跳至

首頁

尾頁

公爵府

wrymoep 發表於 19-1-2 22:37
即係 in-floor heat 地板下面暖管係水管? 咁水管爆左係咪成塊木地板都滲水玩完 要重鋪過?
咁都幾麻煩禾 ...

當時我家的嗰種係地板內裝暖水管,是否有其他做法我不清楚。當時爆的水管係爆車房暴露在空氣中的部份,並非地板中的,如果冬天要遠行,將水龍頭開好細水,滴滴下就可以,只要 keep 住有水流動,就不容易結冰,同埋暴露在外的水管,用隔熱物料包住,也減少凍結機會

公爵府

super_aries 發表於 19-1-11 14:04
Mugtaitai, 你在Seattle 住嗎?

我們應在Washington 落腳,阿囝已考u了!

仍未正式算住在西雅圖,但已經置了家,今年暑假後會搬過去

囝囝是考UW嗎?

公爵府

super_aries 發表於 19-1-11 23:55
有考……result 未出,以我仔成績,未必考到!
但WSU就已收!

WSU 也是很不錯的學校,恭喜你囝囝

你會搬近囝囝嗎?WSU 在華洲東部,比較靜喔

公爵府

super_aries 發表於 19-1-12 00:26
還有住方面……囝吾會住dorm, 要做resident, 一定要租or買……所以……我們未想通

我和老公在港有d小生 ...

上面 ivyscyip 講得有道理,如果仲有阿女要讀 high school,我都傾向就佢搵個好校區住,哥哥已經入了大學,大個仔,可以獨立了,我有幾個朋友住 Bellevue 仔女讀 UW,佢地嘅仔女都自己去住 dorm 唔住屋企,話住屋企冇 social life 喎

你和老公不能長期留美,但會總有一個人在美陪妹妹嗎?否則她如何自己上學?未來我也將面對這個問題,我老公這一兩年還要留在香港處理一些事情,我會主力留美照顧細仔,但我父母都在香港,他們年紀也大了,有頭暈身興我都要趕回來探望,屆時就要我老公過去替更,呢樣我覺得幾困身,要捱到佢入大學先甩得身

公爵府

super_aries 發表於 19-1-13 20:22
Thx……Mugtaitai

真係要想想……有d頭痕

UW 三月左右出 offer,也許哥哥都有也未定,兩兄妹都在同一處,你可以唔使咁頭痕,即使要行開一陣,哥哥都可以睇住妹妹,車佢返學,你同老公可以唔使咁困身

我大仔 2010 年畢業,打算繼續讀 grad school,我心裡都希望佢上來 Seattle 讀,不過當然我唔會出聲,費事影響佢,由得佢自己決定去邊

公爵府

super_aries 發表於 19-1-15 21:35

囝不是讀書料子,我预了吾得,就算入到UW, 我都驚我囝 ...

又不用太擔心,如果不是要求 GPA 4 分畢業,認真地讀,只求畢業,應該不是大問題

Year 2 哥哥加 grade 10 妹妹,如果妹妹是成熟有紋路的話,完全可以,分分鐘日常生活是妹妹照顧哥哥轉頭,哥哥不肯煮飯就妹妹來,兩兄妹相依為命時,就不會貼錯門神了,不過哥哥要答應接送妹妹返學放學,妹妹未到法定年齡,未可以揸車,呢樣真係要靠哥哥了。但如果兩個住不同地方,就要參詳一下了,即使住在學校隔離,可以行路返學,妹妹也不能長時間獨居,呢樣你同老公要想想辦法

公爵府

super_aries 發表於 19-5-26 10:40
hihi……mugtaitai……

UW 沒有offer, 我們最後決定WSU
果然是辦事的人

咁就好了,聽起來一切已經安排好,學校離開家有多遠?妹妹可以自己走路返學放學嗎?如不,哥哥要應承日日接送妹妹

美國考車牌不難,加油

公爵府

super_aries 發表於 19-5-27 15:35

新屋近大學……揸車5分鐘,附近有巴士站,撘巴士也很方 ...
有校巴咁太好了,Bellevue school district 去到高中已經唔再有校巴,叫學生自己搭巴士,如果住處唔近巴士站,好似我屋企咁,就要家長自己接送了

公爵府

super_aries 發表於 19-5-27 15:47
Bellevue……好貴既區,但有好多好high school
Pullman ……是個college town, 但urban得來静中帶旺,比 ...
我未去過 Pullman,但去過 Spokane,我都係唔鍾意嗰度,感覺唔西岸,反而似中部嗰 d 保守嘅地方同文化

公爵府

edutm 發表於 19-11-6 09:57
我想研究下邊個州好住。請問下有邊d網站可以參考?例如就業,治安,宗教,天氣。
...
我曾經 come across 過呢個網站,未必有晒你所要的資料,但都有些相關數據可以參考一下:

http://www.city-data.com/#data

首頁

尾頁

跳至