剛煮了碗粗麥皮,吃唔吃好?又話致癌唉!

sabun
|
其實我都吃了兩三年,我爸媽也是,搞到好擔心又好down,原來日日吃毒物下肚 現在望住碗麥皮都唔知吃好還是倒咗佢好
廷廷媽
|
麥皮唔係健康,好多人日日食幾餐添喎
laiyee6121
|
sabun 發表於 18-8-30 08:00
其實我都吃了兩三年,我爸媽也是,搞到好擔心又好down,原來日日吃毒物下肚 現在望住碗麥皮都唔 ...

現食緊,會致癌?請問邊處講
sabun
|
廷廷媽 發表於 18-8-30 08:12
麥皮唔係健康,好多人日日食幾餐添喎

咁我而家仲有兩包存貨?唔通掉咗佢,好浪費,我吃bob red mill牌,在iherb訂。
我有遺傳性高血脂症,呢幾年一星期五天吃麥皮控制得好好,仲減藥了好多年,醫生仲讚我,叫我繼續吃吓麥皮,家吓望住啲麥皮都唔知點算,吃了咁多年,不知會否命久已
sabun
|
sabun 發表於 18-8-30 08:21
咁我而家仲有兩包存貨?唔通掉咗佢,好浪費,我吃bob red mill牌,在iherb訂。
我有遺傳性高血脂症,呢幾 ...

剛bk
有人jm post了個新聞,我吃那隻中了,話其實好多麥皮都有。
yucl_hk
|
d報告係:

長時間一日內食十公斤,

仲要有機會/可能/或者致癌!
sabun
|
yucl_hk 發表於 18-8-30 08:22
d報告係:

長時間一日內食十公斤,

我每天都吃一湯碗,咁應冇1斤啩
小可愛11
|
sabun 發表於 18-8-30 08:21
我有遺傳性高血脂症,呢幾 ...

樓主妳又有無 search 清楚未呀?唔好再好似上次咁,用耳仔做眼喎!
到底係全部麥皮都會致癌,定係某品牌呀?
致癌理由?每日服用份量先會致癌呢?
終極熊貓
|
https://www.weekendhk.com/dining/%e9%99%a4%e8%8d%89%e5%8a%91-%e8%87%b4%e7%99%8c%e7%89%a9-%e6%a1%82%e6%a0%bc-%e9%ba%a5%e7%89%87-%e9%ba%a5%e7%9a%ae-%e7%87%95%e9%ba%a5-%e9%a3%9f%e7%89%a9%e5%ae%89%e5%85%a8/3/

樓主,你係咪指呢單?
一來,人地無過EPA食安標準
二來,只係超過兒童攝取安全用量,你係兒童?
三來,佢係可能致癌物,唔係致癌物

如果你咁都驚,而忽略麥皮本身嘅益處
咁日常啲肉菜海鮮,
放唔入肚㗎啦喎
sabun
|
小可愛11 發表於 18-8-30 08:26
樓主妳又有無 search 清楚未呀?唔好再好似上次咁,用耳仔做眼喎!
到底係全部麥皮都會致癌,定係某品牌呀 ...

喺某些品牌。但有好多冇檢測,報章話大部份都含有致癌除草劑。
小可愛11
|
終極熊貓 發表於 18-8-30 08:27
https://www.weekendhk.com/dining/%e9%99%a4%e8%8d%89%e5%8a%91-%e8%87%b4%e7%99%8c%e7%89%a9-%e6%a1%82%e ...

樓主已經唔適合喺地球生存,應該移民去火星。
sabun
|
終極熊貓 發表於 18-8-30 08:27
https://www.weekendhk.com/dining/%e9%99%a4%e8%8d%89%e5%8a%91-%e8%87%b4%e7%99%8c%e7%89%a9-%e6%a1%82%e ...

即好像桂花魚咁?
小可愛11
|
sabun 發表於 18-8-30 08:28
喺某些品牌。但有好多冇檢測,報章話大部份都含有致癌除草劑。

咁每日要食幾多先有機會 / 或者致癌呢?
Mnbvcxdsa
|
sabun 發表於 18-8-30 08:00
其實我都吃了兩三年,我爸媽也是,搞到好擔心又好down,原來日日吃毒物下肚 現在望住碗麥皮都唔 ...

致癌?又話食麥皮健康?我差唔多每天都食,食咗好多年,昨晚仲買二大包

臭芝
|
驚就唔好食 食就唔好驚
如果真係咁擔心咪唔好食囉
何必庸人自擾呢?
patpat234
|
該死唔洗病,食煙夠致癌啦,大把人食到長命百歲啦
winnie627
|
睇完報導都要有分析能力,任何食物,都不可以過量食用
sabun
|
臭芝 發表於 18-8-30 08:40
驚就唔好食 食就唔好驚
如果真係咁擔心咪唔好食囉
何必庸人自擾呢?

當然,但已吃了幾年了
終極熊貓
|
https://www.health.com/nutrition/pesticides-in-oatmeal

睇完,唔覺得有咩咁需要擔心
不過可能你對住麥皮嘅負能量已經產生更強烈對身心不良嘅效果

所以都係算吧啦
臭芝
|
sabun 發表於 18-8-30 08:43
當然,但已吃了幾年了

果幾年冇事既
好多人日日食超過幾年啦
一樣行得走得
所以唔洗咁擔心