2. 會健康地食,但亦唔刻意極端,有時會獎勵自己,亦會同朋友暢談暢食
1928mickey
|

2 適可而止,放縱自己好快出事
Jennyyuen
|
好難
有人話唸住今日係生命最後一日咁活
但都好難做到