跳至

首頁

尾頁

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章

andykwan 發表於 18-10-12 18:56
Hello kit, 我case 和你差不多,下年會去SF, 想安頓好囡讀書(家人照顧),我和太太會留港多一段時間工作。
...

HI,我10月己經報到左,剛回港,
綠卡是寄去我個仔住址,SSN 都是,工作証冇咁快申請,要等我出年年尾先申請
回美証2月回美國申請,前後,我們預去美國搞文件,9個月內要去美國3-4次

大宅

回覆 mugtaitai 的帖子

和我一樣的想法、

大宅

見到有咁多有經驗既師姐係度,想請教下,如果係NY返工係咪一定要住得遠?(例如NJ, 如果唔係會好貴...但3小時1程車真係怕好難湊到仔仔...)因為依家plan緊,希望就到返工(有公司既地方,我和先生都做IT)、仔仔返學(校區)、同屋企(住宅區)唔好太遠,最好揸車30分鐘內,是不是冇可能呢...?

大宅

回覆 rose-mag 的帖子

朋友仔女試過,有個傻佬揸住支槍働入學校。老師鎖門,開櫃攞槍和避彈衣,對正大門,學生呢係枱底。最後條儍佬係外面被警察制服。

大宅

回覆 wrymoep 的帖子

所以最理想係,到50賣咗層樓,至後去外國退休。將畢錢收息

大宅

airforce1 發表於 18-12-28 08:34

所以最理想係,到50賣咗層樓,至後去外國退休。將畢錢收息

首先,如果真係可以隨時話走就走,就要先有本 passport 先得!
如果無 passport,就唔係你可以控制到 timing。話事果個係外國移民局。 不過,中國人要移民去西方國家應該會越來越難。
再者,退休只靠收息,恐怕利息頂唔過通脹。 可能買物業收租比較可行D。

大宅

如果間house用 in-floor heat,有乜好處同壞處? 請問有無人有經驗?

公爵府

wrymoep 發表於 19-1-2 10:54
如果間house用 in-floor heat,有乜好處同壞處? 請問有無人有經驗?

好處:地板踩上去暖暖,冬天好舒服;比起 force air heat 冇咁乾躁;running cost 低

壞處:安裝較昂貴;也因為這個原因,比起 force air heat 以及 base board heat 冇咁普遍(至少在西雅圖地區是這樣),較少師傅識維修,壞起上來可能比較麻煩,試過某年冬天暴冷,我咁啱返左香港,水喉凍結爆了,整個暖氣系統 shut down 左,我返到屋企緊急 call 師傅上來整,要等3天才排到期比我,天寒地凍,冇暖氣真係過唔到日子,我嗰幾日要住酒店

大宅

mugtaitai 發表於 19-1-2 21:43
好處:地板踩上去暖暖,冬天好舒服;比起 force air heat 冇咁乾躁;running cost 低

壞處:安裝較昂貴; ...

即係 in-floor heat 地板下面暖管係水管? 咁水管爆左係咪成塊木地板都滲水玩完 要重鋪過?
咁都幾麻煩禾! 咁冬天如果要遠行都一定要長開住 heat?

公爵府

wrymoep 發表於 19-1-2 22:37
即係 in-floor heat 地板下面暖管係水管? 咁水管爆左係咪成塊木地板都滲水玩完 要重鋪過?
咁都幾麻煩禾 ...

當時我家的嗰種係地板內裝暖水管,是否有其他做法我不清楚。當時爆的水管係爆車房暴露在空氣中的部份,並非地板中的,如果冬天要遠行,將水龍頭開好細水,滴滴下就可以,只要 keep 住有水流動,就不容易結冰,同埋暴露在外的水管,用隔熱物料包住,也減少凍結機會

大宅

題外話:今天Hsbc 都6厘息,反而樓得兩厘。真係樓收租好?

大宅

airforce1 發表於 19-1-3 08:23

題外話:今天Hsbc 都6厘息,反而樓得兩厘。真係樓收租好?

當然 投資眼光夠好的話,梗係一定贏。

男爵府

wrymoep 發表於 18-9-18 22:15
如果計兩地生活質素差別,最大而且最影響健康係空氣、水同食物! 成條東江水一路水源都係極度染污既工廠排 ...

美加空氣……真係一流
我囝過了美國讀書第4年,在港時,鼻敏感頗嚴重,朝早鼻一定勁塞及流鼻水,但在美加,真係沒有点發作!

我剛過去美加2個多星期,由Vancouver 揸車去Seattle,超方便,我囝來年應在Washington 升大學,等阿囡升F4,囡也會來!

在我心目中……美加根本沒大分别!

男爵府

mugtaitai 發表於 19-1-2 22:53
當時我家的嗰種係地板內裝暖水管,是否有其他做法我不清楚。當時爆的水管係爆車房暴露在空氣中的部份,並 ...

Mugtaitai, 你在Seattle 住嗎?

我們應在Washington 落腳,阿囝已考u了!
以後……要多多請教你了

大宅

super_aries 發表於 19-1-11 13:57

美加空氣……真係一流

美、加既生活環境、文化都好相似,不過加國稅率就高好多,而且搵工難好多。 而且加國多數地區冬天都會落雪,比較凍,唔慣嚴寒既人就唔係咁多選擇。 但美國就有唔少地方選擇過較溫暖既冬天。

男爵府

wrymoep 發表於 19-1-11 14:14
美、加既生活環境、文化都好相似,不過加國稅率就高好多,而且搵工難好多。 而且加國多數地區冬天都會落雪 ...

yes……沒錯……文化一樣
制度不一樣,而美國人口仍較多

在我來說……多一個地方落脚,給小朋友多個選擇,美加我都ok

我不慣……吾代表小朋友不慣,讀完書,等小朋友自己揀……

我和老公持開放態度,有得揀,總好過沒得揀

大宅

super_aries 發表於 19-1-11 14:20

yes……沒錯……文化一樣

無錯! 為人父母都想俾細路有權去揀! 所以父母要努力幫佢地去攞個「權」返黎先

男爵府

wrymoep 發表於 19-1-11 14:46
無錯! 為人父母都想俾細路有權去揀! 所以父母要努力幫佢地去攞個「權」返黎先

...

拿咗了……在美國
香港現今的狀況,令我們要儘快落實及加固 physical establishment

公爵府

super_aries 發表於 19-1-11 14:04
Mugtaitai, 你在Seattle 住嗎?

我們應在Washington 落腳,阿囝已考u了!

仍未正式算住在西雅圖,但已經置了家,今年暑假後會搬過去

囝囝是考UW嗎?

男爵府

mugtaitai 發表於 19-1-11 23:52
仍未正式算住在西雅圖,但已經置了家,今年暑假後會搬過去

囝囝是考UW嗎?

有考……result 未出,以我仔成績,未必考到!
但WSU就已收!

首頁

尾頁

跳至